Dünya Rus ordusunda rahatsızlık

Rus ordusunda rahatsızlık

23.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kısmi seferberlik kararıyla askere alınan Ruslar karşılaştıkları tablodan rahatsız. Kendilerine yetersiz ekipman verilen yeni askerler, şikâyetlerini sosyal medyadan paylaşıyor

Rus ordusunda rahatsızlık

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, kısmi seferberlik kapsamında askere çağrılan yeni Rus askerleri şimdiden isyan bayrağını açmışa benziyor. Rusya’da son haftalarda, yeni askere alınan Rus askerlerinin sadece birkaç günlük eğitimle cepheye gönderildiği, hatta cepheye gönderilen bu askerlerin bir kısmının çoktan hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Cepheden video paylaşan bir askerle ilgili The Telegraph’ta yer alan haberde “Rusya’da, Ukrayna’da savaşmak için seferber edilen erkekler plastik paintball maskeleri, çocuk eldivenleri ve lastik çizmelerle donatıldı” denildi. The Guardian’da yer alan habere göreyse, yakınları askerlerin malzeme ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor ve cepheye gönderiyor. Askeri kıyafet ve zırh ekipmanı gibi ürünlerin ‘dışarıdan’ alındığı ve askerlere gönderildiği ifade ediliyor.

Yeni askerler ordunun elinde hiçbir malzeme olmamasından şikayet ederken, bir asker “Paslanmayı kapatmak için silahımı kendim boyadım” ifadesini kullanıyor. Rus sosyal medyasında yapılan paylaşımlarda görülen bu gibi şikayetler dikkat çekiyor. Bu duruma karşı yardım grupları kurulurken, asker yakınları “Zaten erkeklerimizi bizden aldılar, şimdi de aylık tüm kazancımı eşim geri gelebilsin diye askeri malzemelere harcıyorum” şeklinde serzenişte bulunuyor. Kommersant gazetesine göre, ülkede askeri teçhizat talebi o kadar arttı ki, bazı ekipmanların fiyatları fahiş oranda yükseldi.

Haberin Devamı

Bu durumun ülkede Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı olan sesleri yükseltmeye başladığı ifade ediliyor. Nitekim sosyal medyada yer alan videolarda, bu durumdan rahatsız olan binlerce Rus Putin’e tepkilerini dile getiriyor.

Rus ordusunda rahatsızlık

Moskova’ya yerleştirilen bu gibi afişler, cephede ya da askerlik şubelerinde yaşanan durumu yansıtmıyor.

Kaçışlar sürüyor

Öte yandan Rusya’da askere gitmemek adına kaçışlar sürerken, ülkelerinden kaçan erkeklere feministler destek oluyor. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Rusya’daki ‘Savaş Karşıtı Feminist Direniş’ bu gruplardan biri ve hareketin koordinatörü Liliya Veşevatova, sağladıkları desteği “Onlara tavsiyelerde bulunuyoruz, biletlerini alıyoruz, otobüsler organize ediyoruz ve konaklayabilecekleri yerleri ayarlıyoruz” diyerek aktarıyor. Bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta Europe, Rusya’yı cepheye gitmemek için terk edenlerin sayısının 260 bini aştığına dikkat çekiyor.

Seferberlikten kaçarak komşu ülkelerden Belarus’a geçenler ise zor durumda. Zira Belarus’a gidenlerin ülkeden ayrılmasına izin verilmiyor. Rus muhalif medya organlarında yayınlanan bilgilere göre Belarus’un başkenti Minsk’teki havaalanına giderek Türkiye’ye kalkan uçağa binmek isteyen bir kişi uçaktan indirildi. Rus basınının Minsk Havaalanı’nda çalışan bir yetkiliye dayandırdığı bilgilere göre 20 Ekim tarihinde uygulanmaya başlanan engellemelerden sonra toplam 11 kişinin uçaktan indirildiği aktarıldı. Bununla birlikte Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, seferberlikten kaçan Rusya vatandaşlarına sığınma vermeyeceklerini, Rus vatandaşlarına verdikleri oturum izni sayısında da azaltmaya gideceklerini bildirdi.