Ege Bilim dünyasının İzmirli gururları

Bilim dünyasının İzmirli gururları

10.08.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi, dünyanın en üretken 10 bin ismi arasına girdi

Bilim dünyasının İzmirli gururları

AD Scientific Index 2021 yılı dünyanın en üretken 10 bin bilim insanı sıralamasını yayınladı. Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ile İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi, ülkemizden listeye giren 44 bilim insanı arasında yer aldı. Hepbaşlı, listenin “Mechanical Engineering” (Makine Mühendisliği) alanında dünyada 67’inci, Avrupa’da 10’uncu, Türkiye’de ise ikinci sırada yer aldı. Çiftçi ise, 10 bin kişinin açıklandığı listenin 589’uncu sırada yer buldu.

Haberin Devamı

Bilim insanlarının yayın ile alıntı sayıları, yazar sıralamaları ve akademisyenlerin hem üretkenlik hem de alıntı etkisini ölçen ‘h-indeksi’ gibi birçok kriteri dikkate alarak belirlenen listede yer almaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını belirten Hepbaşlı ve Çiftçi, hem bilim dünyasına katkı koymak hem de Türkiye’yi ileriye taşıyacak nesiller yetiştirmek amacıyla çalıştıklarını dile getirdi.

Uluslararası çalışmalar

Hepbaşlı’nın çalışmaları; enerji ve ekserjiye dayalı analizler ve değerlendirmeler ile sürdürülebilir enerji teknolojileri üzerinde yoğunlaşıyor.Hepbaşlı, enerjiyle ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası dergilerde de hakemlik, editörlük gibi görevler üstleniyor.

Çiftçi ise, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile ortak çalışmalar yaptı. Parçacık fiziği fenomenolojisi, hızlandırıcı fiziği, nükleer fizik ve grup teori alanında araştırmalarını sürdüren Çiftçi, CERN tarafından uluslararası alanda yürütülen ‘ATLAS’ deneyine katkı verdi. Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC Future Circular Collider) ve Kompakt Doğrusal Çarpıştırıcı (CLIC Compact Lınear Collider) projelerinin kollaborasyon kurullarında da üye olarak bulunuyor.