Dünya ‘Whatsapp mesajları yüzünden öldürüldü’

‘Whatsapp mesajları yüzünden öldürüldü’

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cemal Kaşıkçı’nın Kanada’da yaşayan bir Suudi aktiviste attığı mesajların Riyad’ı harekete geçirdiği ve infazın gerçekleştiği öne sürüldü. Mesajlarda Kaşıkçı Veliaht Prens Selman’ı sert dille eleştiriyor

‘Whatsapp mesajları yüzünden öldürüldü’

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Kanada’da yaşayan ve telefonu Suudi yetkililerce izlenen bir aktiviste attığı mesajlar yüzünden hayatını kaybettiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Amerikan yayın kuruluşu CNN International, Kaşıkçı’nın Kanada’nın Montreal kentinde yaşayan Suudi aktivist Ömer Abdülaziz’e WhatsApp’tan gönderdiği mesajlarda, Suudi Arabistan’ı ve Veliaht Prens bin Selman’ı sertçe eleştirdiği, gazetecinin öldürülmesi için bu mesajlaşmaların da bir faktör olabileceğini ortaya çıkardı. Ekim 2017’den bu yana Kaşıkçı ile iletişim halinde olan Abdülaziz, onunla olan ses kayıtlarının yanı sıra fotoğraf ve videoların bulunduğu 400’den fazla WhatsApp mesajını CNN ile paylaştı. Abdülaziz’in Kaşıkçı ile Ağustos 2018’e kadar WhatsApp üzerinden konuştuğu, ancak telefonunun izlendiğini fark edince daha güvenilir yollarla iletişimlerini sürdürdükleri belirtildi.

İsrail’de dava açtı

Haberin Devamı

Telefonun hacklendiğinin ortaya çıkmasının ardından Abdülaziz’in, Kaşıkçı ile olan ilişkisi hakkında konuşmaya karar verdiğine işaret edilen haberde, söz konusu yazılımın, İsrailli NSO firmasınca üretildiğinin tespit edildiği ve Abdülaziz’in, bu firmaya dava açtığı da kaydedildi.

Abdülaziz, İsrail’de açtığı davada, telefonunun, NSO Group’un ürettiği “sofistike korsan yazılım” tarafından hedef alındığını, dolayısıyla Kaşıkçı ile yaptığı konuşma ve yazışmaların açığa çıktığını iddia ediyor. Tel Aviv’de açılan davanın Associated Press ajansı tarafından ele geçirilen belgelerinde, Suudi trollerin dizginlenmesine yönelik bir projede Kaşıkçı ile çalıştığını dile getiren Abdülaziz, projenin Suudi yöneticileri öfkelendirdiğini ve “Kaşıkçı’nın hayatına mal olduğunu” ifade ediyor.

Kaşıkçı’nın diğer mesajlarının da Suudi yönetimini rahatsız etmiş olabileceği belirtiliyor. CNN’e göre, söz konusu yazışmalarda, Kaşıkçı’nın Selman’ın “huysuzluklarından” dolayı tedirgin olduğu anlaşılıyor. Abdülaziz’le Suudi gazetevi mayıs ayında geçen bir konuşmada, bir grup Suudi aktivistin kendi ülkesinde tutuklanmasının ardından Kaşıkçı’nın, Veliaht Prens hakkında, “Ne kadar çok kurbanını yerse, daha fazlasını isteyen bir canavar ‘Pac-Man’ gibi. Bu zulüm, kendine destek veren kişilere dahi ulaşırsa şaşırmam” yazdığı görülüyor. Kaşıkçı’nın bir başka mesajında da Selman’dan, “Güce, baskıya aşık ve bunları göstermesi gerekiyor. Ancak zorbalığın bir mantığı yok” diye bahsettiği göze çarpıyor.

Haberin Devamı

‘Beni de çağırdılar’

Abdülaziz CNN’e yaptığı açıklamada, Kaşıkçı ile konuşmalarda, Suudi yönetimini sorumlu tutacak bir online gençlik hareketi planlamaya başladıklarını belirterek, “Cemal, Selman’ın mesele ve sorun olduğuna inanıyordu ve bu çocuğun durdurulması gerektiğini söylüyordu” ifadesini kullandı. Ağustos ayında aralarındaki konuşmaların takip edildiğinden şüphelendiğini ve 2 ay sonra Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kaydeden Abdülaziz, “Telefonumun hacklenmesi, Cemal’e olanlar konusunda önemli bir rol oynadı. Gerçekten çok üzgünüm. Bu suçluluk, beni öldürüyor” diye konuştu. Abdülaziz mayıs ayında Suudi yönetiminin bazı temsilcilerinin kendisiyle Montreal’de görüştüklerini ve Selman’ın Abdülaziz’in Twitter paylaşımlarını izlediğini aktardıklarını kaydetti. Söz konusu yetkililerle aralarında geçen konuşmayı kayda alan Abdülaziz, bu yetkililerden birinin kendisine, “Sana Muhammed bin Selman’dan bir mesaj ve teminatla geldik” dediğini, bir başkasının da “Eğer Suud el-Kahtani senin adını duyarsa, anında tanır ve Muhammed bin Selman ile doğrudan tanışabilirsin” diye konuştuğunu aktardı. Suudi yetkililerin bazı belgeler için kendisine Suudi Arabistan’ın Büyükelçiliği’ne gitmesi gerektiğini söylediğini anlatan Abdülaziz, “Bunu Kaşıkçı’ya söyledim. Bana gitmememi ve o adamlarla sadece halka açık alanlarda buluşmamı söyledi” diye konuştu.

Haberin Devamı

SELMAN'LA GÖRÜŞMEDİ!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından çıktığı ilk yurt dışı turu kapsamında Cezayir’e geldi. Veliaht Prens’in ziyareti ülkedeki birçok çevrelerce eleştirilere neden oldu. Bazı siyasi parti ve kişilerin eleştirilerinde uluslararası toplumda Kaşıkçı cinayetine ilişkin tartışmaların sürdüğü bir sırada gerçekleşmesi nedeniyle ziyaret “zamansız” olarak nitelendirildi. Cezayir lideri Abdülaziz Buteflika ise, ülkesine gelen Selman ile ‘grip olduğu için’ bir araya gelemeyeceğini açıkladı.