Dünya Son dakika: Suriye'ye tarihi saldırı! ABD'den Türkiye'nin teklifine destek...

Son dakika: Suriye'ye tarihi saldırı! ABD'den Türkiye'nin teklifine destek...

07.04.2017 - 15:03 | Son Güncellenme:

ABD, altıncı yılını dolduran Suriye iç savaşında ilk kez doğrudan saldırı düzenleyerek rejim hedeflerini vurdu. Akdeniz'deki savaş gemilerinden fırlatılan 59 Tomahawk Cruise füzesi, Şayrat ve Şinsar hava üslerini hedef aldı. Şayrat hava üssünde çok sayıda savaş uçağının imha edildiği bildiriliyor. Saldırıya uğrayan hava üssünden en net fotoğrafları Rus devlet televizyonu muhabiriyle Suriye devlet televizyonu geçti. Rusya Başbakanı Medvedev, füze saldırısının Moskova ve Washington'ı çatışmanın eşiğine getirdiğini söyledi. Rusya'nın çağrısı üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün toplanıyor. ABD Senatosu çoğunluk lideri McConnell, düzenlediği basın toplantısında füze saldırısını övdü ve Suriyeli siviller için güvenli bölge yaratılmasına destek verdi. Söz konusu öneriyi, bugün Türkiye gündeme taşımıştı. İstanbul'da bugün İdlib'deki kimyasal katliamda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazda saf tutan kadınların fotoğrafını Associated Press (AP) haber ajansı dünyaya geçti.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

Son dakika: ABD'nin Suriye'de Şam rejimine ait hava üslerini vurması, dünyada ilk haber oldu. İdlib'de hafta içinde 70'den fazla insanın kimyasal saldırıyla ölmesi üzerine, Pentagon Akdeniz'deki savaş gemilerinden Suriye'ye füze fırlattı. Yedinci yılına giren iç savaşta ilk kez Suriye'deki hedefleri vuran ABD, 59 Tomahawk Cruise füzesi ateşlendiğini duyurdu. Füzeler saat 04.40'ta fırlatıldı, saldırıyı televizyonlar yayınlarını keserek verdi. Vurulan hedefler Şinsar ve El Şayrat hava üsleri. İngiltere, Türkiye, Fransa, Japonya, Hollanda, Suudi Arabistan, İsrail, Polonya ve Avustralya gibi devletler operasyona tam destek verdiklerini duyurdu. Şam rejiminin müttefikleri Rusya ve İran, ayağa kalkmış durumda. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Rusya Başbakanı Medvedev, füze saldırısının Moskova ve Washington'ı çatışmanın eşiğine getirdiğini söyledi.

Rus savaş gemisi bu akşam boğazlardan geçecek

19.10 : Rusya, saldırı sonrası en radikal adımı atıyor. Karadeniz'de tatbikatta bulunan Amiral Grigoryeviç savaş gemisini Akdeniz'e gönderme kararı alan Moskova yönetimi, ABD'ye misilleme yapacak. Söz konusu gemi, kruz füzeleri fırlatabiliyor. Geminin bu akşam İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçmesi bekleniyor.

Türkiye'nin önerisine destek

19.00 : ABD Senatosu çoğunluk lideri Mitch McConnell, düzenlediği basın toplantısında füze saldırısını övdü ve Suriyeli siviller için güvenli bölge yaratılmasına destek verdi. Söz konusu öneriyi, bugün Türkiye gündeme taşımıştı.

Kızılhaç: Suriye'de artık uluslararası silahlı çatışma var

18.45 : Savaş hukuku alanında uzmanlaşmış insani yardım kuruluşu Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Iolanda Jaquemet, ABD'nin operasyonun ardından Suriye'deki durumun uluslararası silahlı çatışma kategorisine ulaştığını söyledi.

Reuters'a konuşan Jaquemet, "Bir devletin topraklarına rızası dışında bir başka devlet tarafından askeri operasyon düzenlenmesi uluslararası silahlı çatışma olarak tanımlanır. Dolayısıyla, Suriye'nin askeri altyapısına yönelik ABD saldırısı olduğu yönünde elimizdeki bilgiler, durumun uluslararası silahlı çatışmaya dönüştüğünü gösteriyor" dedi.

17.30 : Rusya'dan en sert değerlendirme Başbakan Dimitri Medvedev'den geldi. Medvedev, füze saldırısının Moskova ve Washington'ı çatışmanın eşiğine getirdiğini söyledi.

