Dünya 'Savaş suçlusu' tartışması

'Savaş suçlusu' tartışması

18.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın, bir gazetecinin sorusu üzerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında "Bence o bir savaş suçlusu" demesi, tüm dünyada büyük ses getirirken, Kremlin'in de tepkisi sert oldu.

Savaş suçlusu tartışması

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Biden’ın açıklamalarını "kabul edilemez" ve "affedilemez" bulduklarını kaydederek, Putin’in, "bilge, kültürlü bir uluslararası şahsiyet" olduğu için kendisini "savaş suçlusu" olarak nitelendiren ABD Başkanı’na yanıt vermediğini söyledi. Peskov ayrıca "ABD'nin bu kadar çok çatışmaya müdahil olduktan sonra Rusya'ya ders vermeye hakkı olmadığını" belirtti.

Haberin Devamı

Biden, önceki gün Beyaz Saray'da yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bir gazetecinin yönelttiği "Gördüklerinizden sonra Putin'e savaş suçlusu demeye hazır mısınız?" sorusuna "Bence o bir savaş suçlusu" diye cevap vermişti. Daha sonra Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada Biden için, "Başkan Biden içtenlikle konuşuyor ve haberlerde gördüğümüz acımasız bir diktatörün bir ülkeyi işgal ederek yaptığı barbarca eylemlerden bahsediyordu" dedi. Biden, dün yaptığı açıklamada ise Putin’i bu kez de “haydut” ve “katil bir diktatör” olarak nitelendirdi. 

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da, Putin'in "savaş suçlusu" olduğuna dair "çok güçlü kanıtlar" olduğunu söyledi. BBC'ye konuşan Truss, Biden'ın bunu söylemesinin bir hata olmadığını söylerken, "Savaş suçlarının işlendiğine ve bunların arkasında Vladimir Putin'in olduğuna dair çok ama çok güçlü kanıtlar var" dedi.