Dünya Son dakika... Zelenskiy'den Putin'le buluşma mesajı!

Son dakika... Zelenskiy'den Putin'le buluşma mesajı!

05.04.2022 - 10:27 | Son Güncellenme:

Ukrayna lideri, Buça'daki katliamın ardından müzakerelerin zorlu bir dönemece girdiğini ancak bundan başka bir seçenek de bulunmadığını söyledi.

Son dakika... Zelenskiyden Putinle buluşma mesajı

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, ülkesini işgale girişen Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le bir görüşme olmayabileceğini söyledi. Buça katliamından önce iki liderin bir araya geleceğine dair iki kanattan da umut verici açıklamalar yapılmıştı.

Haberin Devamı

Ukrayna televizyonuna konuşan Zelenskiy, Rusya ile yürütülen müzakerelerin Bucha'daki katliamın ardından zorlu bir döneme girdiğini ancak başka bir seçenek bulunmadığını aktardı. Ukrayna liderine göre, asıl soru müzakerelerin olup olmayacağı değil, masada ne kadar güçlü olunacağı.

Vladimir Zelenskiy, Kiev yönetiminin Bucha ve diğer yerlerdeki muhtemel savaş suçlarını araştıracağını ve yabancı ülkelerden ekiplerin de söz konusu araştırmaya katılacağını bildirdi.

TÜRKİYE'NİN MARİUPOL'DEN TAHLİYE PLANI

Zelenskiy ayrıca, Rus birliklerini Mariupol kentinden püskürtmekte güçlük çektiklerini söyledi, liman kentinde askeri durumu 'çok zor' olarak tanımladı.

Ukrayna lideri, Türkiye'nin Mariupol'e yönelik tahliye çalışmaları konusundaki önerisiyle ilgili de konuştu. Ukrayna lideri, Türkiye'nin bu kentteki yaralıların ve cenazelerin tahliye edilmesine yardım amacıyla bir plan önerdiğini ancak bu girişimin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iradesine bağlı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ukrayna kaynaklarına göre, haftalardır kuşatma ve bombardıman altındaki Mariupol kentinde Rusya'nın işgalinin başladığı 24 Şubat'tan beri en az 5 bin kişi hayatını kaybetti. Zelenskiy,geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgelerindeki insani koridorlar kullanılarak Mariupol'den 3 binden fazla kişinin güvenli bölgelere tahliyesinin gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

İLK KEZ KİEV'DEN AYRILDI

Pazartesi günü işgalin başlangıcından bu yana ilk kez başkent Kiev'den ayrılıp Buça'yı ziyaret eden Zelenskiy, ilçede yaşananları 'soykırım' olarak tanımlamıştı.

Daha sonra döndüğü başkent Kiev'deki ofisinden Ukrayna halkına seslenen Zelenskiy, Rus güçleri Buça'da 300'den fazla sivile işkence etmek ve öldürmekle suçlayarak, 'savaş suçlarına dair' kanıtlar topladıklarını belirtmişti.

Zelenskiy "İşgalcilerin yaptıklarına dair soruşturmamız başladı. Şu an elimizde, sadece Buça'da 300'den fazla insanın işkenceye uğradığı ve öldürüldüğü bilgisi mevcut. Kentin tamamındaki incelemeler tamamlandığında bu sayının yükselmesi de çok olası. Ve bu sadece bir kentte yaşananlar"
demişti.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı, Rus ordusunun geri çekildiği Borodyanka gibi kentlerde ölenlerin sayısının çok daha yüksek olabileceğini belirtti. "Kiev'in kurtarılan bölgelerinde, Çernihiv ve Sumi'de yerel halk 80 yıl önceki Nazi işgalinde görmediklerini gördü. İşgalciler bunun sorumluluğunu kesinlikle üstlenecek."