Dünya Sudan iç savaşı: BM'ye 'açlıktan ölümler' bildiriliyor

Sudan iç savaşı: BM'ye 'açlıktan ölümler' bildiriliyor

03.02.2024 - 16:58 | Son Güncellenme:

Cuma günü yapılan açıklamada, rakip generaller arasındaki şiddetli çatışmaların, en kritik durumdakilere yardım ve gıda malzemesi dağıtımını engellediği ülkede, insanların açlıktan öldüğüne dair raporlar aldığını kaydedildi.

Sudan iç savaşı: BMye açlıktan ölümler bildiriliyor

Derleyen: Ayşe Kısakürek Dünya Gıda Programı (WFP), geçen Nisan ayından bu yana savaşın milyonlarca insanı yerinden ettiği Sudan'da insanların açlıktan öldüğüne dair raporlar aldığını söyledi. Ülkenin kontrolü için savaşan ordu ile paramiliter güçler arasındaki şiddet tırmanıyor. Güvenlik tehditleri ve barikatlar insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını neredeyse imkansız hale getirdi.

Haberin Devamı

Sudan genelinde yaklaşık beş milyon insan şu anda acil düzeyde açlıkla karşı karşıya. WFP'ye göre bu, çatışmanın başlangıcından bu yana görülen rakamın iki katı. İnsani yardım kuruluşu, çatışmaların yaşandığı bölgelerde ihtiyaç sahiplerinin yalnızca yüzde 10'una hayati önem taşıyan yardım ulaştırabildiğinin altını çiziyor. Bunlar arasında en şiddetli tırmanışa maruz kalan başkent Hartum ve Batı Darfur bölgesi de yer alıyor.

Bu haftanın başlarında, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, çatışmalar sebebiyle yaklaşık sekiz milyon kişinin evlerinden zorla çıkarıldığını açıkladı. Çatışmanın her iki tarafı da (ordu ve Hızlı Destek Güçleri) savaş suçlarıyla suçlandı. Savaşan gruplar arasında barışı sağlama çabaları şu ana kadar başarısız oldu ve son haftalarda çatışmalar daha da yoğunlaştı.