BMGK acil toplanıyor

17.00 : Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'nın çağrısı üzerine bugün toplanıyor. Reuters'a konuşan diplomatlar, toplantının yerel saatle 11.30'da başlayacağını söyledi.

İstanbul'da gıyabi cenaze namazı

16.30 : İstanbul'da bugün İdlib'deki kimyasal katliamda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Kadınların da saf tuttuğu cenaze namazı, Fatih Camii'ndeydi.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

Namazdan sonra yapılan basın açıklamasında 'Müslüman zulme boyun eğmez', 'Zalim Esed Suriye’den defol', 'Katil Rusya Suriye’den defol', 'Katil Amerika Ortadoğu’dan defol', 'Suriye halkı yalnız değildir' sloganları atıldı. Associated Press (AP) haber ajansı, namazın fotoğraflarını dünyaya geçti.

15.55 : Başkan Donald Trump'ın memleketinde yayınlanan Daily News gazetesi, bu sabah 'ABD Suriye'yi vuruyor' manşetiyle çıktı.

Sosyal medya yıkılıyor!

15.50 : Arap dünyasında Suriye'ye füze saldırısı bir numaralı gündem. Sosyal medyaya yansıyan görsellerde Trump'a övgüler düzülürken, 'Teşekkürler Ebu Ivanka-Ivanka'nın babası' başlığıyla sıra dışı fotoğraflar paylaşılıyor.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

İran'da kalabalıklar sokağa döküldü

15.25 : Saldırıyı şiddetle kınayan İran'da bugün Cuma namazı çıkışında gösteriler vardı. Namaz sırasında Tahran Üniversitesi kampüsünde, namaz sonrası ise sokaklarda 'Amerika'ya ölüm' sloganları atıldı. Göstericiler ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya da tepkiliydi.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

15.10 : Moskova yönetimi, ABD saldırısına uğrayan Suriye ordusunun hava savunma sistemini güçlendireceğini açıkladı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ayrıca saldırının ardından havada ABD ile karşı karşıya kalma riskinin belirgin ölçüde arttığını söyledi.

Rus muhabirden yeni fotoğraf

14.40 : Rusya devlet televizyonunun muhabiri Evgeny Poddubnyy, Şayrat hava üssünden yeni fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı. Son karede, hangarda paramparça olmuş savaş uçağı görülüyor.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

Esad'dan ilk sözler

14.20 : Şam rejimi lideri Beşar Esad, saldırıyı 'aptalca ve sorumsuzca' olarak niteledi, "Terörle mücadelede atılacak adımları hızlandırma azmimizi artırdı" dedi.

14.10 : Rusya Savunma Bakanlığı, Lazkiye'deki hava üssü ve Tartus'taki deniz üssünün S-300 ve S-400 füzeleri tarafından korunduğunu duyurdu.

14.05 : Türkiye'de bazı sendikalar, Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi. Siyah tabutların dikkat çektiği gösterinin fotoğraflarını, uluslararası haber ajansları dünyaya servis etti.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

35 dakika sürdü, üssün yanında İranlı askerlerin kaldığı otel var

14.00 : ABC News’e konuşan bir görgü tanığı, söz konusu saldırıyı bekleyen Suriye’nin personel ve malzemelerin bir kısmını önceden üsten çıkardığını söyledi. Füze saldırısının 35 dakika sürdüğünü belirten görgü tanığı, üssün yanında İranlı askerlerin kaldığı bir otelin bulunduğu bilgisini verdi.

BBC'ye konuşan bir başka görgü tanığı ise, "Burası çok yoğun kullanılan bir hava üssüydü, Suriye’nin her yerine savaş uçağı gönderiliyordu" dedi.

En net fotoğraflar geldi

13.45 : Suriye televizyonu, Şayrat hava üssünün en net görüntülerini ekrana getirdi. Reuters haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda, üsteki hasar net şekilde görülüyor.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

NATO'dan destek

13.20 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, açıklama yaptı:

"NATO Suriye'de barış ve politik bir ortamı sağlamayı amaçlayan tüm uluslararası çabaları destekliyor. Bu gelişmenin sorumlusu Suriye rejimidir. Kimyasal silahların hiçbir kullanımı kabul edilemez, yanıtsız bırakılamaz ve arkasındaki kişiler sorumlu tutulmalıdır."

