Dünya 'Kralların kralı' uçtu! KAAN Yunanistan ve Rum basınında ses getirdi

'Kralların kralı' uçtu! KAAN Yunanistan ve Rum basınında ses getirdi

21.02.2024 - 12:48 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin geliştirdiği beşinci nesil savaş uçağı projesi 'KAAN' ilk kez gökyüzünde görüntülendi. KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ise Yunan medyasında kısa sürede ses getirdi.

Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen, Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden 'KAAN' bugün ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Kaan'ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testlerinden sistem entegrasyonuna kadar birçok testi yapıldı. 2028 yılında Türk ordusunun envanterine girmesi beklenen KAAN'ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6 ve uzunluğu ise 21 metre. Kaan'ın maksimum hızı ise saatte 2 bin 205 kilometre. KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğuna ise Barbaros Demirbaş oturdu. Kaan'ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ise Yunan medyasında ses getirdi. Birçok internet sitesi Milliyet'in X üzerinden paylaştığı videoyu haberlerine ekledi.

Haberin Devamı

Kralların kralı uçtu KAAN Yunanistan ve Rum basınında ses getirdi

"F-16'LAR YERİNE RUSLARA KARŞI KULLANACAKLAR"

Pentapostagma gazetesi KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini hatırlatarak uçağın ilk müşterisinin şimdiden hazır olduğunu belirtti ve Ukrayna'yı işaret etti. Olası bir satın almada ise Ukrayna ordusuna ilk teslimatlar 2030 yılı itibariyle yapılacak. Gazete ayrıca Ukrayna'nın KAAN'ı ABD'den bir türlü gelmeyen F-16'lar yerine Rusların savaştaki galibiyet umudunu kırmak için satın almak istediğini yazdı.

Kralların kralı uçtu KAAN Yunanistan ve Rum basınında ses getirdi

Güney Kıbrıs gazetesi Phileleftheros, İsmail Hakkı Pekin'in görüşlerine yer verdi. Pekin konuyla ilgili "KAAN'ın seri üretimi 10 yıl sürecek. Ancak bu gerçekleştiğinde Türk Hava Kuvvetleri bölgenin en güçlüsü haline gelecektir" dedi. Hollanda basınından Scramble, 2010 yılının başlarından beri çalışmaların yoğunlaştığı uçağın General Electric F110 motoruyla güçlendirileceğini belirtti.

Haberin Devamı

"KRALLARIN KRALI"

Yunanistan'dan Ethnos gazetesinin Türkiye muhabiri Maria Zacharaki ise özel olarak hazırladığı haberinde KAAN'ın yapay zeka ve dronelar ile ortak çalışabildiğini belirtti. Zacharaki haberinde "Türk savunma sanayisinin en büyük projelerinden biri olan KAAN'a uçuş sırasında F-16 savaş uçağı da eşlik etti" ifadesini kullandı.

Kralların kralı uçtu KAAN Yunanistan ve Rum basınında ses getirdi

Zacharaki ayrıca KAAN'ın İHA ve SİHA'larla ortak operasyonlara katılabileceğini ve yeni nesil füzelerle havadan hassas atış yapabileceğini belirtti. Söz konusu haberde ayrıca uçak için seçilen isme de yer verildi ve KAAN'ın Hakan ya da 'Kralların kralı' anlamına geldiğini aktarıldı. 'Yeni Türk savaş uçağı uçtu-Drone'lar ve yapay zeka ile çalışabiliyor' başlığıyla sunulan haberde, Rusların vakit kaybeden Türkiye'ye KAAN için işbirliği teklifi geldiği kaydedildi.