Dünya Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor? Tüm dengeleri sarsabilir!

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor? Tüm dengeleri sarsabilir!

17.03.2022 - 11:31 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği askeri yardımın detayları netleşiyor, uçaksavar ve tanksavarların yanı sıra 40 kilometre menzilli kamikaze drone'lar Rus işgalcileri hedef alacak. New York Times gazetesi Rus ordusunun ilk üç haftada kaybettiği en az 7 bin askerin ABD'nin Afganistan ve Irak'ta yitirdiği askerden fazla olduğunu yazdı. Öte yandan dünya merakla Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi arasında gerçekleşecek görüşmenin sonuçlarını merak ediyor. Blinken, Biden'ın görüşmede Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna işgalinde üç hafta geride kaldı, ABD'den yapılan eşi benzeri görülmemiş açıklamalar Moskova'yı kızdırdı. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz. 

02.50: Rusya’nın, BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna’da ortaya çıktığı iddia edilen biyolojik laboratuarların görüşülmesi için bugün BMGK’yı acil toplantıya çağıracaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

23.44: Almanya’da eyalet başbakanlarıyla bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşı ve mülteciler hakkında açıklamalarda bulundu. Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın tüm saldırgan eylemleri derhal durdurmaları ve Rus ordusunu Ukrayna'dan çekilmesi çağrısında bulunarak, “Rusya Devlet Başkanı Ukrayna'da savaş yürütüyor ve bu nedenle uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor" ifadelerini kullandı.

23.08: ABD Temsilciler Meclisi, ABD'nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.

22.46: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna Başkanı Denis Şmihal olduğunu iddia eden bir kişinin kendisi ile iletişime geçmeye çalıştığını söyleyerek, Rusya'yı "sahte numaralar" yapmakla suçladı. Wallace, "Bugün Ukrayna Başbakanı olduğunu iddia eden bir sahtekar benimle konuşmak için girişimde bulundu. Birkaç yanıltıcı soru sordu ve şüphelendikten sonra aramayı sonlandırdım. Hiçbir Rus dezenformasyonu, çarpıtma ve kirli oyun, Rusya'nın insan hakları ihlallerinden ve Ukrayna'yı yasadışı işgal ettiği gerçeğinden uzaklaştıramaz. Umutsuz bir girişimdi" dedi.

Haberin Devamı

GÖZLER BIDEN-Şİ GÖRÜŞMESİNDE

22.35: Blinken, Biden'ın yarınki görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını söyledi.

22.34: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Almanya, Ukrayna'ya askeri teçhizat, mali ve insani yardımda kilit rol oynuyor” dedi.

22.44: Biden, ABD’nin başkenti Washington DC’deki Capitol Hill'de St. Patrick Günü etkinliği kapsamında düzenlenen yıllık İrlanda Dostları Öğle Yemeği'nde konuştu. Biden konuşmasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “katil bir diktatör" ve "haydut" olarak nitelendirerek, “Artık İrlanda ve Büyük Britanya var. Ukrayna halkına karşı ahlaksız bir savaş yürüten kanlı bir diktatöre, saf bir hayduta karşı birlikte duruyorlar. İrlanda ve ABD birlikte çalışıyor. Şimdi ilk kez güvenlik konseyindeler. İrlanda artık (Birleşmiş Milletler) güvenlik konseyinin bir parçası” dedi.

Haberin Devamı

21.30: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Putin’in Ukrayna’da savaş suçu işlediği görüşüne katıldığını ve uzmanların Rusya'nın Ukrayna’daki savaş suçlarını belgelemeye çalıştığını söyledi.

21.28: Milyonlarca kişi Ukrayna’yı terk ederek farklı ülkelere sığındı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Almanya’nın başkenti Berlin’deki ana tren istasyonunda Ukrayna’dan gelen mültecilerin karşılandığı çadırı ziyaret etti. Almanya’ya gelen sığınmacılar, yardım çalışanları ve diğer görevlilerle görüşen Steinmeir, “Tüm gönüllülere ve aynı zamanda tam zamanlı yardımcılara bu zor işi üstlendikleri için çok teşekkür etmek istiyorum. Yüzlerce insan gönüllü olarak her gün buraya geliyor ve Ukrayna'dan gelen mültecilerin bakımına yardımcı oluyor" dedi.