ABD'den Rusya'ya mesaj

13.10 : İsrail'in eski ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror, saldırıyı şu cümlelerle değerlendirdi:

"Amerikalılar Ruslara şunu söylüyor: Siz artık ne Suriye'de ne de Ortadoğu'da tek başınıza değilsiniz; biz devreye girmek için her adımı atmaya hazırız ve eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni nötralize ederseniz, onun izni olmadan da ne yapacağımızı biliyoruz."

Merkel ve Hollande'dan ortak açıklama

13.05 : Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ortak açıklama yaptı:

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

"Kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliamın ardından Suriye ordusuna ait hedefler ABD tarafından vuruldu. Bunun sorumlusu yalnızca Devlet Başkanı Esad’dır. Defalarca kimyasal silah kullanması ve kendi halkına suç işlemesi nedeniyle Fransa ve Almanya 2013 yazında, Guta’daki katliamın ardından yaptırım talebinde bulunmuştur. Fransa ve Almanya ortaklarıyla birlikte, Birleşmiş Milletler çerçevesi içinde, Devlet Başkanı Esad’ı suçlarından ötürü sorumlu tutmak için çabalarına devam edecektir. Almanya ve Fransa BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de siyasal dönüşüme yönelik 2254 sayılı kararını hayata geçirmek için uluslararası toplumu, elinden gelen her şeyi yapmaya çağırmaktadır."

13.00 : Şayrat hava üssündeki can kayıplarıyla ilgili çelişkili açıklamalar var. Suriye devlet ajansı SANA, saldırıda yaşamını yitiren dokuz kişiden dördünün sivil olduğunu aktarıyor. Rusya'ya göre ise can kaybı dört.

12.45 : Rusya Savunma Bakanlığı, füze saldırısında hangardaki altı uçağın isabet aldığını duyurdu. Rusya'ya göre, 23 füzenin düştüğü üstte dört can kaybı var ve iki kişi de yaralandı. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, füze saldırısının uzun zaman önce hazırlandığını savundu.

12.30 : Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "ABD saldırısı, barbarca kimyasal saldırıya karşı bir kararlılığa ihtiyaç olduğunu gösteriyor. AB, Suriye'deki vahşeti bitirmek için ABD ile çalışacak" dedi

Uçuşa yasak bölge önerisi dünyada ses getirdi

12.15 : Türkiye'nin füze saldırısının ardından yeniden gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge önerisi, dünyada manşet oldu. BBC, CNN, Al Jazeera ve The Guardian gibi dünyanın en büyük yayın organları, öneriyi sayfalarına taşıdı.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Benzer katliamların yeniden yaşanmaması için acilen uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgenin hayata geçirilmesi gerekmektedir" demişti.

Şayrat'tan fotoğraflar

12.00 : Russia 24 muhabiri Evgeny Poddubnyy, Şayrat hava üssünde dokuz uçağın yazdığını sosyal medya hesabından yazdı. Üst içerisinden fotoğraflar paylaşan muhabire göre, pistler zarar görmüş değil.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

11.55 : Salı günü kimyasal saldırının gerçekleştiği İdlib'te bugün de hava saldırıları düzenleniyor. Muhalifler, Rus savaş uçaklarının gökyüzünde uçtuğunu bildiriyor.

Tomahawklar 453 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor

11.50 : BBC'ye göre, 991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana Tomahawk füzeleri ABD ordusunun en önemli silahlarından biri.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

Füzeler, 453 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Pentagon tarafından Suriye'den önce en son Ekim 2016'da Yemen'de Husileri vurmak için kullanılmıştı.

ABD ayrıca, Eylül 2014'te de El Kaide ile bağlantılı olduğunu söylediği Horasan Grubu'nu vurmak için Basra Körfezi'nde bulunan USS Philippine Sea ve Kızıldeniz'deki USS Arleigh Burke gemilerinden Irak'taki hedeflere 47 adet füze göndermişti.

Lavrov: Irak işgalini hatırlattı

11.40 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, saldırının ABD'nin Irak işgalini hatırlattığını söyledi: "Umarım bu provokasyon ilişkilere kalıcı hasar vermez. Ölenler arasında Rus vatandaşı yok."

Çin'den ilk açıklama

11.30 : Şam rejiminin bir diğer önemli müttefiki Çin, füze saldırısıyla birlikte durumun daha da kötüleşmesinin ivedilikle önlenmesi gerektiğini açıkladı. Pekin yönetimi, tüm taraflara siyasi çözüme bağlı kalma çağrııs yaptı. Çin lideri Xi Jinping, şu saatlerde ABD Başkanı Donald Trump'la yemek yiyor.

