Dünya Ukrayna'ya Sovyet dönemi savunma sistemleri gitti! ABD 'gizli operasyonla' ele geçirmişti

Ukrayna'ya Sovyet dönemi savunma sistemleri gitti! ABD 'gizli operasyonla' ele geçirmişti

22.03.2022 - 14:54 | Son Güncellenme:

Wall Street Journal'ın haberine göre ABD'li yetkililer, Rus hava ve füze saldırılarını savuşturmaya çalışan Ukrayna ordusunu desteklemek için Washington'ın, onlarca yıl önce gizlice elde ettiği Sovyet yapımı hava savunma teçhizatının bir kısmını gönderdiğini söyledi.

Ukraynaya Sovyet dönemi savunma sistemleri gitti ABD gizli operasyonla ele geçirmişti

Yetkilinin SA-8'i de içerdiğini söylediği sistemler, ABD tarafından Rus ordusunun kullandığı ve Moskova'nın dünyaya ihraç ettiği teknolojiyi inceleyebilmesi için elde edilmişti. Silahlar, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından benzer teçhizatı devralan Ukrayna ordusuna yabancı değil.

Haberin Devamı

NATO tarafından SA-10 olarak adlandırılan S-300, çok daha geniş bir yarıçapta geniş alanları korumak için tasarlanmış uzun menzilli, gelişmiş bir hava savunma sistemi. SA-8 ise kara kuvvetleriyle hareket etmek ve uçak ile helikopterlere karşı koruma sağlamak için tasarlanmış kısa menzilli, taktiksel bir hava savunma sistemi. SA-8'in menzili daha kısa olsa da, mobilitesi yüksek olduğu için saklanması potansiyel olarak daha kolay.

Ukraynaya Sovyet dönemi savunma sistemleri gitti ABD gizli operasyonla ele geçirmişti

PENTAGON YORUM YAPMAYI REDDETTİ

Biden yönetimi Ukrayna'nın hava savunma yeteneklerini genişletmek için büyük bir adım atarken, Pentagon, ABD'nin az bilinen Sovyet cephaneliğine başvurma kararı hakkında yorum yapmayı reddetti. ABD geçtiğimiz yıllar içinde, istihbarat uzmanları tarafından incelenebilmeleri ve Amerikan kuvvetlerinin eğitimine yardımcı olabilmeleri için az sayıda Sovyet füze savunma sistemi satın aldı.

Haberin Devamı

OTOYOLDA SOVYET YAPIMI NAKLİYE UÇAĞI

Gizli yürütülen bu girişimler, 1994 yılında Huntsville havaalanında büyük bir otoyolun yakınında Sovyet yapımı bir nakliye uçağı görüldüğünde kamuoyunun dikkatini çekti. Göreve dahil olan eski bir yetkiliye göre, uçağın 100 milyon dolara mal olan gizli bir proje kapsamında ABD'nin Belarus'tan satın aldığı bir S-300 hava savunma sistemini taşıdığı ortaya çıktı.

Ukraynaya Sovyet dönemi savunma sistemleri gitti ABD gizli operasyonla ele geçirmişti

Sovyet tarzı silahların bir kısmı Alabama'daki Redstone Cephaneliği'nde tutuluyordu. Yetkililer, C-17 nakliye uçaklarının yakın zamanda Huntsville'deki bir havaalanına uçtuğunu belirtti. ABD'li bir yetkili, Belarus'tan getirtilen S-300'ün Ukrayna'ya gönderilen sistemler arasında olmadığını söyledi.

SOVYET SİLAHLARI RUS UÇAK VE FÜZELERİNİ DURDURACAK

Yakın zamanda Kongre tarafından kabul edilen ve Başkan Biden tarafından kanunlaştırılan yıllık harcama tasarısı, yönetimin Ukrayna ordusuna uçak, mühimmat, araç ve diğer teçhizatı devretme yetkisi veren ifadeler içeriyor. Sovyet dönemi hava savunma sistemlerinin de yeni mevzuat kapsamında olacağını bildirildi.

Ukrayna, S-300 de dahil olmak üzere bazı Rus hava savunma sistemlerine zaten sahip. Bununla birlikte, Rusya'nın uçak ve füze saldırılarını durdurmak için orta ve uzun menzilde çalışabilen bu tür sistemlere daha fazla ihtiyacı var. ABD ve NATO ülkelerinin Ukrayna'ya sağladığı omuzdan ateşlemeli Stinger füzeleri, yalnızca helikopterlere ve alçaktan uçan uçaklara karşı etkili.

Haberin Devamı

Ukraynaya Sovyet dönemi savunma sistemleri gitti ABD gizli operasyonla ele geçirmişti

ABD SAVUNMA BAKANI SLOVAKYA'DA: KİEV'E S-300 GÖNDERİN

ABD ve NATO müttefikleri, Ukrayna'nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesini çağrılarını, Rusya'yla doğrudan savaşa sebep olabileceği gerekçesiyle reddediyor. Bu nedenle ABD'nin ek hava savunma sistemleri sağlamasının, Ukrayna'da fiili bir uçuşa yasak bölge oluşturması umuluyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçen hafta, cephaneliğinden S-300 gönderip gönderemeyeceğini öğrenmek için Slovakya'yı ziyaret etti. Slovakya, ABD'nin yerine yenisini sağlaması koşuluyla bunu yapacağını söyledi ancak henüz böyle bir düzenleme üzerinde anlaşmaya varılmadı. Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad "Uygun bir şekilde ikame edilirse, S-300 sisteminin geleceğini tartışmaya istekli oluruz." dedi.

Haberin Devamı

Patriot hava savunma sistemi gibi Amerikan yapımı silahlar Amerikan askeri personeli veya aylar süren bir eğitim gerektiriyor. Bu nedenle Alman ve Hollandalı Patriot birimleri geçici önlem olarak Slovakya'ya gönderildi.