Dünya Son dakika... Suriye'den çekiliyorlar! ABD ordusu beklenirken bir başka ülke çıkıyor

Son dakika... Suriye'den çekiliyorlar! ABD ordusu beklenirken bir başka ülke çıkıyor

01.02.2024 - 15:45 | Son Güncellenme:

Dünya ABD'nin Suriye'den çekileceği tarihi beklerken uluslararası ajanslar bir başka ülkenin Orta Doğu'dan askerlerini çektiğini duyurdu.

Son dakika... Suriyeden çekiliyorlar ABD ordusu beklenirken bir başka ülke çıkıyor

Orta Doğu'daki İran'ın milis güçleri drone'lar ile Ürdün'deki Tower 22 isimli ABD üssünü vurdu. Saldırıda 3 ABD askeri yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi ise yaralandı. CBS kanalı, Kule 22 vurulduğunda askerlerin çoğunun odalarında olduğunu bildirdi. Televizyona konuşan bir savunma yetkilisi, saldırı İHA'sının çok alçak ve çok yavaş bir şekilde yaklaştığını, bir Amerikan İHA'sı ile eş zamanlı olarak Kule 22’ye ilerlediğini dolayısıyla fark edilmediğini belirtti. Dünya ABD'nin bu saldırıya ne yanıt vereceğini merak ederken Başkan Biden, Sorular üzerine Biden, "Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum" dedi. Biden gazetecilerin "İran'ı sorumlu tutup tutmadıklarını" sorması üzerine, "Bunu yapanlara silah sağlıyor olmaları anlamında ben onları sorumlu tutuyorum" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

ABD SURİYE'DEN ÇEKİLİYOR MU?

Geçtiğimiz günlerde ABD medyasında Washington'un Suriye'den çekileceği yazıldı. CNN International, 'ABD ve Irak hükümetlerinin ülkedeki Amerikan askeri varlığının geleceğini konuşmaya başlaması bekleniyor' başlığıyla sunduğu haberde, Bağdat yönetiminden ABD'nin askerlerini çekmesi yönünde yükselen çağrıların ortasında söz konusu görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını bildirdi. Haberini konuya hakim kaynaklara dayandıran CNN, müzakerelere ABD'li diplomatların ve askeri yetkililerin katılacağını aktardı. ABD kanadı ise bu iddiaları kısa bir süre sonra reddetti.

Son dakika... Suriyeden çekiliyorlar ABD ordusu beklenirken bir başka ülke çıkıyor

İRAN SURİYE'DEN ASKERLERİNİ ÇEKTİ

Dünya ajanslarının son dakika koduyla geçtiği haberde ise İran'ın Suriye'den çekileceği belirtildi. Konuyla ilgili İngiliz medyasına konuşan kaynakları devrim muhafızlarının üst düzey subaylarının geri çağrıldığını ifade etti. İran yaklaşık on yıl önce çıkan Suriye İç Savaşı'nda Beşar Esad'a yardım etmek için bölgeye asker yolladı. Tahran, Aralık ayından beri ise adeta bölgede cehennemi yaşadı. Çok sayıda askerlerini İsrail saldırılarında kaybeden İran'ın üst düzey komutanlarını da bu saldırılarda hayatlarını kaybetti.

Haberin Devamı

Dünya ajanslarının son dakika koduyla geçtiği haberde ise İran'ın Suriye'den çekileceği belirtildi. Konuyla ilgili İngiliz medyasına konuşan kaynaklar, Devrim Muhafızları'nın üst düzey subaylarının geri çağrıldığını ifade etti.

İran 2011'de başlayan Suriye iç savaşında Beşar Esad'ın en önemli müttefikiydi, çatışmalar başlar başlamaz Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü de harekete geçti. Bölgedeki milislerin yanı sıra İran subayları Şam rejimi için doğrudan savaşa katıldı.

Tahran yönetimi, Aralık ayından beri ise Suriye'de arka arkaya ağır darbe aldı. Çok sayıda askerini İsrail saldırılarında kaybeden İran'ın üst düzey komutanları da özel olarak hedef alındı. İsrail 2023'ün son günlerinde Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyindeki Seyid Zeynep mahallesindeki bir eve füze ateşledi. Evde yaşayan isim, İran'ın 30 yıldır Suriye'deki operasyonlarını yürüten general Razi Musevi'ydi. Suriye Savunma Bakanlığı'nda bir ofisi bile bulunan Musevi'nin öldürülmesi, bölgesel denklemde bir kırılmaya yol açtı. İsrail birkaç hafta sonra yine aynı mahalledeki bir çiftlik evine saldırdı. Söz konusu evde, İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün istihbarat yöneticileri toplantı halindeydi. Üst düzey istihbarat yöneticilerinin vurulmasıyla, Tahran İsrail'e karşı intikam yeminleri etti.

Haberin Devamı

Son dakika... Suriyeden çekiliyorlar ABD ordusu beklenirken bir başka ülke çıkıyor

NEDEN ÇEKİLİYORLAR?

Kaynaklara göre İran, Orta Doğu'da artan gerilimin ülkeye sıçramasını istemiyor. Bu bağlamda sık sık İsrail tarafından vurulan bölgelerden askerlerini çekiyorlar. Kaynaklar şimdilik ne kadar askerin çekildiğini bildirmedi, ancak İran'ın Hizbullah'ın yardımıyla Suriye'deki operasyonları uzaktan yöneteceğini aktardı.

Bir başka kaynak ise Suriye ordusundan sızan bilgiler nedeniyle İran ordusunun bölgede hedef alındığını dolayısıyla çekilmenin nedeninin bu olduğunu öne sürdü. İran'ın Suriye'deki operasyonlarına aşina olan bir başka yetkili ise "İstihbarat ihlallerini" doğruladı.