11.00 : Saldırıya uğrayan Şayrat hava üssünün içinden ilk görüntüler, sosyal medya üstünden paylaşıldı. Görüntüde, üssün hasar aldığı dikkat çekiyor.

İŞTE O HAVA ÜSSÜ

Rus resmi televizyonu ise, hava üssünde açılan çukurları ve enkaz görüntülerini ekrana getirdi. Resmi televizyona göre, pistlerde neredeyse hiçbir hasar yok. Rus televizyonu, saldırıda dokuz savaş uçağının vurulduğunu bildiriyor.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

10.40 : Rusya Dışişleri Bakanlığı, BMGK'yı acil toplantıya çağırdığını resmen duyurdu. Moskova ayrıca, Rusya ile Suriye'de yaptığı hava güvenliği anlaşmasını askıya aldı.

İki ülke arasındaki bu anlaşma, savaş uçaklarının Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmesini ve tehlikeli yakınlaşmaları önlemeyi amaçlıyordu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Rusya tarafı, havada yaşanabilecek olayları önleme ve hava güvenliğini sağlamaya yönelik ABD ile yapılan anlaşmayı askıya almıştır" ifadeleri yer aldı.

'Gizlenecek zaman yoktu, ilk füzenin dehşetiyle uyandık.'

10.30 : BBC Farsça'nın haber prodüktörü Riam Dalati, üsteki bir askerin anlattıklarını Twitter mesajında paylaştı:

"Gizlenecek zaman yoktu. Uyuyorduk, ilk füzenin dehşetiyle uyandık. Gizlenecek zaman yoktu..."

Dalati, üs yakınlarında yaşayan Suriyelilerle de konuştu:

"Uyuyordum. Uyandığımda üssün yandığını gördüm...

Kontrol ettik, hava üssü tamamen harabeye dönmüş durumda."

Ölenlerin isimleri belli oldu

10.10 : Suriye ordusu, füzelerin isabet ettiği üste altı kişinin öldüğünü açıkladı. Açıklamada büyük maddi hasar meydana geldiği belirtiliyor.

10.05: İhlas Haber Ajansı, ölü sayısını yedi olarak veriyor. Ajansa göre, rejim saldırıda Muhanned Hanna, Süleyman Ali Mohammed, Lamak Hourani, Çavuş olan Alaa Muhammed, Mohamed El Assaad, Haidar Majed Hamo ve Tuğgeneral Sharaf Khalil İbrahim'in öldüğünü açıkladı.

Clinton: Tüm havaalanları yok edilmeli

10.00 : ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington'dan Beşar Esad'ın kontrolünde bulunan havaalanlarını yok etmesini istedi. Clinton'a göre, Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmalı.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

Suriye'den açıklama geldi! 'Bekliyorduk...'

09.50 : Suriye Humus kentindeki Şayrat askeri hava üssüne ABD'nin saldırmasının ardından, "Üsse saldırı sınırlıydı ve bekleniyordu" açıklamasını yaptı. Suriye Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada "Askeri gerilimin tırmanmasını beklemiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'Bundan sonraki en önemli soru şu: Rusya nasıl cevap verecek?'

09.15 : Saldırı, beklendiği gibi ABD medyasında manşetlerde. New York Times gazetesi, 'ABD kimyasal saldırının ardından Suriye'yi vurdu' başlığını kullandı. Wall Street Journal'ın başlığı, 'ABD Suriye'nin hava üssünü füzelerle vurdu' oldu.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde ise 'Bundan sonraki en önemli soru şu: Rusya nasıl cevap verecek?' sorusu yer aldı. Haberde bugün sahadaki Rus hava savunma sistemlerinin ABD uçaklarını düşürme kapasitesine sahip olduklarına dikkat çekildi.

CNN ise, Başkan Trump'ın daha önce yazdığı bir Twitter mesajına haberinde yer verdi. Obama döneminde gündeme gelen Suriye'ye askeri müdahaleyi değerlendiren Trump, "Başkan Obama Suriye'ye saldırma. Bunun iyi bir tarafı yok aksine çok büyük dezavantajı var. Barutunu daha önemli günler için sakla" yazmış.

Türkiye'den ilk tepki

09.05 : Türkiye'den ilk tepki, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'dan geldi. Kurtulmuş, şu açıklamayı yaptı:

"Cumhurbaşkanımızın da açıkça ifade ettiği gibi biz sadece laf değil icraat görmek istiyoruz. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır. Ama uluslararası camia, Esed rejiminin bu barbarlığına karşı tavrını çok net bir şekilde sürdürmelidir. Ta ki Esed rejimi artık halkına zarar veremez hale gelebilene kadar. Dolayısıyla bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz."

