Dünya Netanyahu’dan Hamas’a tehdit

Netanyahu’dan Hamas’a tehdit

15.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail, Gazze ablukadan kurtuluncaya kadar gösterilerin devam edeceğini açıklayan Hamas’ı tehdit etti. Başbakan Netanyahu, Gazze Şeridi sınırında yaşananlara ilişkin, “Anlaşılan Hamas mesajı almamış. O zaman İsrail’in yanıtı da ızdırap verici olur” ifadesini kullandı

Netanyahu’dan Hamas’a tehdit

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin, Gazze Şeridi sınırında düzenlenen “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerinin kısmi çözümlerle ikna edilerek durdurulamayacağını, Gazze Şeridi’nin tamamından ablukanın kaldırılmasından başka bir şeyin kabul edilmeyeceğini açıklaması sonrası İsrail’in dili sertleşti. Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas’ı tehdit ederek “İsrail’in yanıtının ızdırap verici olacağını” söyledi.

Haberin Devamı

Heniyye, Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri sırasında hayatını kaybeden Afifi Mahmud Ata Afifi’nin cenaze töreninde yaptığı konuşmada, barışçıl gösterilerin, Gazze ablukası kaldırılıncaya kadar devam edeceğini vurgulamıştı. ABD’nin gündeme getirdiği Yüzyılın Anlaşması’nı başarısız kılmak için Gazze’de mücadele verildiğini dile getiren Hamas lideri, pusulalarının da Kudüs ve Filistin’in tamamının dışında bir yere çevrilmeyeceğini ifade etti. İsrail askerlerinin, abluka altındaki Gazze sınırında cuma günü, Büyük Dönüş Yürüyüşü’nde göstericilere açtığı ateş sonucu Afifi’nin de aralarında bulunduğu 7 Filistinli hayatını kaybetmiş, 154 kişi yaralanmıştı.

Mesaj vurgusu!

Bu açıklamaların ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze Şeridi sınırında yaşananlara ilişkin, “Anlaşılan Hamas verilmek istenen mesajı almamış o zaman İsrail’in yanıtı da ızdırap verici olur” ifadelerini kullanarak bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Başbakan Netanyahu, Gazze sınırında yaşanan olayları önlemeye yönelik “güçlü darbeleri” devreye sokmaya çok yakın olduklarını belirtti ve sınırdaki olaylar nedeniyle Hamas’ı suçladı. Netanyahu, “Anlaşılan Hamas verilmek istenen mesajı almamış. Eğer buna bir son vermezlerse farklı bir yolla durdurulurlar. İsrail’in başvuracağı bu yol da çok ızdırap verici olur” ifadelerini kullandı. İBununla birlikte İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da, yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, Gazze sınırında 6 ayı aşkın süredir devam eden gösteriler sebebiyle İsrail’in tüm seçeneklerinin tükendiğini, dönüşü olmayan bir yola girildiğini ileri sürdü.

Öte yandan Liberman’ın, 12 Ekim’de sınırdaki gösterilerin sürmesini gerekçe göstererek Gazze Şeridi’ne yakıt girişini durdurma kararı vermesinin, ülkede tepkilere neden olduğu belirtiliyor. “Haaretz” gazetesinin haberine göre, İsrail emniyet birimi yetkilileri, Liberman’ın kararını eleştirdi, Hamas’a baskı yapılması ve yakıt girişinin engellenmesi durumunda Gazze’deki insani durumun daha da kötüleşeceğini belirtti.

Filistinliler 30 Mart’tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı altında gösteriler düzenliyor. Gösterilerin başladığı 30 Mart’tan bu yana 200’den fazla Filistinli İsrail askerlerinin saldırılarında hayatını kaybetti.