Dünya Rusya çaresiz kaldı: Putin'e bir günde çifte şok! Karadeniz kaynıyor

Rusya çaresiz kaldı: Putin'e bir günde çifte şok! Karadeniz kaynıyor

05.08.2023 - 13:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz'deki en önemli Rus limanında demirli savaş gemisinden bir gün sonra, Kerç Köprüsü yakınlarında gece yarısı kulakları sağır eden bir patlama oldu. Dünyanın yakından tanıdığı vurulan hedef, özellikle Suriye seferleriyle biliniyordu.

Rusya çaresiz kaldı: Putine bir günde çifte şok Karadeniz kaynıyor

Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk'te bulunan üste demirli olan savaş gemisini insansız deniz aracıyla vuran Ukraynalılar, bugün bir kez daha Kerç Köprüsü'nü hedef aldı.

Haberin Devamı

4 Ağustos'un ilk saatlerinde Novorossiysk'ten silahlı çatışma ve patlama haberleri geldi. Sosyal medyada görüntüler ve bilgiler yayılırken, Rus haber ajansları Rusya'nın Karadeniz'deki en büyük limanı olan Novorossiysk'in gemi trafiğine kapatıldığını duyurdu.

Sabaha karşı ilk resmi açıklamayı yapan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalıların Novorossiysk'e iki insansız deniz aracıyla saldırı düzenlediğini, saldırının püskürtüldüğünü bildirdi. İnsansız deniz araçlarının savaş gemilerinin açtığı ateşle vurulduğunu ekleyen Savunma Bakanlığı, daha fazla ayrıntı vermedi.

Rusya çaresiz kaldı: Putine bir günde çifte şok Karadeniz kaynıyor

Ancak ilerleyen saatlerde ortaya çıkan görüntüler, Rus savaş gemisi Olenegorsk Gornyak'ın vurulduğunu gösterdi. Ukrayna medyası, Ropucha tipi çıkarma gemisine bir insansız deniz aracının yaklaştığı videoyu yayınladı. Hemen ardından Novorossiysk açıklarındaki Olenegorsk Gornyak'ın görüntüleri yayıldı. Ciddi şekilde hasar alan geminin yan yattığı göze çarpıyordu.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalıların önceki büyük saldırılarında da benzer tutum takınmış ve Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'nın battığı günler sonra ortaya çıkmıştı.

YİNE TELEGRAM KANALLARI

Aynı gün Kırım Yarımadası'nın doğusunda yer alan Feodosia'ya insansız hava araçlarıyla saldıran Ukrayna ordusu, bugün bir kez daha Kerç Boğazı'nda sahne aldı. Tıpkı Novorossiysk'te olduğu gibi önce Telegram kanalları gece yarısı Kerç Köprüsü yakınlarında bir patlama olduğunu duyurdu.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Çok sayıda Telegram hesabı, Vladimir Putin'in 2014 el koyduğu Kırım Yarımadası ile Rus ana karasını birbirine bağlayan Kerç Boğazı Köprüsü yakınlarındaki Yakovenkovo köyü çevresinde patlama gerçekleştiğini yazdı. Köprüdeki ışıkların kapatılıp araç trafiğinin de durdurulduğunu aktaran Telegram kanalları arasında, Kremlin propagandisti Vladimir Rogov da vardı. Rogov, patlamanın ardından bir yangın başladığını dile getirdi.

ROTA KAVKAZ LİMANIYDI

Rusya tarafından beklendiği gibi hiçbir resmi açıklama yapılmazken, bir başka Putin yanlısı blogger Telegram hesabında bir Rus tankerinin Ukrayna insansız deniz aracıyla (İDA) vurulduğunu duyurdu. Voenkor Yuri Kotenok'un verdiği bilgiye göre, Rusya'ya ait SIG adlı tanker Kerç Boğazı'nın 30 mil açığında hedef alındı. İşgali destekleyen savaş bloggerı Kotenok, saldırı sonrası geminin batmadığını da savundu.

Haberin Devamı

The Bell ise, Kerç Boğazı'nın Rusya tarafındaki Kavkaz Limanı'na doğru giden Rus bandıralı tankerin dört yıl önce Suriye'ye jet yakıtı götürmekten ABD tarafından yaptırım listesine dahil edildiğini aktardı.

Rusya çaresiz kaldı: Putine bir günde çifte şok Karadeniz kaynıyor

450 KİLOGRAM TNT KULLANILDI

Yaklaşık iki saat sonra Rus haber ajansı TASS bir tankerin iki insansız deniz aracıyla vurulduğunu doğruladı, bir kurtarma ekibinin Novorossiysk'ten Kerç Boğazı'na doğru harekete geçtiğini bildirdi.

Ukrayna toprağı Kırım Yarımadası'ndaki işgal yönetimi ise ancak sabaha karşı bir resmi açıklama yapabildi, Kerç Boğazı Köprüsü'ndeki trafiğin yeniden normala döndüğünü kaydetti.

Uluslararası haber ajansı AFP, SIG adlı tankerin Cuma akşamı yerel saatle 23.20'de vurulduğunu, araçta bir delik açıldığını duyurdu.

Rusya çaresiz kaldı: Putine bir günde çifte şok Karadeniz kaynıyor

BBC'ye bilgi veren Ukraynalılar ise saldırının bir özel kuvvetler operasyonu olduğunu, 450 kilogram TNT yüklenen deniz drone'unun Rus tankerine çarptığını söyledi.

Haberin Devamı

Yaz mevsimi başında karşı taarruza girişen Ukrayna ordusu, yüzlerce kilometrelik Rus savunma hattını aşmayı deniyor ancak şimdiye kadar önemli bir değişiklik yok. Karşı taarruzla birlikte insansız deniz araçlarıyla gerçekleştirilen saldırılarda da bir artış gözlemleniyor.

Rusya çaresiz kaldı: Putine bir günde çifte şok Karadeniz kaynıyor

Amerikan CNN International, hafta başında Ukraynalıların Karadeniz'de kullandığı insansız deniz araçlarını ilk kez dünyaya göstermişti. Temmuz ayında 4 milyar dolarlık Kerç Köprüsü'nü hedef alan ikinci saldırıyı söz konusu deniz drone'larından birinin gerçekleştirdiğini aktaran CNN, araçların 800 kilometre menzile sahip olduğunu bildirmişti.

Haber, insansız deniz aracının karanlıkta Karadeniz'i geçip Kerç Köprüsü'ne kadar nasıl fark edilmeden ulaşabildiğini ise hızla açıklamıştı. Ukraynalılara göre, geliştirdikleri deniz drone'ları halihazırda Karadeniz'de seyreden en hızlı araçlar.