Dünya Son dakika... Ukrayna açıkladı: İşte Rusların yeni hedefi!

Son dakika... Ukrayna açıkladı: İşte Rusların yeni hedefi!

28.03.2022 - 01:53 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rus güçleri Ukrayna'da petrol tesislerini hedef aldı. Kiev yönetiminden yapılan açıklamaya göre, bugün Donetsk ve Luhansk'ta insani koridorlar devreye girecek. Öte yandan Ukrayna askeri istihbarat şefi, Rusya'nın tüm ülkeyi ele geçirmeyi başaramayınca Moskova kontrolündeki bir bölge oluşturmak için Ukrayna'yı ikiye bölmeye çalıştığını söyledi.

Ukrayna'nın Lviv kentine düzenlenen saldırının ardından yiyecek ambarları vuruldu. Ukrayna-Rusya arasındaki devam eden müzakerelerin bir sonraki turunun 28-30 Mart tarihlerinde yüz yüze olarak Türkiye’de yapılacağı duyuruldu.Tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.

Haberin Devamı

03.49: Rusya, aralarında Ukrayna’nın Lutsk, Jitomir, Harkov ve Rivne kentleri ve başkent Kiev dahil olmak üzere ülkenin bazı kentlerine gece saatlerinde füze saldırıları düzenledi.

02.06: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine 1 aydır sürdürdüğü saldırılara dair çarpıcı görüntülere yer vererek, Ukrayna'da devam eden savaşta yaşanılanlara ilişkin açıklama düzenledi.

01.54: Ukrayna'nın Volın Bölgesel Devlet İdaresi Başkanı Yurij Poguliajko, Belarus’tan Volın Bölgesine seyir füzeleri ile saldırı yapıldığını duyurdu.

01.09: Çekya hükümeti, Rus makamlarının Moskova'daki Çekya Büyükelçiliği personeline yönelik eylemlerini protesto ederek Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısı Martin Smolek, Rusya'nın Prag Büyükelçisi Alexander Zmejewski’yi Çekya Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığını duyurdu.

Haberin Devamı

00.58: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, müzakere görüşmelerinde Türkiye'yi işaret ederek, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var ve biz barış istiyoruz. Bana söylenene göre Türkiye'de yüz yüze görüşmeler olacak" dedi.

00.05: Rus ordusu akşam saatlerinde Ukrayna’nın Lutsk, Harkov, Jitomir, Rivne bölgelerini de roketle vurdu. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Her gün daha fazla roket atılıyor. Mariupol bombardıman altında. Lutsk, Harkov, Jitomir, Rivne vuruldu. Rusların başka konuştuğu dil ve insanlığı yok. Sadece roketler ve bombalar. Bu Avrupa’nın hoşuna gidiyor mu?" ifadelerini kullandı.

23.18: Ukrayna’nın Volinskaya bölgesinde bulunan Lutsk şehrindeki petrol deposu Rusya tarafından vuruldu.Patlamaları doğrulayan Volinskaya Valisi Yuriy Pogulyayko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgemizde patlamalar meydana geldi. Roketler petrol deposunu hedef aldı. Hava saldırısı tehlikesi devam ediyor. Sığınaklarda kalın" ifadelerini kullandı.

22.17: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, çevrimiçi olarak Rus muhalif gazeteciler ile röportaj yaptı. Röportajın ardından Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'ndan (Roskomnadzor) röportajın yayınlanmaması konusunda uyarı yayınlandı.

Haberin Devamı

20.54: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

19.39: Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova ABD basınına verdiği röportajda, Rusya’yı "bir savaş suçlusu tarafından yönetilen terör devleti" olarak nitelendirdi.

18.19: Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde bir sonraki turun 28-30 Mart tarihlerinde Türkiye'de yüz yüze yapılacağını açıkladı.

16.35 : ABD'nin NATO elçisi Julianne Smith açıklama yaparak ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "iktidarda kalamayacağı" şeklindeki açıklamasını netleştirmek adına, ABD'nin Rusya'da rejim değişikliği politikası olmadığını söyledi. Smith, CNN'de katıldığı programda yaptığı açıklamada "ABD'nin Rusya'da rejim değişikliği politikası yok. Son nokta" dedi.

Smith, Biden'ın açıklamalarının, uluslararası toplumun Putin'i Ukrayna'da savaş açması veya Rusya'nın ülkeyi işgal etmesinin ardından daha fazla saldırganlık eylemi gerçekleştirmesi için yetkilendiremeyeceğinin altını çizmeye çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

15.45 : Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Biden'in Putin'i "kasap" olarak nitelendirmesi ve "iktidarda kalamaz" sözlerinin ardından, Ukrayna'daki savaşın sözlü olarak tırmandırılmasına karşı uyarıda bulundu.

Fransız basınına verdiği mülakatta Macron, amacın Ukrayna'da ateşkes ve ardından Rus birliklerinin geri çekilmesi olduğunu söyledi. Macron, bunun sözle veya eylemle tırmandırma yoluyla mümkün olamayacağını kaydetti.