Putin suskunluğunu bozdu

08.55 : Kremlin, saldırının uluslararası hukuku çiğnediğini savundu. Kremlin'e göre, fırlatılan füzeler ABD-Rusya ilişkilerine zarar verdi. Açıklamada, "Putin, ABD'nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü" denildi.

08.50 : Rejime yakın El Meyadin TV, Suriye ordusunun füze saldırıları öncesinde üsteki birçok savaş uçağını tahliye ettiğini aktarıyor.

08.45 : Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, saldırı öncesi Washington tarafından bilgilendirildiklerini söyledi.

İlk fotoğraf sosyal medyada

08.40 : Şayrat hava üssünden yükselen dumanların fotoğrafı, sosyal medyadan paylaşıldı. Suriyeli aktivistler, üste büyük bir yangının çıktığını bildiriyor.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

İsrail ve İngiltere'den tam destek

08.35 : İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yazılı açıklamayla operasyona tam destek verdi. "Başkan Trump, güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir."

İngiltere de füze saldırısını tüm gücüyle desteklediğini ilan etti. İngiliz hükümet sözcüsü, "Birleşik Krallık hükümeti ABD'nin adımlarını tümüyle destekliyor. Suriye'deki rejimi caydırmak için atılan bu adımın rejimin yaptığı kimyasal silah saldırısına uygun bir karşılık olduğuna inanıyoruz" dedi.

Üç seçenek konuşuldu, ikisi elendi

08.30 : ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, saldırı sonrası şu ifadeleri kullandı:

"Saldırının orantılı olduğunu düşünüyoruz çünkü son kimyasal saldırının yapıldığı tesis hedef alındı. Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu'daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte."

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ise, üç seçeneğin masaya geldiğini ve ikisinin elendiğini söyledi:

"Bu tür bir kimyasal saldırı karşısında pasif kalmanın riskini de askeri bir adım atmanın risklerini de değerlendirdik. Saldırının sinir gazı olduğunun anlaşılmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladık. Yeterli uzunluktaki toplantıların ve kapsamlı değerlendirmelerin ardından bu adımda karar kılındı. Üç seçenek konuşuldu, Trump özellikle iki seçenek üzerinde durdu ve sonunda askeri üssün vurulması hayata geçirildi."

En az beş can kaybı var, yedi yaralı hastanede

08.25 : Daha önce fazla can kaybı olmadığını söyleyen Hums Valisi, bu kez beş kişinin öldüğünü ve yaşamını yitirenler arasında sivillerin de bulunduğunu açıkladı. Valinin verdiği bilgiye göre yedi yaralı tedavi altına alındı.

İran kınadı

08.20 : İran, Suriye'deki hava üslerinin vurulmasını güçlü bir şekilde kınadı.

08.10 : Suudi Arabistan'dan sonra açıklama yapan Avustralya da, operasyona destek verdiğini açık bir şekilde ilan etti.

Hava üssü neredeyse tamamen yok oldu

08.00 : Suriyeli gözlemciler, füzelerin vurduğu hava üssünün neredeyse tamamen yok olduğunu bildiriyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, saldırıda en az dört asker öldü.

07.50 : Suudi Arabistan, ABD saldırısına tam destek verdiğini duyurdu. Trump’ın hamlesini ‘cesur bir karar’ olarak niteleyen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Dışişleri bakanlığında yetkili bir kaynak, Suudi Arabistan Krallığı’nın ABD’nin rejimin masum sivillere düzenlediği kimyasal silah saldırısına karşılık olarak Suriye’deki askeri hedeflere yönelik operasyonuna tam desteğini ifade etti."

Rusya, BMGK'yı acil toplantıya çağırdı

07.50 : İdlib'deki katliamdan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) getirilen tasarıyı önceki gün veto eden ve sivillerin ölümlerini 'yalan haber' olarak niteleyen Rusya, Şam rejimine saldırı düzenlenince bu kez kendisi BMGK'yı acil toplantıya çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

Üsteki En az 15 uçak vuruldu

07.45 : Üstte konuşlu en az 15 savaş uçağının imha edildiği veya hasar gördüğü bildiriliyor. Füzelere hedef olan jetlerin çoğu Rus yapımı Sukhoi savaş uçakları. Saldırıda en az bir asker öldü, aktivistler general Şerif Halil İbrahim'in öldüğünü aktarıyor. Bölgedeki kaynaklar ayrıca, füzelerin düşmesiyle hava üssünde büyük bir yangın çıktığını belirtiyor.

