Dünya Sıkıyönetim kararı!

Sıkıyönetim kararı!

20.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’da ilhak ettiği 4 bölgede kayıpları durduramayan Rusya, buralarda sıkıyönetim ilan etti. Özellikle Herson’u kaybetmek üzere olan Rusya, bu kentte tahliyelere başladı.

Sıkıyönetim kararı

Rusya’nın, işgal ettiği Ukrayna topraklarında yaşadığı gerileme son gelişmelerle net biçimde ortaya çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantıda, ilhak edilen Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’da sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu. Dün gece yarısı itibariyle yürürlüğe gire sıkıyönetim kararının “Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğüne karşı silahlı kuvvet kullanıldığı” dikkate alınarak verildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Putin, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, “Kiev rejimi halkın iradesini görmezden geldi. Müzakere önerilerini reddetti, silahlar susmadı, siviller ölüyor” dedi. Putin, ayrıca ülkesiyle Kırım’ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü’ne düzenlenen saldırı sonrası başka saldırı girişimlerini önlediklerini de iddia etti. Rusya yasaları uyarınca, sıkıyönetim ilan edilen bölgelerde ordu güçlendiriliyor, sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor, hareket serbestisi kısıtlanıyor.

Herson boşaltılıyor

Bu arada özellikle Herson çevresinde ciddi gerileme yaşayan ve toprak kaybeden Rusya, bu kentte tahliye işlemlerine başladı.

Rusya’nın Ukrayna’daki güçlerinin başına geçirilen General Sergey Surovikin, Ukrayna’nın güneyinde Rus işgali altında bulunan Herson’un “zor durumda olduğunu” ve sivillerin tahliye edileceğini söyledi. Surovikin açıklamasında “Özel operasyon bölgesinde durum gergin” ifadelerini kullandı. Rusya’nın bölgeye atadığı yerel yönetici Kirill Stremousov da Ukrayna birliklerinin yakın gelecekte kent merkezine saldırmaya başlayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu açıklamaların ardından Herson’da sivillerin tahliye edilmeye başlandığı, yaklaşık 50-60 bin kişinin tahliyesinin planlandığını, sürecin 6 günde tamamlanmasının planladığını kaydetti. Sivillerin tahliye için Dinyeper Nehrinin karşı tarafındaki Oleshky ve Hola Prystan’a götürüldüğü, buralarda geçici barınma yerleri kurulduğu belirtildi. Tahliye edilenlerin yeni bölgelere taşınmasının yanı sıra Rusya topraklarına da geçebileceği aktarıldı. Herson, Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği ilk büyük kentti. Stratejik konumdaki kentin geri alınması, Ukrayna için önemli bir başarı olacak.

Sıkıyönetim kararı

İRAN İHA’LAR İÇİN EĞİTMEN GÖNDERDİ!

Rusya’nın İran’dan aldığı ve Ukrayna’daki savaşta kullandığı öne sürülen insansız hava araçları (İHA) tartışma yaratmaya devam ediyor. Ukrayna ordusu, 13 Eylül’den bu yana ülke genelinde İran üretimi 223 “Şahid-136” isimli kamikaze İHA düşürüldüğünü bildirdi. ABD istihbaratına yakın kaynaklara göreyse İran, Rus birliklerine İHA eğitimi vermek için Kırım’a onlarca askeri uzmanlar gönderdi. 

Haberin Devamı

Öte yandan İran ve Rusya iddiaları reddetse de, kamikaze saldırıları düzenleyen İHA’ların İran’dan geldiğini gösteren kanıtların artması, uluslararası kurumları harekete geçirdi. AB Komisyonu, Konseyin yeni yaptırım hazırlığında olduğunu bildirdi.

Sıkıyönetim kararı

‘RUSYA BIRAKIRSA, BARIŞ OLACAK’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Deutsche Welle”ye yaptığı açıklamada, “Rusya savaşmayı bırakırsa, barış olacak. Ukrayna savaşmayı bırakırsa, artık bağımsız bir ulus olarak varlığını sürdüremeyecek” uyarısında bulundu. 

“Rusya’nın bu nükleer retoriğinin, tehditlerinin amacı elbette bizi Ukrayna’ya sağladığımız desteği durdurmaya zorlamak, şantaj yapmak. Ama biz bunu yaparsak, Ukrayna’da Putin kazanacak” diyen Stoltenberg, “Başkan Putin’in kazanmasına izin vermek, Ukrayna’yı desteklemeye devam etmekten çok daha riskli” diye ekledi.