Macron, Ukrayna krizi boyunca Putin'le iletişimini sürdürdü ve önümüzdeki iki gün içinde, yoğun bombardımana maruz kalan liman kenti Mariupol'dan sivillerin tahliyesini organize etmek için Rus liderle konuşacağını söyledi.

14.30 : Rusya'nın Ukrayna'nın Lviv şehir merkezindeki yakıt deposuna füzeli saldırısının ardından siviller, pazar ayini için kiliselere akın etti. Rusya-Ukrayna savaşı 32. gününde devam ederken, Rusya'nın birçok kentteki saldırıları sürüyor. Rusya'nın dün Lviv şehir merkezindeki yakıt deposunu hedef almasının ardından büyük panik yaşayan halk, bugün pazar ayini için kiliseleri doldurdu. Sabahın erken saatlerinde kiliselere gelenler nedeniyle yoğunluk oluştu. Ukraynalılar, Lviv ve ülkeleri için bol bol dua edip, mumlar yaktı.

Haberin Devamı

Son dakika... Ukrayna açıkladı: İşte Rusların yeni hedefi

14.22 : Ukrayna askeri istihbarat şefi, Rusya'nın tüm ülkeyi ele geçirmeyi başaramayınca Moskova kontrolündeki bir bölge oluşturmak için Ukrayna'yı ikiye bölmeye çalıştığını söyledi.

Kyrylo Budanov yaptığı açıklamada, "Aslında bu, Ukrayna'da Kuzey ve Güney Kore yaratma girişimidir" dedi ve Ukrayna'nın yakında Rus işgali altındaki topraklarda gerilla savaşı başlatacağını da sözlerine ekledi.

13.15 : Rusya'da Alman Bild haber sitesine erişim engellendi.

12.45 : Ukrayna istihbaratı, Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri birleştirerek kağıt üstünde bir devlet oluşturmayı hedeflediğini belirtti. İstihbarat şefi, bu bölgelerde yakında Ukraynalıların gerilla savaşı başlatacağını tahmin ettikleri bilgisini paylaştı.

12.15 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 24 Şubat-27 Mart tarihleri arasında 16 bin 600 askeri personel kaybettiğini ve Ukrayna ordusu tarafından 582 tank, bin 664 askeri zırhlı araç, 294 top atış sistemi, 93 çok namlulu roketatar, 52 hava savunma sistemi, 121 savaş uçağı, 127 helikopter, 56 insansız hava aracı, bin 144 otomobil, 73 yakıt ikmal tankı, 7 gemi, 21 özel askeri ekipman ve 4 operasyonel taktik füze sisteminin imha edildiğini duyurdu.

11.45 : Ukrayna'nın doğusundaki Rusya destekli sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçı lideri Leonid Pasechnik, Rusya'ya katılmak için yakında bir referandum düzenlenebileceğini söyledi.

11.00 : ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rusya veya herhangi bir ülkede rejim değişikliği hedeflemiyoruz" dedi.

10.00: Rusya Savunma Bakanlığı, Cumartesi günü Lviv've bir benzin deposunun ve yüksek isabetli seyir füzesiyle iletişim tamir atölyelerinin imha edildiğini bildirdi.

09.30: Ukrayna Başbakan Yardımcısı, bugün Luhansk ve Donetsk bölgelerinde iki insani koridor açılması için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

09.00: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın petrol depolarını ve yiyecek ambarlarını vurduğunu açıkladı. Açıklamadai Rus birliklerin sınırdaki hareketliliklerinin yeni bir taarruz girişimi beklentisine neden olduğu ifade edildi.

04.40: Ukrayna'nın Mariupol kenti Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, Rusların Mariupol'de kontrolü sağladığına yönelik iddiaları yalanlayarak, Rusların kente yasaklı silahlarla saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu.

03.40: Rusya’nın Ukrayna saldırılarında bir kentin daha Rus güçlerinin eline geçtiği açıklandı. Slavutiç Belediye Başkanı Yuriy Fomiçev yaptığı açıklamada, "Kentte kalanlar yani bütün kent Slavutiç’in Ukrayna’ya ait olduğunu haykırmak için Ukrayna bayraklarıyla sokaklara döküldü. Rusları engelleme girişimleri sırasında 3 kişinin öldüğü doğrulandı. Fakat ölü sayılarında kesin rakamları henüz doğrulayamadık" dedi.

02.06: Rus ordusu tarafından atılan roketlerin hedefinde bu kez batı Ukrayna yer aldı. Rus ordusu tarafından Sivastopol’den atıldığı iddia edilen roketler, Ukrayna'nın Lutsk kentini hedef aldı. Kentte hangi noktaların vurulduğuna ve ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmazken, olay yerine Ukrayna Acil Durumlar Servisi'ne bağlı ekipler sevk edildi.