Dünya Trump’tan ‘ulusal güvenlik’ mesajı

Trump’tan ‘ulusal güvenlik’ mesajı

06.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hükümetin yıllarca kapalı kalabileceğini söyleyen Trump, sınıra duvar yapımı için istediği ödenekten vazgeçmedi. ABD Başkanı olayın “ulusal güvenlik” açısından değerlendirilebileceğini de öne sürdü.

Trump’tan ‘ulusal güvenlik’ mesajı

ABD’de kapalı olan hükümet krizinin çözülmesi için Başkan Donald Trump’ın Demokratlarla yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı olan Demokrat Nancy Pelosi ile bir görüşme yaparken, Meksika sınırına yapılmasını istediği duvar için geri adım atmadı.

Haberin Devamı

Trump görüşmeler için “verimli geçti” derken, Demokratlarsa görüşmeleri “çekişmeli” olarak niteledi. ABD Başkanı “Hükümet aylar ya da yıllarca kapalı kalabilir ama sorun kısa sürede de çözülebilir” mesajını verdi. Trum görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine “Ulusal güvenlik” kozunu oynayabileceğinin sinyalini verdi. ABD Başkanı Trump “Burada bir oyundan değil ülkenin ulusal güvenliğinden söz ediyoruz” derken, duvarın yapılması için Kongre’nin onayını beklemeyebileceğini ve olayı ulusal güvenlik açısından ele alabileceğini ifade etti. Trump bu durumda acil önlem alınması gerekeceğini bellirtti.

‘Uydurma gerekçe’

Demokratlar ise Trump’ın Kongre aşamasını atlamak adına ‘uydurma’ bir ulusal güvenlik gerekçesi öne sürmesinin yanlış olacağını belirtiyor. Sınır güvenliği konusu çözülene kadar hükümetin kapalı kalacağını söyleyen Trump, hafta sonu sınır güvenliği konusunu görüşmek üzere bir grubu görevlendirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

‘Zengin evleri’ örneği

Trump öte yandan, bütçe krizine dönüşerek, federal hükümetin iki haftadır kapalı kalmasına yol açan Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarla ilgili Kongre üyelerine bir mektup gönderdi. Trump’ın mektubunda “Duvarlar işe yarıyor. Onun için zengin, güçlü ve başarılı insanlar evlerinin etrafına duvar örerler” ifadesi yer aldı. Mektubunda geçen yıl içerisinde ABD’ye yasa dışı göçmen girişlerine ilişkin bazı veriler paylaşan Trump, “Yasa dışı göçmenlik, hiçbir şekilde ilerici bir şey değil. Adil değil, merhametsiz ve zalimcedir. Çok insan ölüyor. Hem bu yola çıkanlara hem de onların geldiği topluma can güvenliği, kamu güvenliği ve para bakımından maliyeti var” değerlendirmesinde bulundu.

‘Azledemezsiniz’

ABD Başkanı Trump’a Kongre’de yemin ederek göreve yeni başlayan Filistin kökenli Müslüman üye Rashida Tlaib’in katıldığı bir etkinlik sırasında Trump için küfürlü bir ifade kullanarak “Onu azledeceğiz” demesi soruldu. Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, Trump, konunun Pelosi’yle görüşmesinde gündeme geldiğini, Temsilciler Meclisi Başkanı’nın kendisine “Sizi azletmeyi amaçlamıyoruz” dediğini söyledi.

Haberin Devamı

Trump, “Benim gibi harika iş çıkaran birini azledemezsiniz. Benim Iowa’da kazanmak için Ruslar’a ihtiyacım yoktu. Sıkı bir kampanya yaptım, rakibimse yapamadı ve kaybetti” dedi. Kendisi için küfürlü ifade kullanan Kongre üyesi için de Trump, “Böyle bir dilin kullanılması utanç verici. Kendisini ve ailesini küçük düşürdü” diye konuştu.