Dünya İzyum, ‘savaş suçları mahkemesine taşınsın’

İzyum, ‘savaş suçları mahkemesine taşınsın’

19.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği dönem başkanı Çekya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle uluslararası savaş suçları mahkemesine taşınması çağrısı yaptı. Çağrı, Ukrayna’nın İzyum kasabasında yüzlerce kişinin cesetlerinin bulunduğu toplu mezarların ortaya çıkarılmasını izledi.

İzyum, ‘savaş suçları mahkemesine taşınsın’

“Tüm savaş suçlularının cezalandırılmasından yanayız” diyen Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, “21’inci yüzyılda sivil halka karşı bu şekilde saldırıların düzenlenmesi korkunç bir durum. Bunu görmezden gelemeyiz” ifadelerini kullandı. Lipavsky, hızla özel bir savaş suçları mahkemesi kurulması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

İzyum’un Rus ordusundan geri alınmasının ardından toplu mezar bulunduğunu ve detayları araştırdıklarını duyuran Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İzyum’daki toplu mezarlıkta 400’den fazla ceset bulundu” demişti.

Öte yandan toplu mezarlığın bulunduğu İzyum kentindeki ağır şartlar dikkat çekiyor. Rus saldırıları nedeniyle binaların yüzde 80’inin yıkıldığı kentte elektrik bulunmuyor. Diğer kentlerle de iletişimin sağlanamadığı İzyum’da kış aylarının yaklaşmasıyla endişe daha da büyüyor. Isıtma sistemlerinin de saldırılarda zarar gördüğü kentte halk yemeklerini sokakta yapıyor.