Dünya 'Rusya beş ayda 100 bin asker kaybetti!' Gizemli patlamanın perde arkası

'Rusya beş ayda 100 bin asker kaybetti!' Gizemli patlamanın perde arkası

02.05.2023 - 13:08 | Son Güncellenme:

Cephe hattına kuş uçuşu 120 kilometre mesafede gerçekleşen patlama nükleer buluta benzeyen duman çıkardı, üç yıl önce yayımlanan bir haber ise vurulan yerdeki son kullanma tarihi geçmiş maddeyi ortaya çıkardı. Rus ordusunun Aralık 2022'den bu yana yaşadığı kayıplar şok etkisine yol açtı, Moskova'dan saatler içinde misilleme geldi.

Rusya beş ayda 100 bin asker kaybetti Gizemli patlamanın perde arkası

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde 432'inci gün geride kaldı. Ukrayna'nın orta kesimindeki Pavlograd'da Rus top mermilerinin yol açtığı patlamanın gizemi aralandı, Kiev yönetiminin en önemli destekçisi ABD'den yapılan açıklama savaşta yeni bir eşiğin aşıldığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Dnipropetrovsk bölgesindeki Pavlograd'ı sarsan Rus saldırısında iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bir video mesaj paylaşan Zelenskiy, 40 yaralı arasında ise çocuklar ve kadınların bulunduğu bilgisini de verdi.

Savaştan önce 108 bin insanın yaşadığı Pavlograd, halihazırda şiddetli çatışmaların devam ettiği Donetsk'teki cephe hatlarına kuş uçuşu yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta.

İnternette yayımlanan videolarda Rus bombardımanın ardından Pavlograd'da bir dizi şiddetli patlamanın gerçekleştiği görüldü. Ukrayna bir sanayi tesisinin yanı sıra çok sayıda apartman bloğunun vurulduğunu belirtiyor.

Rusya beş ayda 100 bin asker kaybetti Gizemli patlamanın perde arkası

Bazı Batılı askeri analistler ise, devasa patlamanın gerçekleştiği yerin bir kimya tesisi olduğunu söylüyor. Analistlere göre, söz konusu tesis eski roket yakıtlarının saklandığı bir depo ve Sovyet balistik füzelerinin parçaları da burada tutuluyordu.

Haberin Devamı

BBC'nin 2020 yılındaki haberinde, vurulan tesiste son kullanım tarihi 20 yıl önce dolmuş 1800 tondan fazla katı roket yakıtı saklandığı bildirilmişti.

Ukraynalı yetkililer, patlamanın hemen arkasından yaptığı açıklamalarda Pavlograd sakinlerini tehlikeye atacak herhangi bir kimyasal sızıntının yaşanmadığını dile getirdi.

GÖZDEN KAÇMAYAN DEĞİŞİKLİK

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) uzmanları, Ukraynalıların Rusya'nın ateşlediği 18 cruise füzesinden 15'ini düşürdüğüne dikkat çekiyor. Yanı sıra, işgali yakından izleyen ISW'nin analizinde Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'nın askeri sanayi tesislerinin vurulduğu yönündeki açıklamasına atıfta bulunuldu. Moskova, hedef alınan tesisin Kiev yönetiminin silah üretiminde rol aldığını aktarıyor.

ISW'nin günlük raporunda yer verdiği bir başka detay, Rusya Savunma Bakanlığı'nın son dönem açıklamalarında görülen ton değişikliği oldu. Kremlin artık Ukrayna'nın karşı taarruzu beklenirken etkin şekilde füze saldırılarını tanımlıyor ve ISW'ye göre Ruslar korkuları yatıştırmak için söz konusu yöntemi benimsiyor.

Rusya beş ayda 100 bin asker kaybetti Gizemli patlamanın perde arkası

JETLER BİRKAÇ FÜZEYLE HAVALANIYOR

Ukrayna'yı bombalamak üzere havalanan Rus stratejik savaş uçakları Tu-95 ve Tu-160'ların kapasitelerinin altında füzeyle havalandıkları bir başka dikkat çeken nokta. Ukraynalılara göre, mevcut tablo Rusya'nın yeterince silah üretemediğinin göstergesi.

Haberin Devamı

İngiliz istihbaratının bugün yayımladığı rapor da, yine Rus ordusunun lojistiğine odaklanıyor. Londra'ya göre, lojistikten sorumlu Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Mikhail Mizintsev'in istifası savaş zamanında karşılanamayan ihtiyaçları kanıtlıyor.

General Mizintsev'in koltuğunda yalnızca sekiz ay kalabildiğini hatırlatan İngiliz istihbaratına göre, Ukrayna'da bataklığa saplanan Rus ordusu için lojistik en önemli sorunlardan biri olmayı sürdürüyor. Rusların başarılı bir saldırı için gereken cephaneye sahip olmadığını da ekleyen İngilizlere göre, Rus düzenli ordusu ise paralı askerler Wagner Grubu arasında büyüyen çatlağın esas nedeni de lojistik. 

Rusya beş ayda 100 bin asker kaybetti Gizemli patlamanın perde arkası

SAATLER İÇİNDE MİSİLLEME

Ukrayna'ya on milyarlarca dolarlık silah sağlayan ABD ise, cephe hattındaki Rus kayıplarına dair yeni bir açıklama yaptı. Washington'a göre, kış mevsimi boyunca Donetsk'teki Bakhmut'ta adeta donan savaşta Rus ordusu 100 bin yeni kayıp verdi. 20 bini aşkın askerin çoğu, Aralık 2022'den bu yana şiddetli çatışmalara sahne olan Bakhmut çevresinde öldü. Son beş ayda Ukrayna işgaline katılan 80 bin Rus askeri ise yaralanıp devre dışı kaldı.

Haberin Devamı

ABD adına açıklamayı yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Ukraynalıların öldürdüğü 20 bin Rus askerinin yarısının Wagner Grubu adına cephede savaştığını söyledi. Kirby, Ukraynalıların aynı dönemde verdiği kayıplar için ise yorum yapmayı reddetti.

Ukrayna'ya aralarında Patriot, HIMARS, Javelin gibi farklı türlerde çok sayıda silah gönderen ABD, bir önceki tahmininde Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 220 bini geçtiğini duyurmuştu. Ukraynalıların verdiği son rakam ise, devre dışı bırakılan Rus işgalcilerin sayısı 190 binden fazla.

ABD'nin açıklamasından saatler sonra Moskova'dan misilleme geldi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukraynalıların yalnızca bir ayda 15 binden fazla asker kaybettiğini savundu. 

Haberin Devamı

Rusya lideri Vladimir Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını Eylül 2022'de 'kısmi' olarak ilan etmek zorunda kaldı ve 300 bin yedek asker birkaç haftalık eğitimin ardından cepheye sürüldü. Seferberlik kararının duyurulmasıyla, on binlerce Rus vatandaşı savaşa katılmamak için ülkeden kaçtı.