Dünya Nobel eski insanı keşfeden bilim insanına gitti

Nobel eski insanı keşfeden bilim insanına gitti

04.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsveçli paleontolog Svante Paabo, Homo Sapiens’in soyu tükenmemiş tek alt türü olan modern insanların bazılarında, soyu tükenen Neandertallerin genetiğinin bulunduğunu ortaya koyduğu “soyu tükenmiş homininlerin genleri ve insan evrimi” başlıklı çalışmasıyla 2022 Nobel Tıp Ödülü’nü kazandı.

Nobel eski insanı keşfeden bilim insanına gitti

Paabo’nun 40 yıllık akademik çalışması boyunca insanın kökeni araştırmalarını büyük ölçüde değiştirdiği ve soyu tükenmiş insanlarla modern insanlar arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmak için tüm Neandertal genomunu sıraladığı belirtildi.

Nobel jürisi, “Günümüz insanlarındaki bu eski gen akışı, günümüzde fizyolojik bir öneme sahip. Örneğin bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlara nasıl tepki verdiğini etkiliyor” ifadesini kullandı. Paabo, araştırmasında dünyanın bazı bölgelerinde yaşayan insanların DNA’sının yüzde 4 kadarının kısa, tıknaz mağara adamları olan Neandertaller’den geldiğini ispatlarken, aynı zamanda Sibirya’da bir mağarada bulunan 40 bin yıllık bir parmak kemiği parçasından “Denisovalılar” olarak adlandırılan daha önce bilinmeyen bir insan türünün varlığını da gün ışığına çıkarmıştı. Öte yandan bilim insanı, Nobel’le birlikte 876 bin euroluk para ödülünün de sahibi oldu.