Dünya Ukrayna'da gizemli işaretler harekete geçirdi! 'Rus sabotajcı' paniği yayılıyor

Ukrayna'da gizemli işaretler harekete geçirdi! 'Rus sabotajcı' paniği yayılıyor

27.03.2022 - 14:47 | Son Güncellenme:

Kremlin yanlısı sabotajcıların, Rus ordusunun vurabilmesi için Ukrayna'da binaları işaretlediği iddiası yeniden gündeme gelerek korkuya sebep oldu. Bölgede insanlar vardiyalar halinde nöbet tutmaya başlarken, analist Shelest Moskova'nın bunu yapmadaki dört amacını sıraladı.

Ukraynada gizemli işaretler harekete geçirdi Rus sabotajcı paniği yayılıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bir ay geride kalırken, Ukrayna'da son dönemde Rus sabotajcıların faaliyet gösterebileceği korkuları iyice arttı. İngiliz yayın kuruluşu BBC, daha önce istihbarat raporları ve tutuklamalarla desteklenen Rus sabotajcı iddialarını yeniden gündeme getirdi. Daha önce de sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Rus casusların Rusların vurması için binaları işaretlediği öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

"PENCEREMDEN KIRMIZI IŞIK GİRİYORDU, 15 DK SONRA POLİS GELDİ"

Ukrayna'nın liman kenti Odesa'daki halkın izlenimini aktaran BBC'ye konuşan 22 yaşındaki mühendis Bohdan Mylko, "Yatak odamın penceresinden kırmızı ışık giriyordu. 15 dakika sonra kapıma Ukrayna polisi geldi ve beni sorguya çekti. Kırmızı ışıkların ve işaretlerin Ruslar için bir işaret olduğuna dair bir paranoya var. Bu yüzden karakola gidip belgelerimi kontrol ettirmem, ifade vermem ve fotoğrafımı çektirmem gerekti" dedi. Mylko, polisin müdahalesine neden olan yanıp sönen ışıkların sadece aydınlatma olduğuna dikkat çekerek, "Polis normal bir adam olduğumu anladı ve eve gitmeme izin verdi. Ruslara yardım etmeye çalışmıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ukraynada gizemli işaretler harekete geçirdi Rus sabotajcı paniği yayılıyor

'BU BİR PARANOYA DEĞİL, DİKKATİMİZİ DAĞITMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Ancak kentte herkes bu durumun bir 'paranoya' olduğu görüşünde değil. Odesa polisinden Yüzbaşı Volodymir Kalina, "Bu bir paranoya değil. Bize karşı çalışan Rus ajanları ve Ukrayna vatandaşları var. Bu bir gerçek" dedi. Ancak güçlü bir dezenformasyon unsuru olduğunu kabul etti ve Rusya'yı kasıtlı olarak kamuoyunda korku yaratmaya çalışmakla suçladı:

 "Dikkatimizi dağıtmaya, dikkatimizi yanlış yerlere çekmemizi sağlamaya çalışıyorlar. Bu sayede bizi şehrin bir bölgesinden uzaklaştırmayı ve işlerini daha rahat yapabilmeyi hedefliyorlar."

'RUS DONANMASINA İŞARET VERDİLER'

Sahil boyunca, Odesa şehrinin tarihi merkezinin birkaç kilometre güneyinde, gece kulüpleri ve plaj barlarıyla bilinen bir bölgede, 71 yaşındaki emekli iş insanı Dmitro Novak, bir duvara boyanmış siyah bir oku işaret etti ve Rus birlikleri için bir işaret olması durumuna karşı onu kapattığını açıkladı. Birkaç dakika sonra, denize bakan büyük, boş bir ofis binasının yanında bir dizi basamakta durdu. Novak şöyle konuştu:

"Orada büyük bir ışık gördüm. Gece gökyüzüne doğru yönlendirildi. Komşularım da gördü. Bu binanın çatısından geliyordu. Elbette Rus donanmasına bir işaretti. Bir tür işaretti."

'HERKES TETİKTE, İKİ SAATTE BİR VARDİYA DEĞİŞTİRİYORUZ'

Novak, "Yetkilileri aradık, hemen geldiler ve ışıklar kapatıldı. Bu yüzden başka herhangi bir sinyal veya işaret olup olmadığına dikkatle bakıyoruz. Herkes tetikte. Her iki saatte bir vardiya değiştiriyoruz" ifadelerinde bulundu. Ukrayna medyası, iddiaya göre polislerin Rus sabotajcıları tutukladığını gösteren çok sayıda video yayınladı.

Ukraynada gizemli işaretler harekete geçirdi Rus sabotajcı paniği yayılıyor

Başkan Volodimir Zelenskiy de şüpheli Rus sabotajcıları ve keşif gruplarını yakalamakla tanınan bir grup güvenlik görevlisine madalya verirken görüntülendi. Ancak bu tür haberlerin uyandırdığı tüm korku ve şüphelere rağmen, şu ana kadar elde edilen kanıtlar, harekete geçen birkaç izole Rus hücresinin şimdiye kadar dikkate değer bir şekilde başarısız olduğu yönünde.

Haberin Devamı

RUSYA'NIN DÖRT AMACI

Geçen hafta, Rus donanma topçuları bölgeyi bombaladı, ancak neyse ki bölgede can kaybına yol açmadı. Ukrayna parlamentosuna güvenlik konularında tavsiyelerde bulunan analist Hanna Shelest, Ukraynalıların veya Rusların Rus ordusuna bilgi sağladığı yönündeki endişeleri destekledi. Shelest, Moskova'nın amaçlarını şöyle sıraladı:

"İlk amaç, burada sokak çatışmalarının başlaması ihtimaline karşı kasabadaki silah ve mühimmatın depolanmasıdır. İkincisi dezenformasyon ve dedikodu yaymak. Üçüncü amaç, Ruslar tarafından bir denizden çıkarma yapılması durumunda hangi yöne gidileceğinin işaretlerle belirlenmesi. Dördüncüsü ise topçu veya hava saldırıları için görsel veya elektronik sinyallerle hedefleri işaretlemek."