Dünya Son dakika: Putin'i kızdıracak hamle! 'Derhal geçerli olmak üzere' yasaklandı

Son dakika: Putin'i kızdıracak hamle! 'Derhal geçerli olmak üzere' yasaklandı

02.06.2022 - 19:48 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Avrupa Parlamentosu'ndan Rusya için flaş bir karar daha geldi. AP Başkanı Metsola, Rusya Devlet Başkanı Putin'in hiç hoşuna gitmeyecek yeni kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Metsola "Otokratlara karşı birlik içinde ve güçlü kalacağız” dedi. Öte yandan ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın olan Rus elitlerini ve Putin ile bağlantısı olan yatları hedef alan yeni yaptırımları duyururken, yaptırım listesinde Putin'in denizaşırı mal varlıklarını yönettiği iddia edilen Sergey Roldugin ve aile üyeleri de yer aldı.

Son dakika: Putini kızdıracak hamle Derhal geçerli olmak üzere yasaklandı

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Rus lobicilerin Avrupa Parlamentosuna girişinin yasakladığını duyurdu. Avrupalıların kendilerini Rusya’nın Ukrayna'daki savaş hakkındaki propagandasından koruması gerektiğini belirten Metsola, “Derhal geçerli olmak üzere, Rus şirket temsilcilerinin artık Avrupa Parlamentosu tesislerine girmesine izin verilmeyecek. Onlara propagandalarını ve Ukrayna'nın işgali hakkında yanlış, zehirli anlatılarını yaymalarına izin vermemeliyiz. Otokratlara karşı birlik içinde ve güçlü kalacağız” dedi.

Haberin Devamı

AB, 6’NCI YAPTIRIM PAKETİNDEN RUS ORTODOKS KİLİSESİ’Nİ ÇIKARDI

AB, Rusya’ya yönelik uzlaşmaya vardığı 6’ncı yaptırım paketinden Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'i listeden çıkardı. Patrik Kirill'in, yaptırım listesinden Macaristan'ın itirazları üzerine çıkarıldığı belirtildi. AB Komisyonu tarafından hazırlanan Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketinde Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'in malvarlıklarının dondurulmasını ve yeni yaptırım paketine dahil edilmesi önerilmişti.

AB, 6. YAPTIRIM PAKETİ ÜZERİNDE UZLAŞMIŞTI

AB üyesi ülkelerin liderleri, 30 Mayıs’ta uzun süredir ertelenen Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketi üzerinde prensipte uzlaşı sağlamış, yeni yaptırımlar çerçevesinde Rusya’dan petrol ithalatı yılsonuna kadar yüzde 90 oranında azaltılmasına karar verilmişti.

Haberin Devamı

Ambargo deniz yoluyla alınan Rus petrolünü (Rusya'dan ithal edilen toplam petrolün üçte ikisi) kapsıyor. Rusya'dan boru hattıyla petrol ithalatı ise yaptırımlardan muaf tutuldu. Bu madde, Rusya'dan boru hatları ile petrol alan ve bugüne kadar Rus petrolüne yönelik ambargoya sıcak bakmayan Macaristan'ı konsensüs gerektiren söz konusu karara dahil etmek için önemli bir hamle olarak görülüyor.

ABD'DEN YENİ YAPTIRIMLAR

Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine Rusya'ya uygulanan yaptırımları genişleterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın olan Rus elitlerini hedef alan yeni yaptırımları duyurdu. Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenen yeni yaptırımlar ile Rusya'nın mevcut yaptırımların etkisinden kaçmasını engellemenin amaçladığı belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yapılan açıklamada, Putin de dahil olmak üzere yeni yaptırımların Rusya'nın elitlerini hedef aldığı aktarılarak, "Bugünkü eylem, Kremlin ile uyumlu bir yat komisyoncusunu, önde gelen birkaç Rus hükümet yetkilisini ve Başkan Putin'in yat servetinin koruyucusu olan yakın bir ortağını hedef alıyor" dedi.

LİSTEDE PUTİN'İN DENİZAŞIRI MAL VARLIKLARINI YÖNETTİĞİ İDDİA EDİLEN ROLDUGİN DE VAR

Haberin Devamı

Bakanlık yaptırım uygulanan isimler arasında, Putin'in kızlarından birinin vaftiz babası ve denizaşırı mal varlıklarını yönettiği iddia edilen Sergei Roldugin ile eşi Elena Yuryevna Mirtova, bir Rus uçak şirketinin Başkanı Yury Slyusar, Ulaştırma Bakanı Vitaly Savelyev, Kalkınma Bakanı Maxim Reshetnikov, İnşaat, İskan ve Kamu Hizmetleri Bakanı Irek Envarovich Faizulin ve Başbakan Yardımcısı Dmitriy Yuryevicg Grigorenko'nun yer aldığını belirtti.

