Dünya Zelenskiy açıkladı: Ukrayna, tahıl koridoru için Türkiye ve İngiltere ile görüşüyor

Zelenskiy açıkladı: Ukrayna, tahıl koridoru için Türkiye ve İngiltere ile görüşüyor

06.06.2022 - 17:23 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinden çıkış yapacak tahıl taşıyan gemilerin Karadeniz’den güvenli geçişi için üçüncü bir ülkenin garantörlüğü konusunda Türkiye ve İngiltere ile görüşüldüğünü açıkladı.

Zelenskiy açıkladı: Ukrayna, tahıl koridoru için Türkiye ve İngiltere ile görüşüyor

Zelenskiy, Kiev'de yaptığı bir nasın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya'nın 100 günü aşkın süredir ülkesini işgal ettiği Ukrayna lideri, İngiltere ve Türkiye ile tahıl koridoru için görüştüğünü söyledi. Zelenskiy, Ukrayna'nın tahıl ihracatının Rusya'nın hakim olduğu Karadeniz'den geçişini garanti altına alması fikrini tartıştığını söyledi.

Haberin Devamı

75 MİLYON TONU BULABİLİR

Zelenskiy, sonbahara kadar Ukrayna limanlarında sıkışabilecek tahıl miktarının 75 milyon tonu bulabileceğini belitti. Ukrayna lideri bu nedenle ticari gemileri korumak için gemisavar silahlara ihtiyaçları olduğunu da ifade etti.

RUS GAZETESİ YAZDI

Rusça yayın yapan İzvestiya gazetesi, bugün Moskova, Ankara ve Kiev'in Ukrayna limanlarından tahıl taşıyan gemilerin çıkışı için bir formül üzerinde ön anlaşmaya vardığını yazmıştı.

MİLYONLARCA TON TAHIL LİMANLARDA MAHSUR

Hem Rusya hem de Ukrayna, dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip. İki ülke arasındaki gerilim, Ukrayna’dan buğday ihracatının durma noktasına gelmesine neden olurken, buğday arzını olumsuz etkiledi. Yaklaşık 25 milyon ton tahıl Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarında mahsur kaldı. Avrupa Birliği de, Ukrayna tahılını kara, demir yolu veya Tuna nehri üzerinden alternatif taşımanın yollarını arıyor.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle meydana gelen buğday fiyatlarındaki artış özellikle Asya ve Afrika'da buğday ithal eden ülkeler için maliyetleri artırdı. Uzmanlar, küresel buğday arzının yüzde 35'inin hayvan yemi için kullanıldığına işaret ederken, bu durumdan et ve diğer hayvansal ürünlerin fiyatlarının da zarar görebileceğine dikkati çekiyor.

İBRAHİM KALIN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın İbrahim Kalın Ukrayna'dan çıkamayan gemilerle ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Sözcü Kalın konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bildiğiniz gibi özellikle Ukrayna ve Rusya'dan gelecek tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaştırılması konusu büyük önem arz ediyor. Aksi halde bütün dünya gıda kriziyle karşı karşıya gelecek.

Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde Türkiye’de yapılacak toplantılarda karara bağlanacak. Dünya gıda krizinin önlenmesi noktasında Türkiye çok önemli bir rol oynamış olacak."