Dünya Trump’tan tuhaf öneri

Trump’tan tuhaf öneri

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, 17 kişinin öldürüldüğü saldırıdan kurtulan öğrencilere “öğretmenlerin silahlandırılmasının, saldırıları önleyebileceğini” söyledi. Bununla birlikte, ülke genelinde silahlanma karşıtı öğrenci hareketi büyüyor

Trump’tan tuhaf öneri

ABD Başkanı Donald Trump, Florida eyaleti Parkland bölgesinde bir lisede 17 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıdan sağ kurtulan öğrenciler, öğretmenler ve aileleriyle Beyaz Saray’da bir araya geldi. Öğrencilerin saldırı günü yaşadıklarını ve bazı ebeveynlerini dinledikten sonra konuşan Trump, beklenmedik bir açıklama yaparak “Eğer silah kullanmayı bilen bir öğretmeniniz olsaydı, saldırıyı çok daha hızlı durdurabilirdi” dedi.

Haberin Devamı

Lisede bazı öğretmenlerin saldırı sırasında kaçışmak durumunda kaldığını hatırlatan Trump, okulda kimi görevlilerin, en azından silah taşıma durumu olsa bu davranışın yerine saldırganı durdurmayı deneyebileceğini savundu. Polisin Florida’daki lise saldırısının başlamasından 8 dakika sonra olay yerine geldiğini belirten Trump, okullardaki eğitim görevlilerinin yüzde 20’sine silah taşıma yetkisi verilmesi konusunu değerlendireceklerini bildirdi.

“Gizli taşıma” olarak nitelendirdiği bu uygulamanın, silahlara çok aşina kişiler için geçerli olacağını anlatan Trump, “Öğretmenler üzerlerinde saklı olarak silah taşıyacaklar. Özel eğitimden geçirilecekler ve manyaklar için artık silahsız alan kalmamış olacak” diye konuştu. Trump ayrıca, okulların yakınlarındaki silahsızlandırılmış bölge uygulamasını da eleştirdi ve “Silahsızlandırılmış bir bölge, bir manyağa ‘Hadi gir, saldır’ demektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Lafta kalmayacak’

Trump’ın bu açıklamaları, hem kamuoyunda hem de ABD basınında geniş yankı uyandırdı. Bu tepkiler üzerine dün bu kez Twitter üzerinden açıklama yapan Başkan Trump, CNN ve NBC televizyonlarını yalan haber yapmakla suçladı ve “sadece askeri eğitimi olan öğretmenlerin gizli silahları olabileceğini söylediğini” belirtti. ABD Başkanı ayrıca, silah satın alanların geçmişinin daha sıkı bir şekilde araştırılması çağrılarına destek verdi. Katliamın meydana geldiği Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nin öğrencilerine konuşan Trump “Geçmiş araştırması konusunda çok daha güçlü olacağız ve kişilerin akıl sağlığı üzerinde özellikle duracağız” dedi. “Geçmişteki gibi sadece lafta kalmayacak” diyen Başkan Trump “Bu çok uzun süredir devam ediyor ve çok olay yaşandı, bu sefer yapacağız” ifadesini kullandı.

Öğrenciler başlattı

Bu arada Florida saldırısından sonra ABD’de öğrencilerin girişimleriyle büyük ivme kazanan silahlanma karşıtlığıyla ilgili bir oturum düzenlendi. Açık oturuma, Ulusal Silah Birliği NRA’in desteğini alan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da katıldı. Öğrencilerin sert sorularının hedefi olan Rubio, tüfek satın alma yaşının 18’den 21’e çıkması ve silah şiddetine karışmış kişinin şikayet halinde mahkeme kararıyla silahlarına el konulması tasarılarını desteklediğini söyledi. Rubio, ayrıca tüm yarı otomatik silahların yasaklanmasını da gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Florida eyaletine bağlı Broward kentinde 19 yaşındaki Nikolaus Cruz’un Stoneman Douglas Lisesi’ne düzenlediği silahlı saldırıda 17 kişi hayatını kaybetmişti. Sosyal medyadaki paylaşımlarında “profesyonel bir silahlı okul saldırganı olma” arzusunu ifade ettiği ortaya çıkan Cruz’un, daha önce iki kez “saldırı düzenleyeceği” yönünde tehdit mesajları paylaştığı aktarılmıştı.

Saldırganın AR-15 tarzı yarı otomatik silah kullandığı ve silahı yasal olarak temin ettiği de kaydedilmişti. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ise failin “öldürme arzusu”, silah satın aldığı ve bir saldırı planlayabileceği yönünde geçen ay gelen istihbaratın ajanlarca soruşturulmadığını açıklamıştı. Saldırı sonrası ABD genelinde lise öğrencilerinin önderliğinde büyük bir silahlanma karşıtı kampanya başladı. Ülke geneline yayılan silah karşıtı protestolar kapsamında yarın başkent Washington’da büyük bir yürüyüş ve mitingin organize edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Trump’tan tuhaf öneri