ABD’DEN RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ ZAHAROVA’YA YAPTIRIM

Açıklamada, Avrupa'nın en zenginlerinden olarak bilinen God Nisanov, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Severgroup'un Başkanı ve Rusya'nın en zengin milyarderlerinden olan Alexey Mordashov ve ilişkili aile üyelerinin de yaptırıma tabi tutulduğu belirtildi.

PUTİN’İN GEZİYE ÇIKTIĞI YATLARDA HEDEFTE

Bakanlık, Rusya Bayraklı "Graceful" ve Cayman Adaları Bayraklı "Olympia" adlı iki lüks yatı, Putin ile bağlantılı olan bir mülk olarak tanımladı. Bakanlık, Putin'in bu yatlarla çok sayıda geziye çıktığını belirtti. Yatlarla ilgili yaptırımların devamı olarak, Shellest ve Nega adlı iki yat daha hedef alındı. Yaptırım listesinde Imperial Yachts SARL adlı firma ve Başkanı Evgeniy Borisovig Kochman da yer aldı

“PUTİN VE SEÇKİNLERİNİN KENDİLERİNİ ZENGİNLEŞTİRDİĞİ YOZLAŞMIŞ SİSTEMLERİ İFŞA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Haberin Devamı

Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson yaptığı açıklamada, “Başkan Putin de dahil olmak üzere Rusya'nın seçkinleri, zenginliklerini ve lüks varlıklarını saklamak, taşımak ve korumak için karmaşık destek ağlarına güveniyor. Bugünkü eylem, Hazine'nin bu haksız çıkarları korumaktan ve sürdürmekten sorumlu olanların peşinden gidebileceğini gösteriyor. Yaptırımlarımızı uygulamaya ve Başkan Putin ve seçkinlerinin kendilerini zenginleştirdiği yozlaşmış sistemleri ifşa etmeye devam edeceğiz” dedi.

ABD TİCARET BAKANLIĞI’NDAN RUS VE BELARUSLU 71 ŞİRKETE YAPTIRIM

ABD Ticaret Bakanlığı ise, Rusya ve Belarus’tan 71 şirketin ABD'den teknolojik ürün almasını engelleyerek, Rus ordusunun saldırganlığı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu teknolojilere erişiminin kısıtlandığını belirtti.

Haberin Devamı

BM VE RUSYA TAHIL SEVKİYATI İÇİN MASADA

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından Karadeniz'deki Ukrayna limanlarından dünya pazarına tahıl sevkiyatı yapılamaması üzerine dünyada baş gösteren gıda krizinin çözümüne yönelik görüşmeler devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üzerinde anlaştığı Karadeniz'in mayınlardan temizlenerek güvenli koridor üzerinden tahıl sevkiyatı yapılması konusunu Rusya’nın başkenti Moskova'daki Rusya Savunma Bakanlığı binasında, Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Aleksandr Fomin ile Birleşmiş Miletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ele aldı.

Gerçekleşen görüşmenin ardından Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ukrayna'daki güvenli koridorlarla ilgili düzenli bilgi akışı yapılmakta, uluslararası yardım kuruluşlarının güvenliği sağlanmaktadır. Mariupol'deki Azovstsal fabrikasındaki sivil tahliyeler sorunu başarıyla çözüldü" ifadeleri kullanıldı.

Son dakika: Putini kızdıracak hamle Derhal geçerli olmak üzere yasaklandı

“MART AYINDA BU YANA GEMİLERİN UKRAYNA LİMANLARINDAN AYRILABİLECEĞİ BİR GÜVENLİ KORİDOR AÇILDI”

Açıklamada, "Toplantıda ayrıca, Ukrayna topraklarından tahıl ihracatı sorunu ele alındı. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı, Rusya'nın Karadeniz'deki Ukrayna limanlarını engellemediğini vurguladı. Geçtiğimiz mart ayından bu yana gemilerin Ukrayna limanlarından ayrılabileceği bir güvenli koridor açıldı. Rusya Silahlı Kuvvetleri uluslararası sulara giden yollarda güvenliği sağlamaya hazırdır. BM Genel Sekreter Yardımcısı'nın dikkati Karadeniz limanlarının mayınlardan arındırılması ve temizlenmesi görevinden Ukrayna'nın sorumlu olduğuna çekildi. Rusya'nın ortaya çıkan bu sorunu özel askeri operasyonun gidişatını etkilemek için kullanmayacağı ifade edildi. Aynı zamanda, gıda krizinin öncelikle ABD ve Batı'nın tedarik zincirlerini ihlal eden yaptırımları ile bağlantılı olduğu vurgulandı" denildi.

Yazarlar