21.11: Rus bombardımanı altında olan Mariupol şehrindeki yıkımın çok büyük olduğu belirtildi. Mariopol Belediye Başkanı Yardımcısı Sergey Orlov yaptığı açıklamada, şehrin yüzde 90’ının saldırılar nedeniyle yok olduğunu ifade ederek, “Polislerimizi vuruyorlar, yakıtımız tükeniyor. Fabrikalar çalışmıyor, metal fabrikası tamamen yol edildi. Şehrin yüzde 90’ı Ruslar tarafından yok edildi" dedi.

Haberin Devamı

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor Tüm dengeleri sarsabilir

20.11: Başkent Kiev yakınlarındaki Irpin’de öldürülen ABD’li gazeteci Brent Reno’nun şoförüyle de bir araya gelen Zelenskiy, yaptığı açıklamada, “Vorsel’den tahliyesi sırasında işgalcilerin saldırısı altında kalan Vlosenko ailesi vücutlarıyla siper olarak birbirini koruyordu. Bölgesel savunma savaşçısı, Irpin’de öldürülen ABD’li gazeteci Brent Reno’nun şoförü ve Kiev’in cesur savaşçıları. Hepsi bir şeyde birleşiyor. Ukrayna sevgisi ve inancın boyun eğmez gücü. Acil şifalar” dedi.

20.00: Ukrayna'nın başkenti Kiev'den korkutan bir haber geldi. İrpin'e yakın noktada bir depoda büyük bir yangın çıktı.

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor Tüm dengeleri sarsabilir

19.14:  Rusya'nın Harkov bölgesinde bulunan Merefa'daki bir okul Rus bombardımanının hedefi olmuştu. Harkov Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 21 kişinin hayatını kaybettiği, 10’u ağır toplam 25 kişinin de yaralandığı aktarılarak, arama-kurtarma çalışmalarını devam ettiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, “Harkov Bölge Savcılığı, Ukrayna İstihbarat Servisi ile beraber Ukrayna Ceza Kanunu’nun 438. Maddesi (cinayet ve savaş kanunlarının ihlali) gereğince olaya ilişkin soruşturma başlattı" denildi.

Haberin Devamı

18.32: Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yarın telefonda görüşeceği bildirildi. Açıklamada, söz konusu görüşmenin ABD ve Çin arasındaki iletişimi sürdürmek için devam eden çabaların bir parçası olduğu ifade edilerek, “Liderler, iki ülke arasındaki rekabetin yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını ve diğer karşılıklı endişe konularını ele alacak” denildi.

18.05: Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ile arasındaki ortak Mars görevi olan ExoMars programını Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle askıya aldığını duyurdu.

17.00 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın ardından Ukrayna'da temaslarda bulundu. Türkiye'nin başından beri bu süreçte ilkeli bir tutum sergilediğini aktaran Çavuşoğlu, her iki ülkeyle de diyalogu olan bir ülke olarak savaşın durdurulması yönünde samimi çabalar sarf ettiğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da Türkiye'nin garantör ülke olması yönünde açıklama yaptı. Kuleba, "Kararlılığınız, cesaretiniz ve şahsen ziyaretiniz, Türkiye'nin aktif bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor. Türkiye'yi garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz" dedi.

15.55 : Son olarak Rusya lideri Vladimir Putin'i 'savaş suçlusu' diye tanımlayan ABD Başkanı Joe Biden, yarın Moskova'nın yakın müttefiki Çin'le görüşecek.

Biden ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasındaki telefon konuşmasının ana gündemi, beklendiği gibi Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı işgal olacak.

Cuma günü gerçekleşecek Biden-Xi görüşmesi, Çin yönetiminin Rusya'ya savaşta ekonomik ve finansal yardım yapacağı yönündeki haberlerin gölgesinde yapılacak.

