Dünya Putin: Esirleri taşıyan Rus uçağı bilerek ya da yanlışlıkla Kiev tarafından düşürüldü

Putin: Esirleri taşıyan Rus uçağı bilerek ya da yanlışlıkla Kiev tarafından düşürüldü

27.01.2024 - 15:14 | Son Güncellenme:

Rusya lideri Putin, Ukraynalı esirleri taşıyan uçağın düşmesiyle ilgili "Uçağın Amerikan veya Fransız hava savunma sistemleriyle vurulma ihtimali yüksek. Her halükarda yaşananlar suçtur. Onlar, sivillere karşı da her gün suç işliyor" dedi.

Putin: Esirleri taşıyan Rus uçağı bilerek ya da yanlışlıkla Kiev tarafından düşürüldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Belgorod bölgesinde 65 Ukraynalı esir dahil 74 kişinin içinde bulunduğu Rus uçağının bilerek ya da yanlışlıkla Kiev hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü suçlamasında bulundu. Putin, çatışmalarda esir alınmış 65 Ukraynalı asker, 6 kişilik mürettebat ve 3 refakatçinin bulunduğu İl-76 tipi uçağın füzeyle vurulmasıyla ilgili basına açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Uçağın Ukrayna tarafından vurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğünün esirlerin bölgeye götürüldüğüne dair bilgi sahibi olduğunu ileri sürdü. Putin, "Onlar bunu bildikleri halde uçağı vurdu. Bunu bilerek mi yoksa yanlışlıkla mı yaptılar bilemiyorum. Ancak bunu onların yaptığı aşikar. Çünkü Kiev yönetiminin kontrolünde olan topraklarda saat 11.10'da iki füzenin fırlatıldığı kaydedildi," dedi. Uçağın taşınabilir uçaksavar füze sistemiyle değil hava savunma sistemleriyle vurulduğunu belirten Putin, "Bu parçalardan belli. Hava savunma sistemlerimiz uçaklarımıza saldıramaz. Sistemlerimizde uçakları tanımlama cihazları var. Bu durumda sistemlerimiz çalışmazdı," şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Rusya Savunma Bakanlığı, 24 Ocak'ta, içinde Ukraynalı esirlerin de bulunduğu Rus uçağının Ukrayna tarafından atılan füzeyle Belgorod bölgesinde vurulduğunu duyurmuştu.

Uçakta, 6 kişilik mürettebat, çatışmalarda esir alınmış 65 Ukraynalı asker ve onlara refakat eden 3 Rus askeri personelin bulunduğu hatırlatılan açıklamada, uçağın mürettebatı ve tüm yolcularının hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus uçağının vurulmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplanmaya çağırdıklarını duyurmuştu.

"UKRAYNA'DAN ATILAN FÜZEYLE VURULDU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus uçağının Ukrayna tarafından roketle vurulmasının "korkunç bir eylem" olduğunu belirterek, "Kiev yönetiminin suç içerikli eylemlerine ilişkin uluslararası soruşturma yapılması gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü ise Rusya'nın, esirlerin nakli için Belgorod hava sahasının güvenliğinin belirli bir zaman diliminde sağlanması gerektiği konusunda kendilerine bilgi vermediğini açıklamıştı.