Dünya Dünya ilk kez gördü! Branda kaldırıldı, ortaya çıktı

Dünya ilk kez gördü! Branda kaldırıldı, ortaya çıktı

31.07.2023 - 12:40 | Son Güncellenme:

Rusya lideri Putin'in canını yakan saldırının perde arkası aralandı, Karadeniz kıyısındaki derme çatma üsten yola çıkıp su üstünde 800 kilometre ilerleyen silah yüzlerce kilo patlayıcı taşıyabiliyor.

Dünya ilk kez gördü Branda kaldırıldı, ortaya çıktı

Artık bir insansız hava aracı savaşına dönüşen Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 522 gün geride kaldı. Rusya'nın başkenti Moskova'da hafta sonu gece yarısı gerçekleşen patlamalar, Ukrayna drone'larının Rusların kalbine kadar girdiğini gösteriyordu. Görgü tanıkları, büyük bir patlama sesi duyduklarını ve dışarda bir alev topu gördüklerini aktardı.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, söz konusu insansız hava araçları saldırılarının ardından savaşın Rusya topraklarına taşınmakta olduğunu söyledi. Zelenskiy video mesajında bunun 'kaçınılmaz, doğal ve adil' olduğunu da ekledi:

"Bugün sözde 'özel askeri operasyonun' 522'inci günü. Rus liderliği bunu birkaç hafta içinde sonuçlandırmayı hedefliyordu. Fakat şimdi savaş, aşamalı bir şekilde Rus topraklarına, sembolik merkezlerine ve askeri üslerine taşınıyor."

Kiev yönetimi, Rus topraklarına düzenlediği saldırıları nadiren üstleniyordu.

Ukrayna sınırına 500 kilometre uzaklıktaki Moskova, savaşın başından bu yana nadiren hedef alınıyor. Bunlardan en dikkat çekeni, Mayıs ayında Kremlin'in çatısına zarar veren iki drone saldırısıydı. Moskova, Ukrayna'nın bu saldırıyı Rus lider Vladimir Putin'i hedef almak için düzenlediğini öne sürdü, Ukrayna ise saldırıyı üstlenmedi.

Haberin Devamı

'İLK BAŞTA BOSTON BALİNA AVCISI'NA BENZİYOR'

Amerikan CNN International ise, en az Moskova saldırıları kadar dünyada ses getiren Karadeniz'deki patlamaların perde arkasını araladı. CNN'in haberi, Karadeniz kıyısındaki bir derme çatma askeri üste branda ile kaplı iki gri nesneden söz ederek başlıyor.

1/11

2/11

3/11

4/11

5/11

6/11

7/11

8/11

9/11

10/11

11/11

Sıradan bir minibüs ve kamyonetin römorklarla çektiği iki gri nesne, ilk bakışta Ukrayna'nın en sıkı korunan sırlarından biri değil gibi. Hatta CNN muhabiri, daha çok Boston Balina Avcısı'na benzediğini kaydediyor.

Ancak brandalar kaldırıldığında kurşun grisi, parlak, uzunluğu beş metreden biraz fazla ve geniş bir kanoyu andıran gizli sır ortaya çıkıyor.

CNN, daha önce gazetecilere hiç gösterilmeyen insansız deniz araçlarının Karadeniz ve Kırım Yarımadası'nda Rusları hedef alan saldırılarda oynadığı rolü öne çıkardı. CNN'e göre, donanma gücü bulunmayan Ukrayna için deniz drone'ları Ruslara karşı koyarken can alıcı bir araç olduğunu kanıtlıyor.

MENZİL 800 KİLOMETRE

İnsansız deniz araçlarının işgalin başladığı 24 Şubat 2022'den sonra geliştirildiğini aktaran CNN Internitaonal, muhabirlerine gösterilen deniz drone'larının 300 kilograma kadar patlayıcı taşıma kapasitesine sahip olduğunu bildiriyor.

Haberin Devamı

Karadeniz üstünde en yüksek 50 kilometre hızla ilerleyebilen Ukrayna'ya ait insansız deniz araçları, 800 kilometre uzaktaki Rus hedeflerini vurabiliyor.

Ukraynalı yetkililer, CNN'e insansız deniz araçlarının Karadeniz'de çok önemli iki saldırıda yer aldığını doğruladı. Bunlardan ilki, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Rusya'nın Karadeniz Filosu'nu hedef alan saldırıydı.

Ukrayna kıyısından hareket eden bir deniz drone'u, Rus savaş gemisi Amiral Makarov'u Karadeniz'de seyrederken vurdu. Gemi, Ruslar tarafından Karadeniz'den Kırım Yarımadası'nın başkenti Sivastopol'daki limana çekilmek zorunda kaldı. Makarov, Nisan 2022'de füzelerle batırılan Moskva savaş gemisinin ardından Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi olarak görev yapıyordu.

Deniz drone'larının yer aldığı ikinci saldırı, beklendiği gibi tüm dünyada manşetlere taşındı. Ukraynalılar, Rus ana karası ile Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan Kerç Boğazı Köprüsü'nü 14 Temmuz'da bir kez daha vurdu.

Dünya ilk kez gördü Branda kaldırıldı, ortaya çıktı

Rusya lideri Vladimir Putin'in en prestijli projesi olarak gösterilen Kerç Köprüsü'nün Ekim 2022'de ilk kez vurulması savaşta bir dönüm noktasıydı ve Rus ordusu ciddi bir taktik değişikliğine gitti. Dokuz ay sonra gerçekleşen ikinci saldırı, köprüyü saatlerce devre dışı bıraktı.

Haberin Devamı

Gün ağarıp görüntüler ortaya çıktığında, Kerç Köprüsü'nün bir bölümünün yerinden oynadığı görüldü. CNN, 4 milyar dolarlık köprünün bir bölümünün Eylül ayına kadar hizmet veremeyeceğini belirtiyor.

Putin'e meydan okuyan insansız deniz araçlarını geliştiren Ukraynalılardan biri, tasarlayıp test ettikleri drone'ların yazılım ve elektroniğini de kendilerinin ürettiğini söylüyor. Geliştirici, halihazırda Karadeniz'de en hızlı deniz aracı olan drone'ların bulunmasının çok zor olduğunu da ekliyor.

CNN, insansız deniz aracının karanlıkta Karadeniz'i geçip Kerç Köprüsü'ne kadar nasıl fark edilmeden ulaşabildiğini söz konusu hız detayının açıklamaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.