Üsten bu sabah çekilen fotoğraflarda ise, Rus helikopterleri görülüyor.

BBC muhabiri: Kararsızlık sona erdi, bedeli ödetilecek

07.20 : BBC'nin ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Barbara Plett, peş peşe tweetler atarak füze saldırısını değerlendirdi. Plett'e göre, saldırılar ABD'nin ana politikasında değişikliğe işaret ediyor ve Şam rejimi ilk kez vuruldu. Trump yönetimindeki kararsızlığın sona erdiğini belirten Plett, yeni dönemde kırmızı çizgiler aşılırsa bedeli ödetilecek. Saldırılar bunu gösteriyor, Obama döneminden farklı olarak.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

Hums Valisi: Can kayıpları var

06.40 : AP ve Reuters haber ajanslarına konuşan Hums Valisi Telal Berazi, Şayrat hava üssünde can kayıpları olduğunu söyledi. Ancak Vali Berazi'ye göre büyük bir insani kayıp yok, daha çok maddi hasar meydana geldi.

Pentagon sözcüsü: Kimyasal silah kullanma kapasitesini azaltacak

05.50 : Pentagon sözcüsü Jeff Davis, "İlk göstergeler Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanma kapasitesini azaltacak şekilde saldırının El Şayrat hava üssündeki pek çok hava aracını, destek altyapı sistemini ve ekipmanını tahrip ya da yok ettiğini gösteriyor" dedi.

Füzelerin fırlatıldığı gemiler Kıbrıs açıklarında

05.45 : Saldırı için iki gün hazırlık yapan Pentagon'da gün içinde de toplantı sürdü. Bu sırada, USS Ross ve USS Porter ABD savaş gemileri, Suriye açıklarına yaklaştı.

Kimyasal bomba atan uçaklar Şayrat'tan havalanmıştı

05.30 : Söz konusu üslerden Şinsar Akdeniz kıyısına yakın bir konumda yer alırken, Şayrat ise kimyasal saldırının düzenlendiği Han Şeyhun kasabasının yaklaşık 100 kilometre güneyinde, Hums vilayetinde. Han Şeyhun'u vuran savaş uçakları, Şayrat üssünden havalanmıştı.

El Şayrat hava üssü, Rusya tarafından Palmira çevresindeki IŞİD hedeflerini vurmak için kullanılmıştı. Pentagon, Şayrat üssü vurulmadan önce Rusya'ya bilgi verildiğini açıkladı. ABD'nin yaptığı açıklamaya göre, üsteki Rus askerleri hedef alınmadı. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, saldırı öncesinde veya sonrasında Rusya ile irtibata geçilmediğini söyleyerek kafaları karıştırdı.

Dikkat çeken zamanlama

05.25 : ABD Başkanı Trump, Çin lideri Xi Jinping'le buluşmadan hemen önce Washington saldırıyı duyurdu. Çin yönetimi, Rusya ile birlikte Esad rejiminin en önemli destekçileri arasında.

05.10 : Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin olumsuz sonuçları olacağını savundu. Gazetecilerin olumsuz sonuçların ne olacağını sorması üzerine Safronkov, "Irak'a, Libya'ya bakın" yanıtını verdi.

Son dakika: Suriyeye tarihi saldırı ABDden Türkiyenin teklifine destek...

05.00 : Trump: Emri bizzat verdim

ABD Başkanı Donald Trump, saldırı emrini bizzat kendisinin verdiğini basın toplantısında dünyaya ilan etti: "Bu akşam kimyasal saldırının gerçekleştirildiği Suriye'deki hava üslerinin vurulması talimatı verdim. Tüm uluslara Suriye'de devam eden katliam ve ölümlerin son bulması için çağrı yapıyorum. Kimyasal silahların kullanımı ve yayılmasını önlemek Amerika'nın ulusal güvenliği için de hayati önem taşımaktadır."

Trump, İdlib'deki kimyasal katliamın ardından yaptığı açıklamada bunun sonuçları olacağını söyleyerek müdahale sinyali vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Washington'dan gelen açıklamalar üzerine Türkiye'nin üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu söylemişti. Erdoğan, "Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" demişti.

04.30 : ABD, iç savaşın yedinci yılına girdiği Suriye'de ilk kez rejim hedeflerini vurdu. Gün boyunca an be an tüm gelişmeleri aktaracağız.

4