Dünya NATO askerleri olay yerinde! İlk fotoğraflar

NATO askerleri olay yerinde! İlk fotoğraflar

01.08.2022 - 14:36 | Son Güncellenme:

Dünya Kosova-Sırbistan sınırına kilitlendi, AFP olay yerine ulaşan NATO birliklerinin ilk karelerini dünyaya geçti. Fotoğraflarda barikatların yanı sıra dikkat çeken bayrak ayrıntısı da var.

NATO askerleri olay yerinde İlk fotoğraflar

Balkanlarda bir kez daha gerilim arttı, Kosova hükümetinin Sırbistan'la arasındaki sınır geçişleri için getirdiği yeni kararlara ülkedeki Sırp azınlık yolları kapatarak yanıt verdi.

Haberin Devamı

Priştine yönetimi, 1 Ağustos Pazartesi gününden itibaren, Kosova'ya giriş yapan kişilerin ülkede kaldıkları süre boyunca, Sırp kimlikleri yerine geçici bir belge taşımak zorunda kalacaklarını duyurdu. Hükümet ayrıca, Sırbistan tarafından verilen araç plakalarına sahip Sırp azınlığın iki ay içinde plakalarını Kosova tarafından verilenlerle değiştirmek zorunda kalacağını da bildirdi.

Bu kararların ardından Pazar günü geç saatlerde Kosova'nın kuzeyindeki Sırp protestocular kamyonlar ve diğer ağır taşıtlarla Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yolları kapattı. Kosova polisi, bunun üzerine sınır geçişlerini kapatmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Kosova polisi ayrıca, kendilerine ateş edildiğini ancak yaralanan olmadığını da kaydetti.

Haberin Devamı

Polisin açıklamasında, protestocuların trafiğe kapatılan yollardan geçmekte olan çok sayıda Arnavut'u dövdüğü ve bazı arabalara saldırıldığı belirtildi.

Çoğunlukla Sırpların yaşadığı küçük Kuzey Mitrovica kasabasında hava saldırısı sirenleri üç saatten fazla çaldı.

Gerginliğin tırmanması üzerine devreye Avrupa Birliği (AB) ve ABD girdi. Kosova ile AB ve ABD arasındaki istişareler sonrasında hükümet planı bir ay erteleyeceğini ve 1 Eylül’de uygulamaya koyacağını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kararı memnuniyetle karşıladığını ve yollardaki barikatların hemen kalkmasını umduğunu açıkladı, iki ülkeye diyaloğu sürdürme çağrısı yaptı.

NATO askerleri olay yerinde İlk fotoğraflar

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ertelemenin duyurulmasından önceABD'nin Kosova Büyükelçisi Jeffrey Hovenier ile görüştü. Başbakan Kurti, Belgrad'ın Sırbistan'a giren Kosova vatandaşlarından aynı talepte bulunduğunu belirtiyor.

Sırbistan lideri Aleksandar Vucic ise, 'atmosferin kaynama noktasına getirildiğini' savunup Sırplara saldırılırsa "Sırbistan kazanacak" uyarısında bulundu. Priştine yönetiminin kararı bir ay ertelemesi üzerine bir kez daha konuşan Vucic, değişikliğin ardından tansiyonun 'düşmesini beklediğini' söyledi.

NATO askerleri olay yerinde İlk fotoğraflar

GECEYİ BARİKATLARIN YANINDA GEÇİRDİLER

Ancak, Pazartesi sabah gün aydınlandığında Jarinje ve Brnjak sınır kapılarına giden yolların halen kapalı olduğu görüldü. Sırbistan medyası, Kosova'daki Sırpların geceyi kurdukları barikatların yanında geçirdiğini bildiriyor.

Haberin Devamı

Sırp medyasına göre, yolları kapatan Sırplar protestolarına devam edecek ve barikatların yanından ayrılmayacak.

NATO askerleri olay yerinde İlk fotoğraflar

NATO ASKERLERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, öğle saatlerinde Zubin Potok kasabası yakınlarında devriye gezen NATO askerlerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti. AFP'nin karelerinde etnik Sırpların kurdukları barikatların yerinde durduğu ve çok sayıda NATO askerinin olay yerine geldiği görüldü.

NATO askerleri olay yerinde İlk fotoğraflar

NATO'NUN KOSOVA GÜCÜ: GEREKİRSE MÜDAHALEYE HAZIRIZ

NATO’nun Kosova Gücü (KFOR), Kosova’nun kuzey bölgelerinde durumun 'gergin' olduğunu ve 'istikrarın tehlikeye girmesi halinde müdahale etmeye hazır olduğunu' açıkladı:

"NATO liderliğindeki KFOR misyonu yakından izliyor ve 1999 tarihli BM Güvenlik Konseyi Kararı 1244’ten gelen görevi uyarınca istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazır."

