Dünya Putin'i endişelendiren görüntü! Prigojin muamması

Putin'i endişelendiren görüntü! Prigojin muamması

27.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İşgal ettiği Rostov’dan kahraman edasıyla ayrılan Wagner lideri Prigojin’in Belarus’a gidip gitmediği bilinmiyor. Prigojin, isyan sonrası yaptığı ilk açıklamada “Amacımız Wagner’in yok edilmesini önlemekti” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı ise, Wagner grubunun elindeki ağır silahların Rus ordusuna teslim edilmeye hazırlandığını duyurdu.

Putini endişelendiren görüntü Prigojin muamması

Paralı asker grubu Wagner’in tüm dünyayı sarsan askeri isyanı sonrası, grubun lideri Yevgeni Prigojin’in geleceği tartışılıyor. Prigojin, iki büyük kenti ele geçirdikten sonra başkent Moskova’ya doğru ilerlerken durması, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko’nun devreye girmesiyle yapılan anlaşma sonrası bu ülkeye gitmeyi kabul etmişti. Ancak Prigojin’in, Rostov’dan ayrıldıktan sonra nerede olduğu bilinmiyor. 

Haberin Devamı

Prigojin isyan sonrası ilk açıklamasını dün yaptı. 11 dakikalık bir mesaj paylaşan Prigojin, ‘gerçekleştirdikleri adalet yürüyüşünde amaçlarının yönetimi devirmek olmadığını’ ifade etti. Bu yola adaletsizlikler nedeniyle girdiklerini belirten Prigojin, “Rus askerlerinin kanını dökmemek için geri döndük. Rus havacılığını vurmak zorunda kalmaktan pişmanlık duyuyoruz” dedi. Nerede olduğuyla ilgili bilgi vermeyen Wagner lideri, “Wagner savaşçılarından kimse Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayı kabul etmedi. Entrika ve yanlış kararlar sonucunda bu birlik 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla tasfiye edilecekti. Yürüyüşün amacı, Wagner’in yok edilmesini önlemekti” ifadelerini kullandı. Prigojin’in, Rusya’nın yanı başındaki Belarus’ta kalmasının, kendisi için bir hayati risk yaratacağına dair yorumlar yapılıyordu. Zira bu, Prigojin’in Rusya’nın kolayca ulaşabileceği bir yerde olması anlamına geliyor. 

Haberin Devamı

Putini endişelendiren görüntü Prigojin muamması

Rus basınında yer alan haberlerde ise, Prigojin’e yönelik soruşturmanın sonlandırılmadığı ifade ediliyor. Basına konuşan isimsiz kaynaklara göre, Rusya’nın iç istihbarat teşkilatı FSB’nin Prigojin’e karşı açtığı dava sürüyor. Cumartesi günü geç saatlerde krizi yatıştırmak için yapılan anlaşma uyarınca Kremlin, Prigojin aleyhindeki bir ceza davasının düşürüleceğini ve savaşçılarının hiçbir yasal işlemle karşı karşıya kalmayacağını söyledi. Ancak görünen o ki isyanla ilgili soruşturma devam ediyor.

PUTİN’İ ENDİŞELENDİREN GÖRÜNTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, yaşananların ardından büyük otorite kaybına uğradığı ve Prigojin’i açık bir rakip olarak görmeye başladığı belirtiliyor. Nitekim Wagner grubunun kurşun atmadan Rostov gibi büyük bir kenti ele geçirmesi, kent sakinlerinin ise Wagner askerlerine sevgi gösterilerinde bulunması, Wagner grubu ve lideri Prigojin’in Rusya içinde gördüğü desteği gözler önüne seren bir durum oldu. Rostov halkı Wagner askerleri ve Prigojin’e kentten ayrılırken büyük sevgi gösterilerinde bulunmuştu.

Putini endişelendiren görüntü Prigojin muamması

ŞOYGU MEYDANA ÇIKTI!

Wagner’in hedef tahtasına oturttuğu Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, isyan sonrası ilk kez ortaya çıktı. Rusya Savunma Bakanlığı ve devlet haber jansı RIA, Şoygu’ helikopterle denetim yaptığını, ayrıca Ukrayna’daki Rus birliklerini ziyaret ettiği ve bilgi aldığı görüntüleri paylaştı. Wagner lideri Yevgeni Prigojin, Rusya’nın güneyindeki askeri karargahın kontrolünü ele geçirdiği isyanında, adaleti geri getirmek amacıyla Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un kendisine teslim edilmesini talep etmişti. 

Haberin Devamı

Putini endişelendiren görüntü Prigojin muamması

 

PUTİN’DEN WAGNER SAVAŞÇILARINA: YA ORDUYA KATIL YA DA BELARUS’A GİT

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner isyanının ardından dün akşam halka seslendi. Wagner’in eylemlerinden sonra dayanışma ve vatanseverliği için halka teşekkür eden Putin, “Bu sivil dayanışma, herhangi bir şantajın, iç kargaşa yaratmaya yönelik her girişimin başarısızlığa mahkum olduğunu göstermiştir” dedi. Silahlı isyanın her halükarda bastırıldığını belirten Putin, “Ancak isyanın organizatörleri, ülkelerine, halkına ihanet ederek, suça sürüklediklerine de ihanet ettiler. Onlara yalan söylediler. Onları ölüme ittiler” diye konuştu. Putin, Wagner paralı savaşçılarının ya Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapmalarını ya istifa etmelerini ya da Belarus’a gitmelerini istedi.

Haberin Devamı

AĞIR SİLAHLAR ORDUYA DEVREDİLİYOR

Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada Wagner Grubu'nun ağır silahlarını Rus ordusuna devretmeye hazırlandığını duyurdu. Açıklamada hangi silahların orduya verileceğine dair bir bilgi paylaşılmadı. 

‘RUSYA’NIN ZAYIFLIĞINI GÖSTERİYOR’

Litvanya’da bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son karışıklıkla ilgili olarak “Rusya’nın iç meselesidir ve Başkan Putin’in Kırım’ı yasadışı ilhakı ve Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşla yaptığı büyük stratejik hatanın bir başka göstergesidir” dedi. Stoltenberg, yaşananların Rus yönetiminin zayıflığını gösterdiğini savundu. 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, “Putin Wagner’i yarattı, bu canavar şimdi onu ısırıyor. Canavar yaratıcısına karşı hareket ediyor” dedi. Borrell isyanın Moskova’nın askeri gücünde Ukrayna savaşının neden olduğu çatlakları açıkça gösterdiğini bildirdi.