Dünya Rusya'ya darbe üstüne darbe! İlhak kararı Ukrayna'yı durduramadı

Rusya'ya darbe üstüne darbe! İlhak kararı Ukrayna'yı durduramadı

04.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey cephesinde kazanım sağlayan Ukrayna ordusu, güneyde de Herson’a ilerliyor. Rusya, ilhak ettiğini açıkladığı 4 bölgenin üçünde toprak kaybediyor.

Rusyaya darbe üstüne darbe İlhak kararı Ukraynayı durduramadı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna’nın, Rus güçlerine yönelik karşı taarruzu sonucu elde ettiği toprak kazanımları sürüyor. Kuzey cephesinde önemli ilerleme sağlayan ve kilit kasabaları Rusların elinden geri alan Ukrayna ordusu, güney cephesinde de ilerliyor. Herson bölgesinde ciddi kazanım sağlayan Ukraynalıların, Rus savunma hattını kırdığı ifade ediliyor. Ukrayna ordusunun, Dinyeper nehrinin batısında kalan kısımları büyük oranda yeniden ele geçirdiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu durum, Rusya’nın tartışmalı biçimde ilhak ettiğini öne sürdüğü bölgelerin üçünde toprak kaybettiğini gösteriyor. Sadece Luhansk’ı elinde tutmayı başaran Rus ordusu, kuzeyde Donetsk, güneyde ise Herson ve Zaporijya bölgelerinde kısmi olarak geri çekilmek durumunda kaldı. Oysa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu bölgeleri ilhak ederken yaptığı konuşmasında, Ukrayna’yı bu bölgeleri geri almak için herhangi bir saldırıya geçmemesi konusunda açıkça uyarmış, bunu topraklarına karşı bir saldırı olarak göreceğini belirtmişti. Ukrayna ordusu, son olarak Donetsk’in Liman kentini geri almıştı.

ASKERE ALMA SKANDALI

Öte yandan Rusya’da savaşacak asker bulunamaması nedeniyle ilan edilen kısmi seferberliğin yarattığı kaos devam ediyor. Dağıstan bölgesinde başlayan olaylar devam ederken, Çeçen lider Ramzan Kadirov çocuk yaştaki üç oğlunun savaşmak için cepheye gideceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Bununla birlikte ülkenin doğusundaki Khabarovsk bölgesinde, askere çağrılanların yarısının hatalı celp nedeniyle evlerine geri gönderildiği ortaya çıktı. Asker adaylarının şartları karşılamadığı ortaya çıkarken, askerlik şubesi başkanı olay sonrasında görevden alındı. Rus basınında yer alan haberlere göre, Khabarovsk bölgesinde askere çağrılanlar arasında şizofreni hastası olan veya engelli çocuk babası babalar bulunduğu ortaya çıktı.

The Telegraph gazetesinin Rus yetkililere dayandırdığı haberine göreyse, ülkede askere çağrılmamak için muafiyet alma konusunda da büyük bir kaos yaşandığı, yakınları için muafiyet alamayan şirket yetkilileri ve kamu görevlilerinin fahiş fiyatlar ödeyerek bu kişileri ülke dışına gönderdiği ifade ediliyor.

UKRAYNA DONANMASI’NIN YENİ GEMİSİ İSTANBUL’DA

Ukrayna Donanması için inşa edilen savaş gemisi, Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska’nın da katılımıyla gerçekleştirilen bir törenle suya indirildi. Türkiye’de üretilen geminin törenine katılan Zelenska “Bugün Türkiye’de, Ukrayna’ya hizmet edecek ve aynı zamanda Türk yüreğine sahip bir korveti denize indirme onuruna sahip olduk. 2021 yılında Ukrayna Devlet Başkanı tarafından adı verilen ADA tipi ‘Hetman Ivan Mazepa’ denizaltısavar korveti Ukrayna Donanması için bu sınıftaki ilk gemi olacak” paylaşımında bulundu.

Haberin Devamı

Gemiye verilen isim de dikkat çekici. Zira Ivan Mazepa, Ukrayna tarihinde önemli bir yeri olan bir Kosak lideri. Rus Ortodoks Kilisesi 1708’de Mazepa’yı aforoz ederken, Rus kilisesinin bu kararı İstanbul’daki Ortodoks Kilisesi tarafından tanınmamıştı. Öte yandan Ukrayna’daki Rus karşıtı unsurlar Rusya’da uzun yıllar boyunca ‘Mazepistler’ olarak anıldı.

‘NATO KARARINI TAKİP EDİYORUZ’

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, 4 bölgenin ilhak edilmesi kararı sonrasında NATO’ya katılım için hızlı başvuruda bulunmasını  değerlendirerek, “Dikkatle takip ediyoruz” dedi. Peskov, “Ukrayna’nın NATO’ya eğilimi ve Ukrayna’nın gelecekte NATO üyesi olmasının onaylanmasının, özel askeri harekatın nedenlerinden biri olduğunu unutmuyoruz” dedi. Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un artık Rus olduğunu yineleyen Peskov, Herson ve Zaporijya’nın sınırları için o bölgelerin yerel halklarıyla konuşacaklarını belirtti.