Dünya Putin'in saflarında isyan var! 'İşe yaramazsınız!'

Putin'in saflarında isyan var! 'İşe yaramazsınız!'

23.10.2022 - 10:48 | Son Güncellenme:

Putin'in güçleri sekiz aydır işgal ettikleri Ukrayna'nın enerji şebekisini hedef aldı. Peş peşe patlamalar meydana gelirken, kısmi seferberlik kararıyla askere alınan Rusların isyanı dünya gündemine bomba gibi düştü.

Putinin saflarında isyan var İşe yaramazsınız

Sekizinci ayındaki kanlı Rusya - Ukrayna savaşı, devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'nın enerji şebekesini hedef alan "yeni bir büyük saldırı" başlattığını söyledi. Ukrayna lideri, saldırıların "çok geniş" bir ölçekte olduğunu ve Ukrayna'nın batı, merkez, güney ve doğudaki bölgelerinin vurulduğunu söyledi. Kiev, yaklaşık 1,5 milyon hanenin elektriksiz olduğunu da ekledi.

Haberin Devamı

Zelenskiy, ayrıca, Rus füzelerinin ve saldırılarda kullanılan insansız hava araçlarının çoğunun vurulduğunu ve bu tür saldırıların Ukrayna'nın askeri ilerleyişini durdurmayacağını söyledi.

Dün gece geç saatlerde paylaştığı mesajla halkına hitap eden Ukraynalı lider, "Tabii ki henüz Rus füzelerinin ve insansız hava araçlarını yüzde 100'ünü vuracak teknik yeteneğe sahip değiliz. Ama yavaş yavaş bu noktaya geleceğiz. Ortaklarımızın da yardımıyla, bundan eminim" dedi.

Putinin saflarında isyan var İşe yaramazsınız

ÇOĞU ÇOKTAN ÖLDÜ

Öte yandan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, kısmi seferberlik kapsamında askere çağrılan yeni Rus askerleri şimdiden isyan bayrağını açmışa benziyor. Rusya’da son haftalarda, yeni askere alınan Rus askerlerinin sadece birkaç günlük eğitimle cepheye gönderildiği, hatta cepheye gönderilen bu askerlerin bir kısmının çoktan hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Seferberlik ilan edildikten sonra orduya alınan düzinelerce asker, Putin'in umduğu gibi gitmeyen Ukrayna işgalinde artan huzursuzluğun ortasında Vladimir Putin'e karşı olağanüstü bir isyan çıkardı.

PUTİN'E KARŞI İSYAN

Askeri bir kampta çekilen görüntülerde, üniformalı bir asker, askerlerin liderlerini devirmeleri gerektiğini önerdikten sonra akranlarından ürkek alkışlarla karşılandı.

Putinin saflarında isyan var İşe yaramazsınız

İsmi açıklanmayan yedek asker, askerlerin Putin ve komutanlarına saygı duymadığından bahsetti ve görünmeyen bir yetkiliyi insanları davaya katılmaya teşvik etmek için tehditler savurduğu için azarladı.

Sibirya'daki Tuva cumhuriyetinde çekildiği belirtilen görüntülerde asker, seferber edilenlerin ailelerine koç hediye etme politikasıyla alay etti. Aşağılayıcı ve alaycı bir tondan konuşan asker, isyan etti ve şu ifadeleri kullandı:

Ailelerimize, çocuklarımıza, koca bir koç ve biraz yiyecek veriyorsunuz. Bu nedir?

Putin'in Rusya'sında ağır cezalarla karşı karşıya kalmsının mümkün olduğu kahramanca konuşmasında yedek subay, üst düzey yetkililere, askere alınırken tehdit edildiklerini söyledi.

Tuva dilinde konuşan asker, "Bize Ukrayna'ya gitmezsek hapse atılacağımızı söylediler" dedi ve ekledi:

Putinin saflarında isyan var İşe yaramazsınız

Ailelerimize yardım etmiyorlar, tüm ödemeleri durdururlar... Ekiplerimiz için yeterli telsiz yok... Savaş bölgesinde nasıl iletişim kuracağız?

"BİZ OLMASAK KİME KONUŞACAKSIN?é

Ayrıca cephenin ön safhalarında uygun ekipman ve teçhizat eksikliğinden şikayet ederken, diğer askerlerden de destek buldu. Kimliği bilinmeyen asker, ne yeterli sayıda telsizleri olduğunu ne de kendilerine cepheye gitmeden önce çorap verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Askerin öfke patlaması özellikle önem taşıyor çünkü Rus Savunma Bakanı Şoygu'nun da memleketi.

Kalabalığın alkışları arasında konuşan asker, "Artık bizim gözümüzde bir güç kaynağı gibi görünmüyorsunuz. Belki de biz insanlar bir araya gelip senin bir işe yaramadığına karar vermeliyiz" dedi ve ekledi:

Putinin saflarında isyan var İşe yaramazsınız

Bizim gibiler olmazsa, kimin üzerinde yetkili olacaksın? Bütün konuşmalarını kime yapacaksın?

Yoksul bir bölge olan Tuva, savaş sırasında çok fazla can kaybı yaşadı. Başkent Moskova'dan bile daha fazla. Bölgede ayrıca, erkeklerin savaşa gönderilmesi üzerine, Putin'in kolluk kuvvetleri tarafından yoğun şiddetle bastırılan protesto gösterileri gerçekleşti.

ÇOCUK ELDİVENLERİ, LASTİK ÇİZMELER...

Eylül ayının sonlarında Putin, savaşta yardımcı olmak için Ukrayna'daki cephe hatlarında daha önce muharebe tecrübesi veya uzmanlık becerisine sahip 300 bin kişinin askere alınacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Cepheden video paylaşan bir askerle ilgili The Telegraph’ta yer alan haberde “Rusya’da, Ukrayna’da savaşmak için seferber edilen erkekler plastik paintball maskeleri, çocuk eldivenleri ve lastik çizmelerle donatıldı” denildi. The Guardian’da yer alan habere göreyse, yakınları askerlerin malzeme ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor ve cepheye gönderiyor. Askeri kıyafet ve zırh ekipmanı gibi ürünlerin ‘dışarıdan’ alındığı ve askerlere gönderildiği ifade ediliyor.