Dünya Televizyonlar canlı yayınladı! Putin 'ilhak'ı resmen duyurdu

Televizyonlar canlı yayınladı! Putin 'ilhak'ı resmen duyurdu

30.09.2022 - 16:07 | Son Güncellenme:

Rus lider işgal ettiği Ukrayna topraklarının ilhakı için düzenlenen törende Batı'yı sert sözlerle hedef aldı, dört bölgede yaşayanlar için "Artık onlar bizim vatandaşımız" dedi. ABD ve Avrupa ise tek ses: 'Asla!'

Moskova'nın kalbindeki Kızıl Meydan'da sahne kuruldu, televizyonlar canlı yayına geçti. Rus ordusunun Ukrayna'da işgal altında tuttuğu Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk'taki düzmece referandumların ardından, Vladimir Putin 'ilhak'ı resmen açıkladı.

Haberin Devamı

Herson ve Zaporijya'nın bağımsızlığını gece yarısı tanıyan Putin, Moskova'daki törende dört bölgenin Rusya'ya bağlanması için imza atacaklarını söyledi. İşgal altında yaşayanların 'kendi seçimlerini' yaptıklarını savunan Putin, milyonlarca insanın referandumlarla kararını verdiğini vurguladı.

Putin, "Kiev'dekiler de duysun, artık onlar bizim vatandaşımız" dedi, Kiev yönetimini acil ateşkese çağırdıklarını belirtti. Geçen hafta nükleer silah kullanabilecekleri imasında bulunan Rus lider, bugünkü konuşmasında "Dört bölgedeki insanların güvenliği için her imkanı kullanacağız" cümlesini kurdu.

Rusya'nın dört yeni bölgesinin olduğunu kaydeden Putin, "Rusya’nın umutsuzluğa kapılacağını düşündüler. Ama Rusya yeniden doğdu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmasının büyük bölümünde Batı'yı hedef alan Rusya lideri, ABD ve Avrupa'yı 'açgözlülük'le suçladı, "Biz asla Batı'ya boyun eğmeyeceğiz. Batı hegemonyası altına girmedik" ifadesini kullandı:

"Batı Rusya'yı zayıf düşürmek için yollar aramayı sürdürüyor. Batı Ukrayna'da hibrit savaşa önderlik ediyor. Gelişmiş kültürümüz Batı için bir tehdit. Batı'nın Rusya'ya ihtiyacı yok ama bizim var. Batı'dan gelen çok sayıda tehdit kırıldı. Ukrayna ve Batı, Rusya'nın bütünlüğünü bozamayacak. Batı'nın demokrasi hakkında konuşmaya hakkı yok."

Televizyonlar canlı yayınladı Putin ilhakı resmen duyurdu

Vladimir Putin, Ukrayna'ya saldırı emri vermesine rağmen Rusya'nın Sovyetler Birliği'ni geri döndürmek gibi bir çaba içerisinde olmadığını ileri sürdü: "Büyük ve tarihi Rusya için savaşıyoruz."

Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarındaki patlamalara da değinen Vladimir Putin, "Anglosaksonlar Kuzey Akım'ı havaya uçurdu" dedi.

Vladimir Putin, konuşmasından sonra Moskova'nın atadığı işgal yöneticileriyle birlikte 'ilhak' imzalarını attı. İmzaların atılmasıyla salondan 'Rusya, Rusya, Rusya' sloganları yükseldi.

BBC, imza töreni ve sonrasındaki sahnelerin, sekiz yıl önce Putin'in Kırım'a resmen el koyduğu görüntülerle benzediğini aktarıyor.

Televizyonlar canlı yayınladı Putin ilhakı resmen duyurdu

KIRIM TAKTİĞİ

Eşi benzeri bulunmayan referandumlar, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği doğudaki Donetsk ve Luhansk ile güneydeki Herson ve Zaporijya'da tam beş gün sürdü. Sandıkların başında bekleyen silahlı asker görüntülerinin yanı sıra, kapı kapı dolaşıp oy isteyen Rus işgalciler kadraja girdi. Uluslararası toplum tarafından tanınmayan seçimde bağımsız gözlemciler de görevlendirilmedi.

Türkiye, ABD ve Avrupalı ülkelerin yok saydığı düzmece referandumlardan, beklendiği gibi yüzde 97 'evet' oyu çıktı.

Haberin Devamı

Rusya lideri Putin, 2014'te el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım'da da yine referandum taktiğini kullanmıştı.