15.00 : Rusya lideri Vladimir Putin, 2014 yılında ilhak ettiği Ukrayna toprağı Kırım'ın halihazırda Batılı ülkeler tarafından ilan edilen yaptırımlardan etkilendiğini söyledi.

Putin, "Yaptırımlar sorunlar yaratıyor ancak aynı zamanda yeni imkanlara da kapı açıyor" dedi.

Kırım'ın Rusya'ya katılmasının doğru ve zamanında verilmiş bir karar olduğunu savunan Vladimir Putin, "Şimdi Donbas'ta neler yaşandığına bakmak yeterli" ifadesini kullandı.

14.35 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Putin'in savaşı dünyayı şoke etti. NATO'nun çatışmanın tırmanmasını engelleme sorumluluğu var.

13.50 : İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere'nin Polonya'da 100 askerle birlikte Sky Sabre füze sistemini konuşlandıracağını söyledi. Wallace Varşova ziyareti sırasında düzenlenen basın toplantısında: "Polonya'nın yanında yer aldığımıza ve hava sahasını Rusya'nın bir başka saldırısından koruduğumuza dair güvence vermek için yaklaşık 100 personelle birlikte Polonya'ya Sky Sabre orta menzilli havasavar füze sistemini konuşlandıracağız" dedi.

NATO, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından doğu kanadının güvenliğini artırmak için harekete geçtiğini açıklamıştı. Bu haftanın başlarında, Ukrayna'daki çatışmadan kaçan mültecilerin Polonya'ya geçiş noktasının yakınındaki Yavoriv eğitim üssüne Rus hava saldırısı düzenlenmiş ve bu saldırıda en az 35 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor Tüm dengeleri sarsabilir

Putin'den sıra dışı konuşma

13.45 : BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg, Vladimir Putin'in televizyonlarda yayınlanan konuşmasını analiz ediyor:

"Vladimir Putin'in Çarşamba gecesi Rus halkına hitap ettiği konuşma oldukça sıradışıydı. Kremlin'den konuşan Rusya Devlet Başkanı'nın her cephede savaştığını gördük. Özel askeri operasyon adını verdiği Ukrayna işgalinin plana göre gittiğini söyledi. Konuşmasında Rusya'nın askeri harekatını meşru müdafaa çerçevesine oturtmaya çalıştığını duyduk.

Putin kendi ülkesinde de bir savaşın içinde olduğunu biliyor. Uluslararası yaptırım dalgasının burada büyük ekonomik zorluğa ve sosyal huzursuzluğa neden olabileceğini biliyor. Putin artan enflasyondan ve artan işsizlikten bahsetti. Ekonomik zorluklar şiddetlenmeye başladığında Rus halkının onu suçlamaması için günah keçileri arıyor. Hainleri, dış güçlere hizmet eden köşe yazarlarını ve "Batı yanlısı pislikleri" kınadı.

Başka bir deyişle, "onlara karşı biz, kötülere karşı iyiler" mesajı verdi. Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin sitenmeyen sonuçlarının sorumluluğundan kaçmak için ülkesinde bir bölünme yaratmaya çalışıyor. Bu konuşmanın Rus toplumu üzerindeki etkisinin ne olacağını bekleyip görmemiz gerekiyor."

13.40 : BBC'den Nick Thorpe, "Ukrayna savaşı Karadeniz'in stratejik önemini vurguluyor" diyor:

"Romanya-Ukrayna sınır polisi verilerine göre, Ukrayna'dan 460 bin mülteci Romanya'ya geçti. Bunlardan 130 bini Romanya'da kalırken diğerleri Bulgaristan da dahil olmak üzere Avrupa'nın Karadeniz kıyılarına seyahat etti. Ukrayna'daki çatışma, Karadeniz'in stratejik önemini vurguluyor. Rus donanma gemileri ve kara kuvvetleri Odessa'ya yaklaşırken, birçok Ukraynalı önce trenle, sonra otobüsle sahil boyunca Isaccea'dan Tuna Nehrine kaçıyor.

