Ege ARACINIZIN yaz bakımı tamam mı?

ARACINIZIN yaz bakımı tamam mı?

12.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kış boyunca zorlu koşullarda kullandığınız otomobilinizin, yaz aylarında da sorun çıkarmasını istemiyorsanız mutlaka tepeden tırnağa bakım yaptırmalısınız

ARACINIZIN yaz bakımı tamam mı

Kışın yağmur çamur demeden her türlü olumsuz hava ve yol koşullarında kullandığınız otomobilinizi, yaz boyunca sorunsuz kullanmanızın yolu, iyi bir bakım yaptırmaktan geçiyor. Oto servislerinin yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle ön takımların kontrol ettirilmesi gerekiyor.
Bozuk yollar nedeniyle süspansiyon ve amortisörlerde arızalar olabiliyor. Aksın genel bakımının da yapılması gerektiğini belirten yetkililer, rot-balans ayarının unutulmamasını da hatırlatıyor. Ön takımların dışında fren bakımının da ihmale gelmeyeceğine dikkat çekilirken; balataların bakımının yapılması, gerekiyorsa değiştirilmesi, fren hidroliğinin seviyesinin kontrol edilmesi gerekiyor.

Kutup başlarına dikkat
Motor bakımında; bujilerin temizlenmesi, hava filtresinin 10 bin kilometreyi doldurmuşsa mutlaka değiştirilmesi isteniyor. Bunların yanı sıra motor yağı, polen filtresi, benzin filtresi, radyatör suyu, antifriz seviyesi ölçümü, elektrikli fanın devreye girme derecesi, kayışların kontrolü tavsiye ediliyor.
Akü bakımının da ihmal edilmemesine dikkat çekilirken, oksitlenen akü başlarının sıcak suyla temizlenmesi, akü suyu bitmişse saf suyla takviye yapılması gerektiği belirtiliyor. Lastiklerin uzun yollarda hayati önem taşıdığını belirten servis yetkilileri, kış lastiklerinin mutlaka çıkarılmasına işaret ediyorlar.
Silecek lastiklerinin kontrolü, klima ve havalandırma sisteminin bakımı ve far ampulleri de dikkat edilmesi gereken diğer noktalar olarak gösteriliyor.

İşte yol haritanız...
Direksiyon hidrolik yağı kontrol edilmeli. Antifrizin seviyesi kontrol edilmeli. Akü başları ve asit seviyesi ölçülmeli. Kuru şarjlı akülerde akünün şarjı ölçülmeli, voltajı düşükse şarj edilmeli. Bujiler kontrol edilmeli. Cam suyu fıskıyeleri kontrol edilmeli ve cam suyu eksikse tamamlanmalı. Silecek lastikleri kontrol edilmeli, gerekirse değiştirilmeli. Dört mevsim antifriz seviyesi kontrol edilmeli. Elektrikli fanın devreye girme derecesi kontrol edilmeli. Radyatör iç temizliği kontrol edilmeli. Hava filtresi kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli. Devir daim pompası ve onunla ilgili hortumlar eskimişse değiştirilmeli ve kelepçeler yenilenmeli. Karbüratörlü bir otomobilse, karbüratör ayarı yeniden yapılmalı. Lastik havaları mutlaka kontrol edilmeli. Stepnenin de kontrol edilmesi gerekir. Motor yağı kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli. Kışın nem aldığı için fren hidroliği mutlaka değiştirilmeli. Fren balataları kontrol edilmeli, incelmişse yenilenmeli. Fren hidrolik borularındaki hava boşlukları alınmalı. Disk aynaları ısıdan dolayı çabuk eğilip bozulacağından, tornalanmalı veya değiştirilmeli. Radyatöre bağlı hortumlardaki hava boşluğu alınmalı. Ön konsoldaki eklemli hava akış sistemleri temizlenip yağlanmalı. Bagaj ve döşemeler kurutulup temizlenmeli ve kayışları yenilenmeli.

Peugeot’nun ‘fırsatlar konvoyu’ yarın İzmir’de
Peugeot Fırsatlar Konvoyu’nun ikincisi, 7 Mayıs’tan bu yana yollarda. Konvoy, yarın Forum Bornova’da olacak. Katılımcılar, Peugeot markasının hem binek hem de hafif ticari araç ürün gamındaki tüm araçlarla tanışma ve onları test etme imkanı bulacak. Peugeot 107, 206 Sedan, 206+, 207, 207 SW, 308, 3008, 5008, 407, 407 GT, 4007, Bipper, Partner Origin, Partner Tepee ve Boxer gibi her kesime hitap eden ürün gamı gözler önüne serilecek.

İndirim avantajı
Organizasyonda ayrıca çeşitli animasyonlar, dance dance revolution ve simülatör yarışları düzenlenecek. Çocuklar da unutulmayacak. Oluşturulan Mini Club kapsamında yüz boyama ve balon animasyon uygulamaları yapılacak. Mini Disco’yla da sevimli küçükler eğlence dolu vakit geçirecek.
Arkas Otomotiv Peugeot da organizasyon haftasına özel olarak sınırlı sayıda Peugeot modeli, 8 bin liraya varan indirimlerle sunuyor. Ayrıca ücretsiz check-up imkanıyla aksesuvarlarda yüzde 10 indirim sunulurken, aksesuvar montajı ücretsiz olarak yapılıyor.
Etkinlik kapsamında test sürüşlerine katılanlar arasında yapılacak çekilişle bir kişi Peugeot 308 CC kazanma şansına da sahip olacak. Peugeot Sport Türkiye pilotları Burcu Çetinkaya’yla Çiçek Güney de Peugeot Fırsatlar Konvoyu 2’nin İzmir ayağına katılarak, Kıtalararası Ralli Şampiyonası’yla ilgili heyecanı ziyaretçilerle paylaşacak.

Otogaz firmaları yeni teknolojileri fuarda sergiledi
Küresel kriz ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, otogaza ilgiyi artırdı. Geçen yıl 300 bin araç sahibi otogaz kullanmaya başladı. Trafikte seyreden 6 milyon 877 otomobilden 2.5 milyonu LPG kullanıyor. Şirketler, pazardan pay kapmak için cazip kampanyalar düzenliyor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada otogaza yöneliş dikkat çekiyor. Otogaz pazarındaki bu ciddi gelişim, LPG satıcılarını da önemli değişime itti. Satıcılar değişim ve yenilikleri, İstanbul’da düzenlenen LPG, CNG ve LNG Fuarı’nda sergiledi. Tüm Otogaz Montajcılar Derneği (TOMDER) Başkanı Faruk Yılmaz, 2.5 milyon olduğu tahmin edilen LPG’li araç sayısının, kaçak dönüştürmelerle birlikte 3 milyonu aşmış olabileceği görüşünde. Yılmaz, “Türkiye’de otomobillere LPG kiti takan 960 bayi bulunuyor” derken, fuarda stant açan ve her dört otomobilin birinde bulunan Atiker’in yetkilileri de geçen yıl toplam 730 bin kit sattıklarını, bunun yarısını Türkiye içine pazarladıklarını açıkladı.