Dünya Trump, Avrupa'da soğuk duş etkisi yarattı!

Trump, Avrupa'da soğuk duş etkisi yarattı!

17.01.2017 - 08:38 | Son Güncellenme:

AB'den başka ülkelerin de ayrılacağını savunan ve NATO'nun modası geçmiş bir kurum olduğunu söyleyen ABD'nin müstakbel başkanına en sert yanıt Fransa'dan geldi. Cumhurbaşkanı Hollande, "AB'nin Trump'ın tavsiyelerine ihtiyacı yok" dedi, Almanya Dışişleri Bakanı ise Trump'ın sözlerinin birçok başkentte şaşkınlık ve endişeye yol açtığını söyledi.

Trump, Avrupada soğuk duş etkisi yarattı

ABD başkanlık koltuğuna iki gün sonra oturacak Donald Trump'ın Avrupa Birliği ve NATO'yu hedef alan açıklamaları, yaşlı kıtada soğuk duş etkisi yarattı.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Ben, Avrupalılar olarak kaderimizin kendi elimizde olduğunu düşünüyorum" dedi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tedirgin olmamasını isteyen Merkel, uluslararası örgütün tüm problemlerin üstesinden gelebileceğini söyledi.

İzlediği sığınmacı politikasının Trump tarafından eleştirilmesine de değinen Merkel, çok sayıda Suriyelinin sadece iç savaş nedeni ile değil, aynı zamanda ülkelerindeki terörizmden kaçtığını vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, en sert tepkiyi veren isim oldu. Trump'ın tavsiyelerini kendisine saklamasını isteyen Hollande, "Burada bir kez daha söylüyorum. Avrupa her zaman transatlantik iş birliğini sürdürmek arzusundadır ancak bunu kendi değerleri ve çıkarları doğrultusunda gerçekleştirecek. Ne yapması gerektiği konusunda dışarıdan tavsiye almaya ihtiyacı yok" dedi.

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, Trump'ın sözlerinin Brüksel’de ve birçok başkentte şaşkınlık ve endişeye yol açtığını söyledi.

Trump'a verilecek en iyi yanıtın Avrupa ülkelerinin birbirlerine daha fazla yakınlaşması olacağını belirten Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da, dünya siyasetinde yeniden milliyetçiliğe ve herkesin kendi çıkarlarına uygun siyaset izlelediği günlere dönülmemesi konusunda uyardı.

NATO: TRUMP KABUL EDECEK

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise Avrupa Birliği'nin dış politika konusunu ne kadar ciddiye aldığını Trump'a da göstermek için eline bir şans geçtiğini ifade etti. Asselborn, ABD'nin uluslarası arenada egoistçe ya da daha çok yıkıcı bir siyaset izlemesinin üzüntü verici olacağını ve bunun çok kapsamlı sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da Avrupa Birliği'nin sığınmacı krizi ve İngiltere'nin Brexit kararı nedeni ile geçen yıl zor bir dönemden geçtiğini ancak birliğin bu sebeplerden dolayı kötülenemeyeceğini ve bu zorlu süreci bazı şeyleri değiştirmek için bir motivasyon olarak görmesi gerektiğini belirtti.

NATO'dan yapılan açıklamada da ABD'nin örgüt içindeki görevlerinin Trump tarafından da kabul edileceğine inanıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

İngiliz The Times ve Alman Bild gazetelerine röportaj veren ABD'nin müstakbel başkanı, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılarak doğru bir karar verdiğini belirterek uluslararası örgütten başka ayrılanların da olacağını söylemişti. AB'nin Almanya'nın çıkarları için bir araç olduğunu savunan Trump, Merkel'in sığınmacıları kabul etme kararını da 'bir felaket' olarak nitelemişti.

NATO'yu da hedef tahtasına koyan Trump, askeri örgütün uzun yıllar önce kurulduğu ve terörizmle ilgilenmediği için demode olduğunu ifade etmişti.