Açıklamada, NATO’nun Priştine ve Belgrad arasındaki normalleşme sürecini desteklediği kaydedildi ve taraflara müzakerelere devam etme çağrısı da yapıldı.

Haberin Devamı

NATO askerleri olay yerinde İlk fotoğraflar

UKRAYNALI VEKİL SIRPLARI ÇILDIRTTI

Ukraynalı bir milletvekilinin Twitter hesabından paylaştığı cümleler ise, Sırp medyasında 'Tehlikeli mesajlar' başlığıyla haberleştirildi. Ukraynalı milletvekili Oleksiy Goncharenko, Sırbistan'ın Kosova'ya müdahale etmesi halinde Ukrayna'nın yardım için asker göndermeye hazır olduğunu yazdı. Arnavutları Sırp saldırısından koruyacaklarını belirten Ukraynalı siyasetçi, "Sırbistan Putin'in Avrupa'daki Truva atıdır" dedi.

 

NATO askerleri olay yerinde İlk fotoğraflar

RUSYA SIRBİSTAN'IN YANINDA SAF TUTTU

Belgrad yönetiminin yakın müttefiki Rusya ise, beklendiği gibi Sırbistan'ı destekleyen bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova artan gerilimi, Kosova makamları tarafından dayatılan 'temelsiz ayrımcı kurallara' bağladı.

TÜRKİYE TARAFLARLA AYRI AYRI GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç ve Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla Schwarz ile ayrı ayrı telefonda görüştü. Çavuşoğlu, Türkiye'nin gerilimi azaltmak için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu iletti.

Haberin Devamı

NATO askerleri olay yerinde İlk fotoğraflar

KOSOVA YÖNETİMİNİ TANIMAYAN SIRPLAR

Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesinin üzerinden 14 yıl geçti. Kuzeyde yaşayan yaklaşık 50 bin Sırp, başkent Priştine'deki kurumları tanımayı reddederek, Sırp makamları tarafından verilen plakaları ve belgeleri kullanıyor.

Kosova, 100'den fazla ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanındı fakat bu ülkeler arasında Sırbistan veya Rusya bulunmuyor.

Bir yıl önce, Sırp azınlığın plaka kuralının getirilmek istenmesi üzerine aynı yolları kapatmasının ardından, Kosova hükümeti bölgeye özel polis gücü konuşlandırmış, Belgrad ise savaş uçaklarını sınıra yakın uçurmuştu.

Kosova'nın kırılgan barışı, 3 bin 770 kişilik bir NATO misyonu tarafından sağlanıyor.

İki ülke 2013 yılında Avrupa Birliği öncülüğünde sorunlarını çözmek için diyalog taahhüdünde bulundu ancak o zamandan beri çok az ilerleme kaydedildi.

KOSOVA’NIN KUZEYİNDE SIRPLARIN KURDUĞU TÜM BARİKATLAR KALDIRILDI

Kosova’da ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasının ABD’nin Kosova Büyükelçisi Jeff Hovenier'in talebi üzerine 1 ay ertelenmesi ile ülkenin kuzeyinde tansiyon düşerken, Sırpların kararı protesto etmek için kurdukları 9 barikat kaldırıldı. Barikatların kaldırılması gün boyunca sürerken, Sırpların çoğunlukta olduğu ülkenin kuzeyinde Sırbistan sınırında bulunan Yarinye ve Brnyak sınır kapılarına giden yollar Sırplar tarafından kamyon ve ağır iş makinaları ile trafiğe kapatılmıştı.

KFOR barikatların kaldırılmasını havadan denetledi

Kosova'daki NATO Barış Gücü (KFOR), ülkenin kuzeyinde kurulan barikatların kaldırılmasını havadan denetledi. KFOR tarafından yapılan açıklamada, “KFOR yerel ve uluslararası güvenlik örgütleriyle Kosova'nın kuzeyindeki durumu yakından izliyor. BM yetkisi çerçevesinde KFOR, Kosova’nın güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almaya hazır ve Kosova’nın güvenliğine güçlü bir şekilde bağlı kalmaya devam ediyor” denildi.

Kosova Sınır Polisi’nin sınır geçiş noktalarında yeniden göreve başladığı ancak sınır kapılarının yolcu ve araç trafiğine henüz açılmadığı aktarıldı.