Putin kürsüye çıkmadan önce açıklama yapan Kremlin, 'özel askeri operasyon' adını taktığı işgalin hedeflerinde bir değişiklik olmadığını duyurdu. Donetsk ve Lugansk'taki ilhakın 2014 sınırlarını içereceğini belirten Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Zaporijya ve Herson'da ise sınırların belirlenmesi için müzakereye ihtiyaç duyulduğunu savundu.

İlhak edilen Ukrayna topraklarını hedef alacak herhangi bir saldırının Rusya'ya karşı bir 'saldırı' olarak tanımlanacağını açıklayan Peskov, yükselen nükleer gerilim tartışmasını ise 'sorumsuzluk' olarak niteledi.

Televizyonlar canlı yayınladı Putin ilhakı resmen duyurdu

ABD VE AVRUPA TEK SES: 'ASLA'

Putin, gece yarısı Zaporijya ve Herson'un 'bağımsızlığı'nı tanıdı. Bu adım, Kırım taktiğiyle 'ilhak' öncesi bir formalite. Rus lider, Ukrayna'ya saldırı emri vermeden iki gün önce de Donetsk ve Luhansk'taki kağıt üstünde kurulan yönetimlerin bağımsızlığını tanımıştı.

2014 yılında Kırım’ın ilhakı süreci de benzer şekilde gelişmiş, ilhak seremonisi benzer şekilde bir törenle duyurulmuştu.

Haberin Devamı

ABD lideri Joe Biden, bugün yaptığı son açıklamada Washington'ın Rusya'nın Ukrayna topraklarını el koyma hamlesini 'asla' tanımayacağını söyledi.

İngiltere'den de bu sabah aynı açıklama geldi. Başbakan Liz Truss, Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmesini asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Putin'in Moskova'daki 'ilhak' konuşması sürerken, Avrupa Birliği (AB) Rusya'nın adımlarını tanımayacağını açıkladı. Resmi açıklamada, Rusya'nın 'yasa dışı ilhakı'nın rededdildiği vurgulandı.

Washington ve Brüksel, tehlikeli referandum hamlesi nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulanacağını da duyurdu.

Televizyonlar canlı yayınladı Putin ilhakı resmen duyurdu

KUŞATILDI

Moskova'daki tören öncesi cephe hattından Putin'in canını sıkacak yeni haberler var. Eylül ayı başında birkaç gün içerisinde Harkov bölgesini Rus işgalcilerden temizleyen Ukrayna ordusu, Donetsk bölgesinde yer alan Liman etrafındaki kuşatmayı tamamladı. Kuzey-güney hattındaki son bağlantının kesilmesiyle, Liman'daki Rus işgalcilerin hiçbir kaçış rotası kalmayacak.

Haberin Devamı

Kilit sevkiyat noktası olan ilçenin kuzeyini hızla çeviren Ukrayna birlikleri, İzyum, Kupyansk ve Balakliya'dan sonra Ruslara ağır bir yenilgi tattırabilir.

Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Liman'daki kuşatmanın Rus askeri bloggerlar tarafından da doğrulandığını belirtiyor.

Washington'daki Dış Politika Entitütüsü'nün kıdemli Rusya uzmanı Rob Lee ise, Liman'ın bu gece ya da yarın düşebileceğini bildiriyor. Rus yanlısı ayrılıkçılar ve askerlerin ilçede kapana kısıldığını belirten Lee, bölgenin el değiştirmesi halinde Ukraynalılar için Donbas'ın derinliklerine yolun açılabileceğini yazdı.

Günlerdir süren çarpışmada Rus ordusunun asker sorunu yaşadığını kaydeden Rob Lee, Liman cebinin düşmesinin Putin'in ilan edeceği ilhakı gölgede bırakacağını vurguluyor.

RUS FÜZESİ SİVİL KONVOYU VURDU: 23 ÖLÜ

Referandum bölgesi Zaporijya'da bir Ukrayna konvoyunu vuran Rus ordusu, 23 sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu. Zaporijya bölge yöneticileri, konvoydaki 28 sivilin de yaralandığını belirtiyor.

Referandum bölgesi, Ukrayna’nın yüzde 15’lik bir kesimini kapsıyor. Luhansk’ın neredeyse tamamı Rusya’nın elinde; Donetsk’te ise Rus ordusunun kontrol ettiği alan yüzde 60 oranında.

Güneydeki Zaporijya bölgesi ise büyük oranda Ukrayna devletinin kontrolünde, Herson’da ise Ukrayna ordusu karşı taarruzu devam ediyor.