Dünya Putin'in füzeleri kayboldu!

Putin'in füzeleri kayboldu!

19.09.2022 - 10:31 | Son Güncellenme:

Rus ordusu mahkumları cepheye sürüyor, Ukrayna ise yeni bir taarruz sinyali verdi. Rusya'nın en popüler şarkıcısı Kremlin'e ateş püskürdü, Finlandiya medyasının ortaya çıkardığı gerçek dünyada ses getirdi.

Putinin füzeleri kayboldu

Ukrayna'nın Harkov çevresindeki Rus işgalcileri birkaç günde söküp atması modern tarihin en hızlı muharebe zaferlerinden biri olarak tarihe geçti, Vladimir Zelenskiy "Kesinlikle ciddiyiz" dedi. İzyum, Balakliya ve Kupyansk'ı kaybeden Rus ordusu, şimdi Donetsk ve Lugansk'ta yeni bir savunma hattı kurdu. Ukrayna lideri Zelenskiy ise, kısa süren sessizliğin yakında bozulacağı sinyalini verdi, birliklerinin yeni bir taarruza hazırlandığını söyledi.

Haberin Devamı

New York Times gazetesi, 'Ukrayna'nın karşı saldırısı seferber edilmiş mahkumlar ve drone ordusuyla yüz yüze' başlıklı bir haber yayımladı. Habere göre, Ukrayna birlikleri doğu ve güney cephelerindeki karşı taarruzda Rus işgalcilere büyük bir baskı uyguluyor ancak halihazırda Rusların kitlesel halde geri çekildiğini gösteren bir belirti yok.

Güneydeki Herson'u hedef alan şiddetli Ukrayna saldırılarına vurgu yapan New York Times, ancak doğudaki Bakhmut'ta Rusların yeniden ilerlemeye başladığını yazdı. Gazete, savaştan önce 70 bin insanın yaşadığı Bakhmut'un Donbas'ın kontrolü için en kilit kavşak noktası olduğunu da hatırlatıyor.

Ukraynalılar, yeni muharebenin parlama noktası olacağı tahmin edilen Bakhmut'ta çoğunlukla Rus paralı asker grubu Wagner üyelerinin bulunduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), cepheye gönderecek asker bulamayan ve gönüllüleri kısa dönem sözleşme karşılığında savaşmaya çağıran Vladimir Putin'in artık ordu komutanlarını dikkate almadığını vurguluyor. ISW, son raporunda ordunun üst kademesinde yer alan komutanları dinlemeyen Rus liderin gönüllülere daha çok güvendiğini aktardı. Putin'e hayli yakın bir isim olan Wagner'in 61 yaşındaki patronu Yevgeny Prigozhin, bir hapishane bahçesine topladığı azılı suçluları Ukrayna'daki savaşa katılmaya çağırırken görüntülendi.

İngiliz istihbaratı ise, bu sabah Rus ordusunun geride kalan 10 günde dördüncü savaş uçağını kaybetmiş gibi göründüğünü açıkladı.

Putinin füzeleri kayboldu

Wall Street Journal gazetesi ise, ilkbaharda Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinden geri püskürtüldükten sonra doğu cephesinde de çok ağır ağır bir yenilgi alan Rus ordusunun uzun menzilli füzelerle altyapı tesislerini vurmaya odaklandığını bildiriyor. WSJ, Rus füzelerinin Kryvyi Rih şehrini sular altında bırakabilecek baraj saldırısının ardından Ukrayna'nın doğusunun çoğunu elektriksiz bırakan ana güç istasyonunun vurulduğunu kaydetti.

Putinin füzeleri kayboldu

UYDU FOTOĞRAFLARI ORTAYA ÇIKARDI

NATO'ya katılma kararı vererek Moskova'nın tüylerini diken diken eden Finlandiya'da ise, yerel yayın organları uluslararası medyanın dikkatinden kaçmayan bir habere imza attı. Finlandiya devlet televizyonu Yle, Rusya'nın en büyük ikinci kenti St. Petersburg'daki hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya transfer ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Uydu görüntülerini inceleyen Mika Makelainen'in haberine göre, fotoğraflar St. Peterburg'un kuzeybatısındaki Zelenogorsk bölgesine konuşlandırılan füze bataryalarının yaz mevsiminde kaybolduğunu gösteriyor.

