Dünya New York sarardı maskeler takıldı

New York sarardı maskeler takıldı

09.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

400’den fazla orman yangınının aktif olarak sürdüğü Kanada’dan yayılan dumanlar, ABD’nin birçok eyaletinde havayı kirletti. Dumanların yuttuğu New York’ta halka 1 milyon ücretsiz N95 maske dağıtıldı.

New York sarardı maskeler takıldı

Mayıs ayının başından bu yana Kanada’nın birçok eyaletinde patlak veren orman yangınları sürüyor. 413 orman yangınının aktif olarak devam ettiği Kanada’dan yayılan dumanlar, ABD’nin birçok eyaletini etkiledi. Hava kalitesinin düştüğü Pennsylvania’nın bir bölümü, New Jersey, Michigan, New York, Washington ve Alaska eyaletinde “kırmızı alarm” uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

İki saatte sarardı

New York’ta hava kalitesindeki ani düşüş ise kameralara yansıdı. Şehir 2 saat içerisinde koyu turuncu bir bulutun içerisine gömüldü. New York’u saran dumanın 150 yangının devam ettiği Quebec’ten geldiği belirtildi. New York Valisi Hochul, 1 milyon N95 maskesini ücretsiz dağıtacaklarını duyurdu. Evden çıkılmaması uyarısı yapan, çıkmak zorunda olanları da maske kullanmaya çağıran Hochul, açık hava etkinliklerinin iptal edilmesini önerdi. New York Belediye Başkanı Eric Adams, devlet okullarında sınıf dışındaki aktivitelerin iptal edildiğini açıkladı. Broadway’de tek kişilik gösterisini yapan Killing Eve dizisinin ödüllü oyuncusu Jodie Comer, nefes alamadığını söyleyerek, gösteriyi yarıda kesti. Google ise birçok eyalette çalışanlarına evden çalışmaları uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

3.8 milyon hektar

Uzmanlara göre yangınların sıklığında, bahar aylarının normalden daha sıcak ve kurak geçmesi rol oynadı. Bu koşulların, yaz aylarında da sürmesi bekleniyor. Kanada’daki yangınlarda şimdiye kadar 3.8 milyon hektar alanın yandığı hesaplanıyor. 26 binden fazla kişi yangınlar nedeniyle güvenli alanlara tahliye edildi.

Yazarlar