Dünya Silahlara karşı sokağa çıktılar

Silahlara karşı sokağa çıktılar

26.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin farklı kentlerinde, çoğunluğu öğrenci yüzbinlerce kişi, “Hayatımız İçin Yürü” sloganıyla protesto gösterileri düzenledi. Bu gösterilere, Avrupa’nın önemli kentlerinin yanı sıra Hong Kong’dan da destek geldi...

Silahlara karşı sokağa çıktılar

ABD’nin başkenti Washington’da, çoğunluğu öğrenci yüzbinlerce kişi, Başkan Donald Trump, yönetim ve ABD Kongresi’nden “silah erişiminin kısıtlanması” konusunda yasal düzenleme talebinde bulundu. 17 öğrencinin öldürüldüğü Florida eyaletindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nin öncülük ettiği “Hayatımız İçin Yürü” başlıklı protesto gösterileri, Washington’un yanı sıra New York, Los Angeles, San Francisco ve Chicago gibi ülkenin büyük kentlerinde de düzenlendi.

Haberin Devamı

Önceki gün Kongre’nin arkasında yer alan National Mall parkında toplanan protestocular, Trump yönetimine “silaha erişim yasalarını değiştirmesi” çağrısında bulundu. ABD’nin en önemli silah lobisi olan Ulusal Tüfek Birliği (NRA) karşıtı sloganlar atan göstericiler, “Bir daha asla”, “Sıra bende mi?”, “Gelecek nesiliz ama korkuyoruz” yazılı pankartlar açtı. Başta Florida’daki lise saldırısı olmak üzere ülkede meydana gelen silahlı saldırı kurbanları da protestoda anıldı.

6 dakika 20 saniye

Protestoculara hitap eden Stoneman Douglas Lisesi son sınıf öğrencisi David Hogg, “Bunu bir seçim konusu haline getireceğiz. Bunu her seçimde her şehir ve eyalette gündeme getireceğiz. Seçimlerimize politikacı olarak değil Amerikalı olarak yarışanların katılmasını sağlayacağız” dedi. Protestoya, siyahi aktivist Martin Luther King’in 9 yaşındaki torunu da katıldı. Yolanda King, yaptığı konuşmada, “Benim de bir hayalim var, artık yeter, silahsız bir dünya istiyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Şubat ayındaki Florida’daki lise saldırısından kurtulan Emma Gonzalez, yaptığı konuşmadan sonra, saldırganın 17 kişiyi öldürdüğü süre kadar, yani 6 dakika 20 saniye boyunca katılımcıların karşısında sessiz bir şekilde kalarak, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

Silahlara karşı sokağa çıktılar

Ülke çapındaki protestolara, müzik ve sinema dünyasından birçok isim de destek verdi. Şarkıcı Miley Cyrus ve Jennifer
Hudson sahne alırken, New York’taki gösteriye Beatles grubunun üyesi Paul McCartney de katıldı. Oyuncu George Clooney ve insan hakları avukatı eşi Amal Clooney ise, gösteriler için 500 bin dolarlık bağışta bulundu.

Londra, Paris gibi Avrupa kentlerinde düzenlenen benzer eylemlerle ABD’deki gösterilere destek verilirken, Hong Kong’da da bir gösteri düzenlenmesi dikkati çekti.

Beyaz Saray’dan destek

Öte yandan Beyaz Saray’dan, protestolara destek veren bir açıklama yapılırken, NRA, tam tersini savundu ve bu gösterilerin, “silahlara karşı çıkan cebi dolu ünlüler” tarafından himaye altına alındığını öne sürdü. NRA, “Bu gösteriler, kendimizi savunma hakkımıza karşı çıkıyor” iddiasını savundu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump ise, önceki gün Twitter hesabından, yarı otomatik silahların otomatik silahlara dönüştürülmesini sağlayan aparatların kullanımının yasaklanması konusunda Adalet Bakanlığı’nı görevlendirdiğini belirtti. Trump, “Obama yönetimi bu aparatları yasal hale getirmişti. Kötü fikir. Söz verdiğim gibi Adalet Bakanlığı bu aparatların yasaklanması konusunda açıklamasını yapacak. Yasal silahları yasa dışı otomatik silahlara dönüştüren tüm aparatları yasaklayacağız” ifadelerini kullandı.

Trump’ın açıklamasından kısa süre sonra yazılı olarak açıklama yapan ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions da, söz konusu aparatların kullanımını yasaklayan düzenlemeyi yaptıklarını ifade etti. Buna göre yarı otomatik silahların tam otomatik silahlara dönüştürülmesine imkan veren tüm aparatlar, “tam otomatik silah parçası” sayılacak ve satışı yasak olacak.