Dünya Yeni araştırma ortaya çıkardı: Uykusuz gece kilo getiriyor

Yeni araştırma ortaya çıkardı: Uykusuz gece kilo getiriyor

18.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uykusuzluğun iştah ve tokluğu düzenlemekten sorumlu hormonların dengesini bozduğu, uykusuzluk çekenlerin kendilerini aç hissettikleri ortaya çıktı.

Yeni araştırma ortaya çıkardı: Uykusuz gece kilo getiriyor

Yeni araştırmalar, kaliteli uykuyla vücudun sağlıklı formunu koruma ve beslenme arasında yakın ilişki olduğunu gösterdi. Çalışmalar, uykusuzluğun iştahın açılmasına ve şeker isteğine yol açtığını, bunun da kendimizi daha aç ve yorgun hissetmemize neden olduğunu ortaya koydu. Uykusuzluğun kiloya neden olduğunu söyleyenler arasında İngiliz beslenme uzmanı Amanda Hamilton da yer alıyor. “Daily Mail”e konuşan Hamilton, “Uykusuzluk iştah ve tokluğu düzenlemekten sorumlu hormonlar olan ghrelin ile leptinin dengesinin bozulmasına neden oluyor” dedi.

Haberin Devamı

‘AÇLIK HİSSEDİLİYOR’

Söz konusu hormonların dengesinin bozulmasının açlığın artmasına, tokluk hissinin azalmasına yol açtığını belirten Hamilton, böylece uykusuz gecelerin bedelinin kilo almak olduğunu söyledi. Uzman uyarısına şöyle devam etti: “Basitçe söylemek gerekirse, eğer iyi uyumuyorsanız, ertesi gün çok daha fazla yemeniz ve bir türlü doymamanız muhtemeldir. Uykusuzluk çekenlerin sorunlarından biri yorgunluk ve açlık hissidir. Günde ortalama 7 - 8 saat uyumak gerekiyor.”

‘MİDE BİRAZ DİNLENSİN’

Sirkadiyen ritmine, bir başa ifadeyle vücut saatine göre, öğünlerin arasına en az bir 8 saat konulması önerildi. “Gündüz bunu yapamıyorsanız bari geceleri midenin dinlenmesine fırsat verin” denildi. Uzmanlar, “Akşam yatmadan önce kendimizi çok aç hissediyorsak yoğurtlu meyve, fındık ezmeli yulaf lapası gibi sindirimi kolay gıdalarla açlığımızı bastırmalıyız” dedi. Gece geç saatlerde ağır gıdalar tüketmenin uyku kalitesini ve mideyi bozmanın yanı sıra bağırsaklarda da olumsuz etki yarattığı belirtildi.