Dünya Rusya’dan sınır dışı misillemesi

Rusya’dan sınır dışı misillemesi

18.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya, 23 diplomatı sınır dışı etme kararı alan İngiltere’ye aynı şekilde karşılık verme kararı aldı. İki ülke arasındaki gerginlik gitgide büyürken, St. Petersburg kentindeki İngiliz Başkonsolosluğu da kapatılıyor.

Rusya’dan sınır dışı misillemesi

Eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın sinir gazıyla zehirlenmesiyle ilgili olarak İngiltere ve Rusya karşılıklı hamlelerine devam ediyor. Rusya, İngiltere’de yaşanan zehirleme vakasının ardından İngiliz hükümetinin aldığı 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına misilleme olarak kendilerinin de 23 İngiliz diplomatı sınır dışı edeceğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı önce İngiltere’nin Rusya Büyükelçisi Laurie Bristow’u bakanlığa davet etti, ardından 23 İngiliz diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. Moskova’daki İngiliz Büyükelçiliğinde görev yapan 23 diplomatik temsilcinin ülkeyi terk etmesi için bir hafta zaman tanındı.

Rusya’dan sınır dışı misillemesi

Haberin Devamı

İngiltere’nin düşmanca tavrının devam etmesi halinde önlemlerin artırılacağını bildiren bakanlık ayrıca İngiltere’nin Rusya’da faaliyetlerine devam eden uluslararası kültürel ilişkiler örgütü British Council’i ve St Petersburg kentindeki İngiltere Başkonsolosluğu’nu da kapatma kararı aldı. Moskova tüm bu önlemleri “İngiltere’nin kışkırtıcı eylemleri ve temelsiz suçlamalarına tepki olarak” aldığını belirtti. Rus Dışişleri’nşn açıklamasında, Moskova’nın mütekabiliyet gereği Londra’ya yönelik ilave adımlar atma hakkının da saklı olduğu vurgulandı.

Ruslara güvenlik uyarısı

Dün Rusya ile yaşadıkları zehirleme krizine ilişkin konuşan İngiltere Başbakanı Theresa May, Rusya’nın İngiliz vatandaşlarının hayatına yönelik bir tehdidine asla tahammül etmeyeceklerini söyledi. Rus yapımı sinir gazının kentte serbestçe kullanılmasını uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak değerlendiren May, İngiltere’de yaşayan Rus vatandaşlarının yasalara uymaları ve ülkeye katkıda bulunmaları durumunda her zaman iyi karşılanacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Rusya’nın ülkeden 23 İngiliz diplomatı sınırdışı etme kararını tartışmak üzere İngiltere Ulusal Güvenlik Konseyi önümüzdeki hafta toplanma kararı aldı. İngiltere’nin Rusya Büyükelçisi Laurie Bristow, Rusya’nın hamlelerine karşı yaptığı açıklamada “Kendimizi savunmak için her zaman gerekli olanı yapacağız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Skripal’in zehirlenmesinin ardından Londra’da öldürülen muhalif Rus işadamı Nikolay Gluşkov ile ilgili cinayet soruşturması açıldığı açıklandı. Gluşkov için Rusya’nın açtığı ceza davasında işbirliğini kabul etmeyen ve kendi soruşturmasını yürüten İngiliz polisi, işadamına yapılan otopsi sonucunda ‘boynuna baskı uygulanarak öldürüldüğünü’ sonucuna vardı. Gluşkov cinayetinin, Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın zehirlenmesiyle bağlantılı olup olmadığı araştırılıyor. İngiliz polisi, Rusya’dan ülkeye kaçan herkese güvenlik uyarısı da yaptı.