Dünya Ödüllü Türk yönetmenin filmi İngiltere'de gösterimde

Ödüllü Türk yönetmenin filmi İngiltere'de gösterimde

30.03.2017 - 15:52 | Son Güncellenme:

İngiliz Bağımsız Filmler Festivali ve Miami Uluslararası Bilimkurgu Film Festivali'nde toplam 11 dalda ödüle aday gösterilen ve beş ödül kazanan Türk yönetmen Eren Özkural'ın filmi "Run Away With Me", geçtiğimiz hafta İngiltere'deki "Indie-Lincs Uluslararsı Film Festivali'nde gösterime girdi.

Ödüllü Türk yönetmenin filmi İngilterede gösterimde

İngiliz Bağımsız Filmler Festivali (BIFF) ve Miami Uluslararası Bilimkurgu Film Festivali (MISFFF)'nde toplam 11 dalda ödüle aday gösterilen ve 'En iyi yönetmen', 'En iyi kadın başrol oyuncusu '(Rosie MacPherson) da dahil olmak üzere beş önemli ödül kazanan Eren Özkural'ın filmi " Run Away With Me", geçtiğimiz hafta İngiltere'de, Londra'da düzenlenen "Indie-Lincs Uluslararsı Film Festivali'nde gösterime girdi.

Haberin Devamı


Eren Özkural'ın uzun metrajlı filmiyle kazandığı ilk ödülü "British Lion"(İngiliz Aslanı)'nın büyük bir payı var. 31 yaşındaki Eren bu yola nasıl başvurduğunu şöye anlatıyor,

"Eğer hayatımı kaosa sokacak olsaydım, bundan daha iyi bir fırsat olamazdı. Ben elbette bu niyetle yapmadım ama eğer bir macera ise, başlamak için en uygun zamandı.Çok gençtim, idealisttim, hayallerim vardı. Evli değildim, ipotekle alınmış bir malım yoktu. Bu benim işe koyulma zamanımdı."

Londra'da yaşayan ve önümüzdeki ay da ABD'de gösterime girecek olan bağımsız bilimkurgu filmi "Run Away With Me"nin yaratıcısı, Türk sinemacı Eren Özkural, ilk kez film çekecek bağımsız film yapımcılarına verilen tavsiyeyi gözardı ettiğini belirterek, "Küçük bir günün hikayesini, tek bir yerde, bir avuç aktörle filme al. Ayrıca çocuklar ve hayvanlarla da çalışma." tavsiyesini dikkate almadım. Film, uzak bir gelecekte, yüksek teknolojili bir şehir devletinden, yanan bir ormanın ortasındaki distopik (ütopik olmayan) savaş alanına kadar uzanan çok değişik yerlerde geçiyor.

Haberin Devamı

Ödüllü Türk yönetmenin filmi İngilterede gösterimde


Ayrıca çocuklar da dahil olmak üzere yaklaşık 50 süper oyuncumuz ve ekibimiz vardı. Adeta küçük bir bağımsız filmin nasıl hazırlanacağına dair bir kitap metni örneği gibiydi. Fakat önemli olan bu değildi.'Yapabileceğim en iyi filmi yapmak zorundaydım,çünkü bu benim tek şansım olabilirdi."


Eren Özkural vizyonunu gerçekleştirmek için yalnızca filmi yazıp yönetmedi, aynı zamanda editörlüğünü, müziğini ve üçyüzü aşkın görsel efektin çekimini de yaptı.

FİLMİN ANA KARAKTERİ YIKILMIŞ BİR ADAM


Film, eski yaşamını geri kazanması mümkün olmayan, hapishaneden yeni çıkmış, yıkılmış bir adamla ilgili... Bu durumdayken ,insanlığı kurtarmak gibi büyük bir şeyin parçası olma fırsatını buluyor. İnsanları kurtarmanın bir yolu. Geçmişiyle bağlantılı biriyle karşılaşıncaya kadar herşey iyi gidiyor ve herkes için ciddi yankı uyandıracak olan bir seçenek bırakıyor.


Eren film hakkında şunları söyledi;

Film bilinmeyen zamanlarda hayattan dışlanmış insanlar hakkında bir hikaye. Kahramanlarımız savaşta harap olmuş yurdundan kaçan bir mülteci ve dönüşünde artık unutulmuş bir asker. Konu 2017' de olup bitenlerle de, yaşananlarla da ilgili.
Bunun ötesinde daha derin temalar da var; 'özgür irade' diye bir şey var mı, yoksa bizler doğmadan önce bizim için yazılmış rolleri mi 'oynamak' zorunda kaldık?"

Haberin Devamı


Film kritlerine göre Eren'in kendi öyküsü diğer iki film yapımcısını akla getiriyor:

Güney Afrikalı Neill Blompkamp (District 9) ve İngiliz yönetmen Gareth Edwards (Monsters); her ikisinin de politik eğilimli, düşük bütçeli bilim kurgu filmleriyle tanınan başarılı insanlar.

"Run Away With Me"nin ne kadar geniş bir kitleyi etkileyeceğini söylemek için henüz erken ama İngiliz Bağımsız Film Festivali ve Amerika'daki Miami Uluslararası Bilim Kurgu Festivali gibi prestijli festivallerde aldığı ödüller, film distribütörleri Random Media ve The Orchard'ın dikkatini çekti

Bu distribütörlerin daha önce piyasaya sürdükleri filmler, yakında gösterime girecek olan "Thor:Ragnarok"un direktörü Taika Waititi'den, Scottish BAFTA ödüllü "For Those In Peril" ve "Hunt For The Wilderpeople".

Haberin Devamı

Eren Özkural "Hangi film yönetmeniyle karşılaştırılmak istenirsem isteneyim; amacım kesinlikle bir sonraki olmak değil. Daima insanları bir araya getirecek orijinal işler yapmak." diyor.