Dünya Tarihin en uzun rehine krizine sahne olmuştu! CNN TÜRK o binada

Tarihin en uzun rehine krizine sahne olmuştu! CNN TÜRK o binada

25.05.2024 - 18:46 | Son Güncellenme:

Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasındaki gerilimin sembolü, dünyanın en uzun süren rehine krizinin yaşandığı yer olan Amerikan Büyükelçiliği, İran’daki devrim sonrası basılmıştı. O dönemde 444 gün süren rehine krizi dünyayı sarsmıştı. CNN TÜRK ekibi İran’ın başkenti Tahran’daki o eski büyükelçilik binasına girdi. O dönemde olduğu gibi muhafaza edilen büyükelçilik binasının içi görüntülendi.

Tarihin en uzun rehine krizine sahne olan Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliği binasının içi görüntülendi.

Haberin Devamı

CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan şu ifadeleri kullandı;

Eski Amerikan Büyükelçiliği, şimdi ise İranlılar tarafından müzeye çevrilmiş durumda. Burası filmlere konu olan bir yer. Tarihler 4 Kasım 1979’u gösterdiğinde İran İslam devrimi sırasında burası İranlı öğrenciler tarafından basılmıştı. Yere kadar çekilmiş bir ABD bayrağını görüyoruz. Aslında bu bayrak o döneme ait olmasa da, sembolik olarak yere çekildiğini görüyoruz.

Amerikan Haber Alma elemanlarının kullandığı bir alet var. Bu alet ile bölgedeki iletişim sağlanıyor. Bu bir radar. Radar Kombinasyonu Sistemi ve ABD elçiliğinde toplanan bilgiler, ABD’ye uydular aracılığıyla gönderiliyordu.

Amerikan helikopterlerinin enkazını görüyoruz. Olduğu gibi bırakılmış. O elçilik aynı şekilde bırakılmış ve kapılar açık görünüyor.

Haberin Devamı

444 gün süren bir rehine kriziydi. O dönemde Amerikalılar, ABD’li rehineleri kurtarmak operasyonlar yapmıştı. Operasyonlardan birinde, 24 Nisan 1980 tarihinde yani rehine krizinin başlamasından 6 ay sonra, Amerikalılar bölgeye askerlerle operasyon yapmak istediler ama o helikopter Talas Çölü’nde düştü. O helikopterlerden kalan enkazı görüyoruz. Burada sergileniyor.

Tarihin en uzun rehine krizine sahne olmuştu CNN TÜRK o binada

Büyükelçiliğin içindeyiz. Burada ‘Down With USA’ yani 'Yıkılsın Amerika' yazıyor. Kapıda bizi bir afiş karşılıyor. İran İslam Cumhuriyet’inin Hamaney’in bir mesajı var.

Amerikan Büyükelçiliği’nde çalışan kişilerin özgeçmişlerini görmemiz mümkün. Tam 66 ABD Büyükelçilik görevlisi rehin alındı. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in talimatı ile İki hafta sonra rehinlerden 13’ü serbest bırakılmıştı.

Amerikan bombalarını simgeleyen bir afiş var. ABD Bayraklarıyla. 'Yıkılsın Amerika' yazıyor.