Dünya Parlamento açılışını Prens Charles ve William yapacak

Parlamento açılışını Prens Charles ve William yapacak

10.05.2022 - 12:21 | Son Güncellenme:

İngiltere'de Parlamento açılışını Kraliçe 2. Elizabeth yerine Prens Charles ve William yapacak.

Parlamento açılışını Prens Charles ve William yapacak

Buckingham Sarayı, İngiltere'de Parlamento'nun yeni yasama yılı açılış törenine bu yıl Kraliçe 2. Elizabeth'in katılamayacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Saraydan yapılan açıklamada, Salı günkü açılışta Prens Charles ve Cambridge Dükü Prens William'a, Kraliçe adına Parlamento'yu açma yetkisinin ortaklaşa verildiği belirtildi. Kraliçe adına konuşmayı ise büyük oğlu Galler Prensi Charles yapacak.

İngiltere'de kral veya kraliçenin Parlamento'yu açması ve bir konuşma yaparak hükümetin yeni yasama yılı için planlarını duyurması yüz yıllardır sürdürülen bir gelenek.

Kraliçe, tahttaki 70 yılında şimdiye dek 1959 ve 1963'te hamileliği nedeniyle sadece iki kez Parlamento açılışına katılamadı.

Pazartesi akşamına kadar Buckingham Sarayı, Kraliçe'nin Parlamento açılışına katılmayı umduğunu söylüyordu; ancak şimdi "epizodik hareketlilik sorunları" nedeniyle Kraliçe'nin Westminster'daki törene gitmeyeceğini doğruladı. Açıklamada, Kraliçe'nin doktorlarına danıştıktan sonra törene katılmamaya karar verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Sunday Times gazetesi Kraliyet editörü Royal Nikkah, Kraliçe'nin bir siyasetçi yerine oğlunu konuşmayı yapmak üzere seçmesinin, kamuoyunu kendinden sonrasına hazırlamak amacı taşıdığı yorumunu yapıyor.

BBC Newsnight programında konuşan Nikkah, Kraliçe'nin "geleceği düşündüğünü" söylüyor.

Aynı programda konuşan biyografi yazarı Robert Hardman ise sağlık nedeniyle tahttan çekilme durumu beklemediğini kaydetti.

96 yaşındaki 2. Elizabeth, hareket etme sorunları nedeniyle son zamanlarda halka açık bir dizi etkinliğe katılımını iptal etmek zorunda kaldı.

2. Elizabeth'in kraliyet konutları dışında bu yıl katıldığı tek halka açık etkinlik, geçen yıl hayatını kaybeden eşi Edinburgh Dükü Prens Philip için Mart ayında düzenlenen şükran töreni oldu.

Kraliçe'nin, Başbakan ve Özel Konsey (Privy Council) ile video konferans veya telefonla yapılan düzenli toplantılar ve bazı özel görüşmeler de dahil olmak üzere bu hafta başka randevulara devam etmeyi planladığı düşünülüyor.

Kaynak: BBC Türkçe