Dünya Myanmar’da ünlülere gözaltı operasyonu

Myanmar’da ünlülere gözaltı operasyonu

04.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Myanmar’da cunta yönetimi, darbe karşıtlarına destek veren ünlülere karşı bir operasyon başlattı ve 20 kişiye gözaltı kararı çıkartıldı. Bu arada protestocular bir karakola saldırırken, 7 kişi hayatını kaybetti

Myanmar’da ünlülere gözaltı operasyonu

Darbenin yaşandığı Myanmar’da polis, darbe karşıtı protestolara destek veren şarkıcı, oyuncu, yönetmen ve sosyal medya fenomenlerinden oluşan 20 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Cuntanın yayın organlarından Myawaddy TV’de yer alan haberde, isimleri açıklanmayan 20 ünlünün, şöhretlerini kullanarak halkı isyana teşvik ettikleri öne sürüldü. Haberde ünlülerin devlet memurlarını sivil itaatsizliğe teşvik ettiği de belirtilerek, bu kişiler hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı ifade edildi. Myanmar ordusu 21 Şubat’ta, darbe karşıtı protestolara destek verdiği gerekçesiyle ülkenin ünlü oyuncularından Lu Min’i gözaltına almıştı. Bir diğer oyuncu Paing Phyo Thu hakkında geçen ay gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan cuntanın kablosuz internet erişimine getirdiği yasaklara rağmen ülke genelinde darbe karşıtı protestolar sürüyor. Yangon’da “çiçek bırakma eylemi” başlatan darbe karşıtları, güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesiyle yaşamını yitiren protestocuların anısına şehrin birçok bölgesindeki sokak, otobüs durağı ve parklara çiçekler bıraktı. Ordunun, darbe karşıtı silahlı etnik gruplardan Karen Ulusal Birliğinin (KNU) üslerine düzenlediği hava saldırılarında yerinden edilen sivillerin sayısı ise 12 bini geçti.

Karakolu bastılar

Bununla birlikte askeri darbe karşıtı protestocular, eylemlerini bir adım öteye taşıdı ve bir polis karakoluna baskın düzenledi. “Myanmar Now” sitesinde yer alan habere göre, Saging eyaletine bağlı Tamu kentindeki bir polis karakolu, cuntaya karşı çıkarak protestoculara katılan polis memuru Thang Hou Gin ve beraberindeki protestocuların saldırısına uğradı. El yapımı patlayıcı maddelerle karakola saldıran protestocular, 6 polisi öldürdü. Kısa süre sonra çatışmalara Myanmar ordusunun müdahale etmesi sonucu darbe karşıtı polis memuru Gin öldürülürken, çatışmaya katılan protestoculardan bazıları yaralandı.

Haberin Devamı

Ülkede askeri darbe karşıtı protestolara güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 550’ye çıktığı bildiriliyor. Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu’ndan (AAPP) yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 7 can kaybı daha doğrulanırken toplam can kayıpları 550 olarak güncellendi. Açıklamada 2 bin 751 kişinin gözaltında tutulduğu ve 126 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildirildi.