Dünya Rus askerin korku dolu anları! İlk sözü bu oldu: 'İyi akşamlar, Ukrayna askeriyim'

Rus askerin korku dolu anları! İlk sözü bu oldu: 'İyi akşamlar, Ukrayna askeriyim'

14.08.2022 - 07:04 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşı boyunca yaşanan çatışmalarda her iki taraftan da çok sayıda asker esir düştü. Tüm dünya esirlerin durumunu tartışmaya devam ederken, sosyal medyada paylaşılan bir Ukrayna askerine ait video izleyenleri şaşkına çevirdi.

Rus askerin korku dolu anları İlk sözü bu oldu: İyi akşamlar, Ukrayna askeriyim

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rusya’nın Ukrayna topraklarına işgal etmeye yönelik başlattığı savaş 6 aydır sürüyor. Savaş başladığından bu yana her iki taraftan da binlerce kişi hayatını kaybetti, yaralandı veya karşı tarafa esir düştü. Savaş sebebiyle evlerini terk eden insanların sayısı milyonlara ulaştı. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere birçok bağımsız insan hakları kuruluşu da savaş sırasında işlenen suçları araştırmaya devam ediyor. Savaşın başından bu yana esir kamplarında yaşananlarla ilgili ortaya atılan iddialar ise duyanları şoke ediyor. Geçtiğimiz günlerde Rus ordusuna esir düştüğünü ve esir takası sayesinde kurtulduğunu belirten Anna Vorosheva kamplarda korkunç şeyler yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

Öte yandan sahada her iki ülkenin de ağırlıklı olarak Sovyetler Birliği döneminden kalan askeri araçları ve mühimmatları kullanması zaman zaman taraflar adına acı olaylar yaşanmasına sebep oluyor. Şu ana kadar basına yansıyan bilgilere göre her iki tarafta dost ateşi sonucunda başta hava kuvvetlerinde olmak üzere çok sayıda kayıp verdi. Savaşın gayrinizami şekilde devam ediyor olması sebebiyle kimi zaman ilginç durumlar yaşanmasına sebep oluyor. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dolaşıma sokulan bir videoda yaşananlar izleyenleri şaşkına çevirdi.

100 GÜN GEÇİRDİ

Anna Vorosheva, Mariupol şehrine insani yardım malzemesi götürmeye çalıştığı sırada Rusya destekli Donetsk Halk Cumhuriyeti milisleri tarafından 'terörist' suçlaması ile gözaltına  alındığını söyledi. Sovyet döneminde bir teknik okul olan ve 1980'lerde hapishaneye dönüştürülen Olenivka gözaltı merkezinde 100 gün geçirdiğini iddia eden Anna Vorosheva, esir kampında bulunan Ukraynalı asker ve sivillerin oldukça kötü şartlarda kaldığını belirtti. Vorosheva, esirlere sık sık şiddet uygulandığını da iddia etti. Anna Vorosheva, kampta 2 bin beş yüz ila 4 bin esir olduğunu düşündüğünü aktardı.

Rus askerin korku dolu anları İlk sözü bu oldu: İyi akşamlar, Ukrayna askeriyim

Donetsk'in hemen dışında kalan esir kampının, şiddetli çatışmalara çok yakın olduğu ve bölgede esir alınan Ukraynalıların ilk olarak buraya getirildiği biliniyor. 29 Temmuz’da füzelerle hedef alınan kampta bulunan çok sayıda savaş esiri hayatını kaybetti. Füze saldırısının ardından açıklama yapan Rus yetkililer, kampın ABD tarafından Ukrayna’ya verilen HIMARS çok namlulu roketatar sistemi ile vurulduğunu iddia etti. Ukrayna tarafı ise iddiaları reddederek uluslararası soruşturma çağrısı yaptı.

Vorosheva, Rusya'nın Ukraynalı savaş esirlerini kasten öldürdüğünden hiç şüphesi olmadığını dile getirerek, “Mutlak kötülükten bahsediyoruz” dedi ve ekledi: "Rusya onların hayatta kalmasını istemedi. Eminim patlamada 'ölenlerden' bazıları zaten cesettir. Bu işkence iddialarını reddetmek için güzel bir yöntem."

Haberin Devamı

'İYİ AKŞAMLAR, BEN UKRAYNA ASKERİYİM'

Öte yandan geçtiğimiz günlerde sosyal medyada kısa süre içinde yayılan bir video izleyenleri şaşkına çevirdi. Görüntülerde bir Ukrayna askeri ormanlık alanda dolaştığı sırada şüphelendiği bir alana yaklaşırken görülüyor. Yavaş ve dikkatli şekilde şüphelendiği yere ulaşan Ukrayna askeri, kırmızı battaniyenin altında uyuyan biri olduğunu fark ediyor. Silahını battaniyeye yönelten asker dikkatlice ilerliyor. Ukrayna askerinin kendisine yaklaştığı sırada uyanan Rus asker ise aniden irkilerek üzerinden battaniyeyi atıyor.

Rus askerin korku dolu anları İlk sözü bu oldu: İyi akşamlar, Ukrayna askeriyim
Video, “İyi akşamlar, ben Ukrayna askeriyim” sözleriyle sona eriyor. Videodaki askerlerin durumunun ne olduğu ise bilinmiyor.

ANLATTIKLARIYLA HERKESİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Daha önce Melitopol şehrinde yaşayan, çatışmaların buraya sıçramasıyla şehirden ayrılmaya çalışırken Rus ordusu tarafından yakalanan 16 yaşındaki Vlad Buryak’ın anlattıkları duyanları şoke etmişti. Rus ordusu tarafından esir alındığını belirten 16 yaşındaki Vlad Buryak, Washington Post ile yaptığı röportajda, tutsak kaldığı günlere ilişkin kan dondurucu iddialarda bulundu. İşgal altındaki bir bölgede hücrede tutulduğunu söyleyen Buryak, hücre arkadaşına defalarca işkence yapıldığını söyledi. Esir tutulduğu binada birçok mahkuma işkence yapıldığını aktaran Buryak, defalarca işkence odalarını temizlemeye zorlandığını belirtti.

Rus askerin korku dolu anları İlk sözü bu oldu: İyi akşamlar, Ukrayna askeriyim

Haberin Devamı

Buryak, “Çoğu zaman kana bulanmış tibbi ekipmanları temizlemek zorunda kaldım. Duygularımı yitirmiş gibiydim. Temizlik yaptıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi davranıyordum” ifadelerini kullandı. Vlad Buryak, Ukrayna’da üst düzey bir isim olan babası Oleg Buryak’ın Rus yetkililerle yaptığı mahkum takası görüşmelerinin ardından serbest bırakıldı.