Dünya Üniversitelerde yeni Taliban dönemi...

Üniversitelerde yeni Taliban dönemi...

13.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taliban, aldığı bir kararla Afganistan’da üniversitelerdeki karma eğitim sistemini sona erdireceğini açıkladı.

Üniversitelerde yeni Taliban dönemi...

Geçici Taliban hükümetinin Yüksek Öğretim Bakan Vekili Şeyh Abdulbaki Hakkani, üniversitelerdeki karma eğitim sisteminin en yakın zamanda sona ereceğini söyledi. Yer imkânı olan üniversitelerde yeni dönemde kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı binalarda eğitim göreceğini belirten Hakkani, bina imkanı olmayan üniversitelerdeyse kız ve erkek öğrencilerin farklı saatlerde okula gelip ders göreceğini kaydetti. Hakkani, “En yakın zamanda ülkedeki üniversitelerde kız ve erkek karma eğitim sistemi sona erecek çünkü bu eğitim sistemi, İslami ve milli değerlere aykırıdır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Örtünme şartı

Kız öğrencilere kadın hocaların, erkek öğrencilere de erkek hocaların ders vereceğini dile getiren Hakkani, yeterli kadın hoca bulunmadığı takdirde erkek hocaların perde arkasından kız öğrencilere ders verebileceğini söyledi. Hakkani, “Bu koşullar altında kızların eğitimlerini sürdürmesine engel bulunmayacaktır. Önemli olan, kız öğrencilerin örtünmeye riayet etmesi” dedi.

Taliban, yönetimi ele geçirdiğinde üniversitelerde kız ve erkeklerin perde ya da paravanla ayrılmış sınıflarda birlikte eğitim yapmasına izin vermiş, ancak kız öğrencilerin erkeklerden önce gelip sonra çıkmasını şart koşmuştu.

Üniversitelerde yeni Taliban dönemi...

Afgan kadınlardan sosyal medya atağı

Afgan kadınlar, geleneksel kıyafetleriyle çektirdikleri fotoğraflarını sosyal medyada yayınlayarak, Taliban destekli kadınların önceki gün çarşaf ve burka eşliğinde yaptığı etkinliğe tepki gösterdi. Euronews Türkçe’nin haberine göre, aralarında eski milletvekilleri, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kadın hakları savunucularının olduğu çok sayıda kadın, #DoNotTouchMyClothes (Kıyafetime Dokunma) #AfghanistanCulture (Afgan kültürü) gibi etiketlerle sosyal medyada kampanya başlattı.