Buradan feribotlarıyla Tuna'yı geçiyorlar. Burası Ukraynalıların Rus işgalinden kaçtığı noktalardan sadece biri, ama aynı zamanda en özel noktalardan biri. Ukrayna'nın uzun batı sınırında insanların tekneyle geçebildiği tek yer burası. Romanya topraklarına ulaştıklarında, itfaiye görevlileri ve gönüllüler, nehirden gelen sert rüzgardan onları koruyan, sıcak yiyecek ve içeceklerin sağlandığı iyi organize edilmiş bir çadır kompleksine gitmeleri için Ukraynalılara yardım ediyor.

Buraya en son gelenler arasında 10 günlük bir bebek de vardı."

UKRAYNA'YA 100 KAMİKAZE DRONE

13.30 : ABD lideri Joe Biden'ın imzaladığı Ukrayna'ya yeni askeri yardım paketinin detayları netleşiyor. Biden, binlerce uçaksavar ve tanksavarın yer aldığı 800 milyon dolarlık pakette insansız hava araçlarının da olduğunu söyledi. İngiliz The Times gazetesi, Washington'ın Ukrayna'ya sevk edeceği insansız hava araçlarının 'kamikaze' olacağını bildiriyor. Habere göre, kamikaze drone'lar 40 kilometre uzaklıktaki Rus hedeflerine bile dalış yapabilecek.

 

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor Tüm dengeleri sarsabilir


Rus işgalcilerin tank ve top mevzilerini vurma kapasitesine sahip Switchblade drone'lardan Ukrayna'ya 100 adet gönderilecek. Uzaktan kumandalı kamikaze insansız hava araçları, güdümlü füze taşıyor.

İki ayrı modeli olan drone'un Switchblade 600 modeli, 23 kilogram ağırlığında ve havada 40 dakika kalabiliyor. Daha küçük bir model olan Switchblade 300 ise, 10 kilometre uzaklıktaki hedeflere ulaşabiliyor ve 15 dakika havada kalabiliyor. Benzerlerine göre 6 bin dolarlık fiyatıyla oldukça ucuz olan Switchblade, Javelin başlığına sahip.

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor Tüm dengeleri sarsabilir

12.20 : BBC'ye konuşan Mariupol Milletvekili Dmytro Gurin, sığınak olarak kullanılan Mariupol tiyatro binasında 1000'den fazla kadın ve çocuğun olduğunu söyledi. Rusların tiyatro binasına saldırısı sonrasında ölü sayısı bilinmiyor.

Ebeveynleri şehirde mahsur kalan Milletvekili Dmytro Gurin BBC'ye şunları söyledi: "Tiyatro binası yıkıldı, bodrumdaki bomba sığınağında 1000'den fazla kadın ve çocuğumuz var. Birkaç dakika önce bomba sığınağının sağlam olduğunu ve orada insanların hayatta kaldığına dair bir bilgi aldık. Yaralılarımız ya da ölülerimiz olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Ama görünüşe göre çoğu hayatta ve iyiler."

12.10 : Polonya Sınır Muhafız Teşkilatı bu sabah yaptığı açıklamada, savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 1,95 milyon kişinin Ukrayna'dan Polonya'ya kaçtığını söyledi. Teşkilat, yalnızca Çarşamba günü 60 bin kişinin sınırı geçtiğini söyledi. Bu, Salı gününe göre yüzde 11 düşüş yaşandığı anlamına geliyordu.

Perşembe günü sabah 9 itibarıyla, Ukrayna'dan 12 bini kişi Polonya'ya geçti. Çarşamba günü aynı saatlerde bu sayı 13 bin 600'dü. Mültecilerin çoğu Varşova, Krakow ve Wroclaw gibi büyük şehirlere gitti. Varşova Üniversitesi Göç Araştırmacısı Prof Maciej Duszczyk'e göre Polonya'ya gelen yarım milyondan fazla insan başka ülkelere geçmek üzere ülkeyi terk etti.

