Dünya Video yayıldı! Rus savaş gemisi vuruldu

Video yayıldı! Rus savaş gemisi vuruldu

04.08.2023 - 14:27 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki ana limanı Novorossiysk'i gece yarısı sarsan patlamaların sonucu, sabah saatlerinde ortaya çıktı. Video görüntüleri, Rus savaş gemisi Olenegorsk Gornyak'ın vurulduğunu kanıtlıyor.

İnsansız hava araçlarının halihazırda damga vurduğu Rusya-Ukrayna savaşında bu gece yarısı bir ilk yaşandı, uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla dünyaya patlamaları duyurdu. İlk patlamalar Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Kırım Yarımadası'nda duyuldu. Ukraynalıların son aylarda saldırılarını artırdığı yarımadadaki Feodosia şehrinde yaşayanlar, gece yarısı patlama sesleriyle uyandı.

Haberin Devamı

Yerel halk, sosyal medyada patlama sesleri ve gökyüzünde uçan füzeleri paylaştı. Sosyal medyaya yansıyan bilgilere göre, Ukrayna'nın gönderdiği insansız hava araçlarını durdurmak için Rus hava savunma sistemleri harekete geçti. Feodosia'da neler olduğuna dair henüz resmi bir açıklama ya da doğrulanmış bir bilgi bulunmuyor.

Kırım Yarımadası'nın doğusunda yer alan şehir yakınlarındaki Krinichki köyünde, 19 Temmuz'da devasa bir cephanelik havaya uçurulmuştu. Sosyal medyada çok sayıda yorumcu bir Ukrayna drone'nunun patlamaya yol açtığını yazdı ancak ne Moskova'dan ne de Kiev'den cephaneliğin neden yok olduğuna dair bir açıklama gelmedi.

SİLAHLI ÇATIŞMA VE PATLAMALAR

Feodosia'dan bir saat sonra ise, Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki şehri Novorossiysk'ten silahlı çatışma ve patlama haberleri geldi. Cuma gece yarısından itibaren sosyal medyaya Novorossiysk'teki liman yakınlarında silah sesleri ve patlamalar duyulduğu bilgileri yansıdı. Bazı Telegram hesapları, insansız deniz araçlarıyla Rus donanma üssüne saldırı gerçekleştirildiğini yazdı.

Haberin Devamı

Telegram'daki Novorossiysk'nin Süper Haberleri adlı hesap, "İyi geceler, saat 04.08'de Yuzhnaya Ozereevka'da kulakları sağır eden bir ses duyuldu. Pencereler neredeyse uçuyordu. Tüm komşular uyandı ve neler olduğunu anlamaya çalışıyor" mesajını paylaştı.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

İLK BİLGİLER SOSYAL MEDYAYA DÜŞTÜ

Novorossiysk'e sekiz kilometre mesafede bulunan Yuzhnaya Ozereevka'da Karadeniz kıyısında bir şehir ve denizin ortasında önemli bir petrol platformuna ev sahipliği yapıyordu. Bazı Yuzhnaya Ozereevka sakinleri açık deniz petrol platformundan patlama duyduklarını yazarken, diğerleri terminalde her şeyin yolunda olduğunu yazdı.

Hemen ardından sabaha karşı birkaç Telegram kanalı Novorossiysk Körfezi'nin girişindeki Myskhako bölgesinde çok sayıda insansız deniz aracının imha edildiğini bildirdi. Söz konusu hesaplar, bazı fotoğraflar da paylaştı.

Herkes Karadeniz'deki ana Rus limanı olan ve büyük bir deniz üssüne ev sahipliği yapan Novorossiysk'te neler yaşandığını merak ederken, bir deniz drone'unun patladığını gösteren bir video dolaşıma girdi.

Haberin Devamı

LİMAN KAPATILDI

Rus haber ajansı Interfax, Ukraynalıların birden çok kez saldırdığı Kerç Boğazı Köprüsü'ne yaklaşık 150 kilometre mesafedeki Novorossiysk Limanı'nda tüm gemi trafiğinin durdurulduğunu bildirdi. Bir diğer Rus haber ajansı RIA Novosti ise, şehirdeki acil servislere dayandırdığı haberinde patlama seslerini doğruladı.

Video yayıldı Rus savaş gemisi vuruldu

06.46'DA İLK RESMİ AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı ise, yerel saatle sabah 06.46'da Ukraynalıların Novorossiysk'e iki insansız deniz aracıyla saldırı düzenlediğini resmen duyurdu. İki Ukrayna deniz drone'unun Rus deniz üssüne saldırmayı denediğini belirten bakanlık, saldırının püskürtüldüğünü bildirdi. İnsansız deniz araçlarının savaş gemilerinin açtığı ateşle vurulduğunu ekleyen Savunma Bakanlığı, daha fazla ayrıntı vermedi. Novorossiysk'in bağlı olduğu Krasnodar Bölge Valiliği ise, saldırılarda kimsenin yaralanmadığı bilgisini verdi.

Video yayıldı Rus savaş gemisi vuruldu

OLENEGORSK GORNYAK VURULDU!

Ancak ilerleyen saatlerde ortaya çıkan görüntüler, Rus savaş gemisi Olenegorsk Gornyak'ın vurulduğunu gösteriyor. Ukrayna medyası, Ropucha tipi çıkarma gemisine bir insansız deniz aracının yaklaştığı videoyu yayınladı.

Haberin Devamı

Hemen ardından Novorossiysk açıklarındaki Olenegorsk Gornyak'ın görüntüleri yayıldı. Ciddi şekilde hasar alan geminin yan yattığı göze çarpıyor.

Video yayıldı Rus savaş gemisi vuruldu

Amerikan CNN International, hafta başında Ukraynalıların Karadeniz'de kullandığı insansız deniz araçlarını ilk kez dünyaya göstermişti. 4 milyar dolarlık Kerç Köprüsü'nü hedef alan ikinci saldırıyı söz konusu deniz drone'larından birinin gerçekleştirdiğini aktaran CNN, araçların 800 kilometre menzile sahip olduğunu bildirmişti.

Haber, insansız deniz aracının karanlıkta Karadeniz'i geçip Kerç Köprüsü'ne kadar nasıl fark edilmeden ulaşabildiğini ise hızla açıklamıştı. Ukraynalılara göre, geliştirdikleri deniz drone'ları halihazırda Karadeniz'de seyreden en hızlı araçlar.