Ege Bahar alerjileri astıma dönmesin

Bahar alerjileri astıma dönmesin

31.03.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Bahar geldi, polenlerin etrafa saçılmasıyla alerjiler başladı. Uzmanlar da, astımın en büyük sebebinin alerji olduğu belirtti.

Bahar alerjileri astıma dönmesin

İlkbaharın, alerjisi olan hastaların şikayetlerinin en yoğun şekilde yaşandığı mevsim olduğunu belirten Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, “Alerjik şikayetler kontrol altına alınmadığında astıma çevirebilir. Toplumun ortalama yüzde 10’luk kesiminde görülen astımın en önemli sebebi, alerjidir. Astım, düzenli takip ve tedavi ile kontrol altında tutulabilen, önlenebilen ve tedavi edilebilin bir hastalıktır” dedi.

Haberin Devamı

Deri testiyle tespit

Özellikle akşam saatlerinde ya da açık havada artan burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, damakta kaşıntı, gözlerde yaşarma gibi şikayetlerin bahar alerjisine işaret ettiğini söyleyen Işık, “Alerji tedavisinin ilk basamağı kişinin alerjisi olduğu alerjenlerle temasını kesmesi ve mümkün olduğunda azaltmasıdır. Bunu yapmanın yolu da kişinin neye alerjisi olduğunun tespit edilmesi ile mümkün olur. En pratik yolu da “prick testi” denilen deri testleridir. Kontrol altına alınmayan alerjik şikayetler ise bir süre sonra hava yollarını etkileyerek, geceleri artan öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetlerine neden olabilir. Bu şikayetler ise akla astımı getirir. Yapılan solunum testleri sonucunda hava yolunda kısıtlanma ya da hava yolu duyarlılığı saptanırsa alerji tedavisine astım ilaçları eklemek gerekir. Alerjik astımı olan kişilerin alerjenlerle temaslarını kesme ve astım tedavisi yanında soğuk havada ve ağır eforla spor yapmamaları, stres ve üzüntüden uzak durmaları, ortam soğutma için klima kullanmamaları, ağır kokulu deterjan ya da parfüm kullanmamaları, sigara ya da benzer tütün ürünlerini kullanmamaları önerilir” diye konuştu.