 

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor Tüm dengeleri sarsabilir

11.40 : Hafta içinde ABD Kongresi ve İngiltere parlamentosuna seslenen Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, bugün ise Alman parlamentosunda konuştu. Konuşmasının başında ayakta alkışlanan Zelenskiy, Almanya'yı 'hak ettiği liderlik rolünü' üstlenmeye çağırdı. Berlin Duvarı'nın düşüşüne atıfta bulunarak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u Avrupa'da barış ve çatışma arasındaki duvarı yıkarak, Ukrayna'daki savaşı durdurmaya çağırdı.

ABD eski Başkanı Ronald Reagan'ın son Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'a Berlin Duvarı ile ilgili çağrısını hatırlatan Zelenskiy, "Ben de öyle diyorum size, sevgili Scholz: Bu duvarı yıkın" dedi. Ülkesi Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılacağını vurgulayan Zelenskiy, milletvekillerine yaptırımların çok geç geldiğini söyleyerek, AB ülkelerinin işgalden önce harekete geçmemesini de eleştirdi.

Almanya, Rus işgali öncesi Ukrayna'ya yalnızca ekonomik yardımda bulunmuş ve gönderdiği miğferler büyük eleştiri konusu olmuştu. Ülkenin İkinci Dünya Savaşı'nda oynadığı rol nedeniyle silah yardımında bulunmadığını belirten Almanya, Rus askerlerinin Ukrayna topraklarına girmesiyle politikasında radikal bir değişikliğe gitti. Ukrayna'ya binlerce tanksavar ve silah sevk eden Berlin yönetimi, orduyu modernleştirmek için de bu yıl 100 milyar euro harcayacak. Almanya'nın ABD'den F-35 jetleri satın alacağı hafta içinde açıklandı.

AFGANİSTAN VE IRAK'TAN FAZLA KAYIP

11.35 : Amerikan New York Times gazetesi, Rusya'nın geride kalan üç haftalık Ukrayna işgalinde 7 binden fazla asker yitirdiğini duyurdu. New York Times'a göre, 7 bin rakamı ABD'nin 20 yıllık Afganistan ve Irak işgallerinde kaybettiği askerden daha fazla.

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor Tüm dengeleri sarsabilir

Halihazırda 150 bini aşkın askeri Ukrayna topraklarına gönderen Rusya lideri Vladimir Putin'in yaralı asker sayısının ise 14 bin ila 21 arasında olduğu tahmin ediliyor. Rusya'nın tüm ordusundaki taarruz güçlerinin dörtte üçünü Ukrayna'nın işgalinde görevlendirdiği bildiriliyor. Haberini üst düzey bir ABD'li yetkiliye dayandıran Voice of America'nın kıdemli güvenlik muhabiri Jeff Seldin ise, Rus ordusunun her gün kayıp verdiğini aktarıyor.

Rusya, şimdiye kadar yaklaşık 500 askerinin öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Ancak özellikle sosyal medyada, Ukrayna'da öldürülen Rus askerlerinin cenaze törenlerini gösteren yüzlerce fotoğraf paylaşılıyor. Bunlardan bazıları rütbeli ve üst düzey askerler.

Son dakika... CANLI BLOG - Krizde Çin devreye mi giriyor Tüm dengeleri sarsabilir

Ukrayna, Çarşamba günü 13 bin 800 Rus askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Yüzlerce tank ve binlerce zırhlı aracın yok edildiğini belirten Kiev yönetimi, düşürülen savaş uçağının sayısını ise 84 olarak veriyor. Washington Post'un güvenlik muhabiri Dan Lamothe ise, "Pentagon'a göre Rusya ilk kez cephede ölen askerlerin yerine yenilerini konuşlandırmayı tartışıyor" diyor. İşgalin başlangıcından bu yana Rusya'nın Ukrayna topraklarına 980 füze ateşlediğini bildiren Lamothe, füze sayılarının her gün artış gösterdiğini kaydediyor.