30.10.2008 - 07:20 | Son Güncellenme:
AA / Aynur TATTERSALL/ LONDRA (DHA)/
SUÇLANAN DOKTOR KONUŞTU
İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin, bir İngiliz çifte bebeklerinin cinsiyetini önceden belirleme garantisi verdiğini öne sürdüğü Jinemed Tüp Bebek Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, "Böyle bir şeyi yapmak için deli olmak lazım" dedi.
Prof. Dr. Çamlıbel, iddiaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın tüp bebek yönetmeliği doğrultusunda hastalara hizmet verdiklerini söyledi.
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) ile cinsiyet belirleme yönteminin Jinemed Tüp Bebek Merkezi’nde kesinlikle yapılmadığını vurgulayan Prof. Dr. Çamlıbel, ancak hastaların talepleri doğrultusunda Kuzey Kıbrıs, Yunanistan, ABD, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerdeki tüp bebek merkezlerine yönlendirme yaptıklarını anlattı.
Prof. Dr. Çamlıbel, Jinemed Tüp Bebek Merkezi’nin Türkiye’de 19 yıldır hizmet verdiğini, ayrıca yurt dışında İngiltere, Kıbrıs, Almanya, Arnavutluk, Makedonya ve ABD gibi ülkelerde de işbirliği içerisinde çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye’de gelişen medikal turizmi sonucunda yurt dışından bütün sağlık kuruluşlarına çok sayıda hasta geldiğini dile getiren Prof. Dr. Çamlıbel, "Tüp bebek için de geliniyor. Türkiye’de daha ucuz ve çok daha başarılı yapıldığı için" dedi.
İngiltere ve dünyanın değişik ülkelerinden hastaları tedavi ettiklerini belirten Prof. Dr. Çamlıbel, "Tüp bebeğin Türkiye’de yapılabilecek kadarını Türkiye’de yapıyoruz. Türkiye’de yapılamayacak işlemler var. Örneğin donör veya yönlendiriyoruz" diye konuştu.
BBC’nin haberinde, cinsiyet belirleme yönteminin "Türkiye’de yapılıyormuş" gibi yansıtıldığını söyleyen Prof. Dr. Çamlıbel, bunun altında başka sebepler aradığını bildirdi.
İngiltere’deki sağlık sisteminin, İngiliz hastaların yurt dışında tedavi görmesinden hoşnutsuz olduğunu belirten Prof. Dr. Çamlıbel, "Çünkü ulusal sağlık sistemi orada çok zor durumda. Bir bacak ameliyatı için 6 ay sonrasına gün veriyorlar. Bir rahim ameliyatı için bir yıl sonraya gün veriyorlar. Tüp bebek için hasta sırada bekliyor. Bu sefer ’yaşın 40 oldu deyip’ yapmıyorlar. Ciddi bir
dram yaşanıyor" şeklinde konuştu. Haberdeki suçlamaların kendilerini çok üzdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Çamlıbel, şunları söyledi:
"Böyle bir şeyi yapmak için deli olmak lazım. Biz böyle bir şey yapmıyoruz. Ancak arzu eden hastalara yapılabilecek yeri söylüyoruz. İşlemler orada yapılıyor. Bu da Türkiye sınırları içinde değil. Acaba, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye mi sanıldı orada bilmiyorum. Ayrıca bu haber üzerine Jinemed’de tedavi olan bazı hastalarımız da bizleri arayarak ve elektronik postalar göndererek BBC’nin iyi niyetli olmayan haberine tepkilerini dile getirmektedirler."
BBC MUHABİRLERİ ORTAYA ÇIKARDI
‘TÜP Bebek’ konusunda hizmet veren Türkiye merkezli bir kliniğin, Londra'daki çiftlere, yasal olmamasına rağmen, bebeklerinin cinsiyetini seçme şansı tanıması İngiltere'de tepki topladı.
Yasal olmamasına rağmen çiftlere bebeklerinin cinsiyetini seçme hakkı sunduğu öne süren Türkiye ve İngiltere'de hizmet veren klinik inceleme altına alındı. BBC televizyonu ekibi bebek isteyen çift rolünü yapan muhabirlerin elde ettiği bilgileri Türk yetkililerine ulaştırdı. Türkiye'de çalışan ve Londra'nın çeşitli yerlerinde muayenehane kiralayarak hasta baktıkları öne sürülen Türk doktorlara karşı İngiliz çiftlere uyarı yapıldı.
İngiltere'de annelere bebeklerinin cinsiyetini seçme şansı verdiği öne sürülen merkezi Türkiye'de olan ‘Jinemed Centre'ın, yasal olmayan bu yöntemi, Londra'da hastalarına sunduğunun ortaya çıkmasından sonra İngiliz televizyonu BBC, Türk yetkililerin Jinemed Centre hakkında soruşturma açtığını duyurdu. BBC Televizyonu sabah yayınladığı ‘Breakfast’ programında çiftleri uyararak ‘Cinsiyet Seçme'nin Türkiye ve İngiltere'de yasal olmadığını, Londra'da yasal olamayan tedavi yöntemi sunan bu hastanenin doktorlarına karşı dikkatli olmalarını söyledi.
BBC, Türkiye’de hükümetin olayın ortaya çıkmasından sonra soruşturmaya başladığını belirtti. BBC'den Colette McBethi, IVF ve Preimplantasyon Döneminde Genetik Tanı (PGD) ile embriyonun tipini kullanarak doğacak bebeğin cinsiyetine karar verilmesinin neredeyse garanti olduğunu ancak, birçok ülkenin bu yöntemi (PGD) sadece ciddi hastalıkların tedavi edilmesinde kullandığını belirtti. McBethi, bu yöntemin, bebeklerin cinsiyetlerinin belirlenmesi için kullanılmasının İngiltere ve Türkiye’de yasal olmadığının altını çizdi.
ABD ve Rusya'da cinsiyet seçiminin yasal olduğunu yazan BBC'nin internet sitesi bu ülkelerde tedavinin yan etkileri ve komplikasyonları nedeniyle bazı sorunlar yaşandığını vurguladı. BBC sitesinde, İngiltere'de yasal olamadığı için İngiliz çiftlerin bebeklerinin cinsiyetlerine kararlarını verebilecekleri tedavi yöntemleri sunan ülkelere gittiklerini, Jinemed Center'ın gizli kamera ile tespit edilmiş olmasına rağmen, hastalara cinsiyet seçimi yapma şansı tanıdığını inkar ettiği belirtildi.