Vladimir Putin'in memleketi St. Petersburg'u Rus hava savunmasının en önemli alanlarından biri olarak gösteren Yle, şehir etrafındaki 14 füze üssünden bazılarının şimdi boş olduğunu bildiriyor.

Putinin füzeleri kayboldu

Rus ordusunun Finlandiya sınırındaki hareketlerini 20 yıldır izleyen askeri uzman Marco Eklund, Rus ordusunun özellikle S-300 hava savunma sistemlerini St. Petersburg'dan çektiğini söylüyor.

24 Şubat'ta başlayan işgalde Rusya'nın on binlerce askerini kaybettiği biliniyor. Batılı istihbarat örgütleri, yedinci ayı dolmak üzere olan savaşta Rus ordusunda en az 70 bin askerin öldüğünü ya da yaralandığını belirtiyor. Ruslar ayrıca 2 binden fazla tank ve binlerce zırhlı aracı da Ukrayna'da yitirdi.

Haberin Devamı

Putinin füzeleri kayboldu

KAFA TUTTU

Rusya'nın en popüler şarkıcısı Alla Pugacheva'nın Putin'e ateş püsküren sözleri ise, dünya çapında yankı buldu. "Çocuklarımız hayali hedefler için ölüyor" diyerek Ukrayna'daki savaşa karşı ilk kez açıkça çıkan pop star Pugacheva, 3.4 milyon takipçisi olan Instagram hesabından bir mesaj paylaştı.

'İşgal', 'istila', 'saldırı' ve benzeri kelimeleri kullanmanın yasak olduğu Rusya'da, Ukrayna'daki savaşı eleştirenler 15 yıl hapis cezası alabiliyor ve 'yabancı ajan' olarak damgalanıyor. Rus Dolly Parton olarak bilinen Alla Pugacheva'nın kocası Maxim Galkin, geçen hafta 'yabancı ajan' ilan edilen gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve Kremlin karşıtlarına katıldı.

Kendisinin de 'yabancı ajan'lar listesine dahil edilmesini isteyen pop star, "Çünkü, kocamla dayanışma içindeyim" dedi.

Şimdiye kadar 250 milyonu aşkın plak satan ve Sovyetler Birliği döneminde fazlasıyla popüler olan Pugacheva, 55 yıllık bir müzik kariyerine sahip. Eşi Maksim ise, bir televizyon sunucusu.

Haberin Devamı

Rus medyası, 73 yaşındaki pop star Pugacheva'nın Ukrayna savaşı başlar başlamaz Rusya'yı terk ettiğini yazıyor ancak şarkıcı iki hafta önce Sovyetler Birliği'nin son lideri Mikhail Gorbaçov'un Moskova'daki cenazesinde göründü.

Putinin füzeleri kayboldu

The Telegraph, şimdiye kadar Rus lider Putin'le birçok kez bir araya gelen Pugacheva'nın Kremlin'e cephe almasını 'Rusya'nın en ünlü pop starı Ukrayna'daki savaşı eleştiren son isim oldu' başlığıyla sundu.

The Times gazetesi ise, 'Putin tarafından onurlandırılan pop star 'Savaş bizi parya yapıyor' diyor' başlıklı haberinde, Rusya'nın en şöhretli isimlerinden birinin Kremlin'in Ukrayna'daki savaşını eleştirdiğini yazdı. Times'a göre, Pugacheva'nın savaş karşıtı pozisyon alması Putin üstündeki baskıyı artıracak gibi görünüyor.

'Rus pop ikonu Ukrayna'daki savaşa karşı çıktı' diyen Amerikan New York Times sanatçının popülerliğinin Sovyetler Birliği döneminden günümüze kadar uzandığını vurguluyor.