Dünya Putin’le dans etmişti atlarıyla Rusya’ya taşındı

Putin’le dans etmişti atlarıyla Rusya’ya taşındı 

15.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 2018 yılındaki düğününde dans etmesiyle ünlenen Avusturya eski dışişleri bakanı Karin Kneissl, bir Rus askeri uçağıyla taşınan midillileriyle birlikte St. Petersburg’a taşındı.

Putin’le dans etmişti atlarıyla Rusya’ya taşındı

Tneissl,Telegram’da yaptığı açıklamada St Petersburg Üniversitesi ile kurduğu düşünce kuruluşuna liderlik etmek için Rusya’ya taşınacağını söyledi. Kneissl, Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızına sinir gazıyla yapılan saldırı nedeniyle bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Rus diplomatları sınır dışı etmesinden sadece birkaç ay sonra, düğününe Putin’i davet ederek manşetlere çıkmıştı. Oldukça tartışmalı bir isim olan Kneissl, Kremlin’in propaganda kolu olarak görülen “Russia Today”e konuk köşe yazarı olmuştu. 

Haberin Devamı

'BURASI BENİM DÜNYAM'

Avusturya'nın Rusya'ya yakın ilişkileriyle bilinen eski Dışişleri Bakanı Kneissl, şu anda Rusya'nın Petrushovo köyünde tatil yapıyor. Dışişleri Bakanlığı döneminde Putin ile bir düğünde dans ettiği için ülkesi tarafından eleştirilen Kneissl, bazı Rus haber sitelerinde, görev süresince Rusya'ya yakın duruşunu yansıttığı bir video ile tanıttığı Rus köyünün güzelliklerini anlatıyor.

Videoda, Moskova'nın güneydoğusundaki Ryazan Oblastı'nda bulunan köyde kendisini evindeymiş gibi hissettiğini ve "Burası benim dünyam." dediğini söylüyor.

Rus medyası, eski Dışişleri Bakanı'nın bir aylık rezervasyon yaptırdığını ve geleceği hakkında konuşmayı reddettiğini bildiriyor. Videoda Rusça konuşan Kneissl, "Bu köyü seviyorum, çok güzel bir yer. Burada çalışmaya başladım, öğretmeye ve öğrenmeye devam ediyorum, kitaplar yazıyorum ve yeni bir dil öğreniyorum. Eski hayatımı geride bırakmak ve her şeye yeniden başlamak, 60 yaşında kolay değil." şeklinde ifadeler kullanıyor.

Haberin Devamı

Avusturya medyasında yer alan haberlere göre, Kneissl'ın yeni kitabı Avrupa'daki mevcut siyasi durum hakkında olacak.

 PUTİN İLE DANS ETMİŞTİ

2017-2019 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Kneissl, 2018 yılında Gamlitz kasabasındaki düğününe Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i davet ederek manşetlere çıktı.

Düğünde Putin'le dans etmiş ve ona reverans yaptı. Bu hareketi, Rusya'nın insan hakları ihlalleri ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başkanlık seçimlerine müdahalesiyle gündeme geldiği o dönemde, Avusturya hükümetindeki üst düzey pozisyonu nedeniyle geniş çapta eleştirilmişti.

Başbakan Sebastian Kurz hükümetinin güvenoyu alamayarak düşürülmesinin ardından siyasi görevinden ayrılan Kneissl, Rus hükümetinin haber kanalı RT'ye (eski adıyla Russia Today) katkıda bulunmaya başladı.

Basında çıkan haberlerde 2021 yılında petrol arıtma ve dağıtım şirketi Rusya merkezli Rosneft'in yönetim kuruluna atandığı iddia edildi.

Kneissl Kremlin'in 2022 başlarında Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığını belirten ABD istihbarat raporlarını ilk başta reddetse de daha sonra geçen yılın mayıs ayında Rosneft'ten istifa etti.

Haberin Devamı

O zamandan beri, Rusya tarafından yönetilen ya da desteklenen uluslararası konferans ve forumlarda boy göstermeye devam ediyor ve kendisini "siyasi mülteci" gibi hissettiğini söylüyor.