Dünya Taliban’dan Türkiye’ye tehdit

Taliban’dan Türkiye’ye tehdit

14.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taliban, Afganistan’da Kabil Havaalanı’nın güvenliği için görüşmelerini sürdüren Türkiye’ye yönelik tehdit gibi bir açıklama yayımladı.

Taliban’dan Türkiye’ye tehdit

Afganistan’da ABD’nin çekilme açıklamasıyla birlikte ilerleyişini hızlandıran Taliban, Türkiye’ye yönelik bir açıklamada bulundu. NATO birliklerinin çekilme sürecinde Afganistan’daki gücünü artıran Taliban, Türkiye’yi Afganistan’da kalmama konusunda uyardı. Taliban, ABD çekildikten sonra Türk askerinin ülkede kalması durumunda “işgalci” olarak nitelendirileceğini ve tüm “işgal güçlerine” karşı Taliban’ın “cihat politikasını” uygulamaya devam edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Twitter üzerinden örgütün mesajını paylaşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, Türkiye’nin de kabul ettiği Doha Anlaşması uyarınca tüm yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi gerektiğine vurgu yaparak Türk yönetiminin “ABD ile anlaşmalı bir şekilde ve ABD’nin emriyle” ülkede asker bulundurma ve “işgali genişletme” kararı aldığını öne sürdü ve bu kararı en güçlü şekilde kınadıklarını belirtti.

‘İşgal olarak görürüz’

Mücahit, “Hangi ülkeye ait ve hangi bahane altında olursa olsun yurdumuzda yabancı güçlerin bulunmasını işgal olarak görmekteyiz ve işgalcilere son 20 yıllık cihata dayanak oluşturan 2001 yılında yayınlanan fetva uyarınca muamele edilecektir” ifadelerini kullandı.

Açıklamada Taliban’ın Türk yetkililerle temas halinde olduğu ve kendilerine “onayları olmadan böyle tek taraflı bir hamle yapılmayacağının söylendiği” öne sürülürken, “Verdikleri mevcut karar, kendi akitlerinin ihlalidir” suçlamasında bulunuldu. Açıklamada Türkiye’nin kararının Afganistan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal edeceğini ve ulusal çıkarlarına ters düşeceğini belirten Taliban, Türk yetkilileri kararından geri dönmeye çağırdı.

Haberin Devamı

Taliban’dan Türkiye’ye tehdit

Komandoları infaz ettiler

Taliban’ın, ele geçirdiği 22 silahsız Afgan ordusu mensubunu kameralar önünde infaz ettiği ortaya çıktı. 16 Haziran’da çekildiği belirlenen videolarda, Taliban üyelerinin çatışma sonrası silahsız biçimde teslim olan Afgan askerlerini saniyeler içinde kurşuna dizdiği görülüyor. Afgan askerlerinin kıstırıldıkları noktada hava desteği istedikleri, ancak hava desteğinin gelmemesi sonrası teslim olmak  zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Hayatını kaybeden komando birliğinin içinde, eski bir Afgan ordusu generalinin gelecek ay evlenecek olan 32 yaşındaki oğlu Sohrab Azimi de yer alıyordu.