Dünya ‘Yabancı askere ihtiyacımız yok!’

‘Yabancı askere ihtiyacımız yok!’

26.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak Başbakanı Kazımi, Beyaz Saray ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin durumuna değindi ve “Irak topraklarında yabancı askerlere ihtiyaç yok” dedi.

‘Yabancı askere ihtiyacımız yok’

Bir süredir ülkedeki ABD askerleriyle ilgili rahatsızlığı bulunan ve bu askerlerin çekilmesi konusu da dahil Başkan Joe Biden ile bugün bir görüşme yapacak olan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, terör örgütü DAEŞ ile mücadele için ABD’li askerlerin varlığına ihtiyaç kalmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Kazımi, Beyaz Saray ziyareti öncesinde, Bağdat’ta yaptığı açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve ordusunun, ülkeyi ABD öncülüğündeki koalisyon askerleri olmadan koruyabilecek durumda olduğunu belirterek, “Irak topraklarında yabancı askerlere ihtiyaç yok” dedi.

Kazımi, herhangi bir yabancı askerin Irak’tan çekilme takviminin, Irak güçlerinin tek başına terör örgütü DAEŞ’e karşı operasyonlar gerçekleştirme kabiliyetine göre şekilleneceğini belirtti.

‘Sadece eğitsinler’

Yabancı askerlerin ne zaman çekilmesi gerektiğine de değinen Irak Başbakanı Kazımi, “Güçlerimizin DAEŞ’e karşı savaşması ve bunun hazırlığı için özel bir zaman dilimine ihtiyacı var. Bu da Washington’da yapacağımız müzakerelere bağlı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kazımi “ABD’nin Irak’taki varlığından isteğimiz, güçlerimizin eğitimi, kapasite ve etkinliklerini artırmayı desteklemeleri ve güvenlik iş birliğidir” dedi.

ABD, 2020 sonu itibariyle 5 binden fazla olan Irak’taki asker sayısını 2 bin 500’e indireceğini duyurmuştu.