Ege Birikimleri paylaşma zamanı!

Birikimleri paylaşma zamanı!

06.12.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Mali Müşavirler Odası, Mayıs 2022’de yeni yönetimini seçiyor. Çağdaş Grubu başkan adaylığına talip olan Halil Kırlı, “Beni başarılı kılan, mesleğimin her aşamasını bilmek” dedi

Birikimleri paylaşma zamanı

İzmir Mali Müşavirler Odası, 2022 yılının mayıs ayında yeni başkanını seçiyor. Aday gruplardan biri olan Çağdaş Grubu üyeleri, 7 Aralık günü grup içinde yapılacak olan başkan adaylığı ön seçiminde, Müfit Yıldırım ve Halil Kırlı arasında tercihini yapacak. Halil Kırlı, adaylık sürecini, mesleki kariyerini ve oda başkanı olduktan sonra neler yapacaklarını anlattı.

Haberin Devamı

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? 

 1989 yılında 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldum. Mesleğe 1982 yılında başladım. O zamanlar, stajyerlik yoktu çıraklık tabiri vardı. Ben de merakımdan lise 1’de iken üstadımız Mehmet Hayri Sal’ın yanına çırak olarak girdim. Üniversite de seçimimi bu yönde tercih ettim. 1993’te ruhsatımı almaya hak kazandım. 1994’ten bu yana da kendi ofisimde çalışıyorum. Evliyim, dünya güzeli iki kız babasıyım. 

Çağdaş Grup’ta ve İZSMMMO’da hangi görevlerde bulundunuz?

 1994 seçimlerinden sonra Çankaya temsilcisi olarak çalışmaya başladım. Odanın çeşitli komitelerinde görev aldım. 2004 yılında oda yönetim kuruluna girdim. 2004-2013 yılları arasında oda saymanı, 2013-2019 yılları arasında da TÜRMOB Haksız Rekabet Kurulu Sekreteri olarak görev yaptım. Çağdaş Grup’ta ise yürütme kurulu üyeliğimi 2003 yılından 2021 yılına kadar sürdürdüm. Grup içinde aday adaylığımı açıkladığımda etik değerlerim nedeniyle Yürütme Kurulu üyeliğimden ayrıldım. 

Haberin Devamı

İzmir’de Çağdaş Grup mesleki yapılanmanın neresinde yer almaktadır?

 Çağdaş Grup, 30 yıldır odamızın yönetiminde olan bir sivil toplum örgütüdür. Grubumuz 30 yıl içinde hep çağdaş oldu, hep demokrat oldu, hep yenilikçi oldu.

Gençlere yönetim ve yürütme kurullarında yer açtı. “Çağdaş Grup” üyesi olmak, bir grup üyesi olmaktan öte bir duruştur.  Çağdaş Grup bize odamıza ve mesleğimize sahip çıkmayı öğretti. Öyle ki demokrasi yalnızca seçim döneminde oy vermek değildir. Seçim öncesi ve sonrası dönemde ait olduğumuz yere sahip çıkmaktır. Grubumuz benim için bir yaşam biçimi, ilk günden beri o aidiyet duygusunu hissediyorum. 1989 yılından bu yana mesleğimizin kurumsallaşması için atılan her adımda Çağdaş Grup her zaman üzerine düşen görevi yerine getirmiştir.

Büro sahibi iken yöneticilik yapmak zor olmuyor mu?

 Meslek kalıcı, oda yöneticiliği geçicidir. Bu yüzden oda görevliyken de profesyonel işime devam ettim. Çünkü beni başarılı kılan; mesleğin her aşamasını bilmek, eş zamanlı olarak işin zorluklarını göğüslemek, meslekten ve meslektaştan kopmamış olmaktı. 

Haberin Devamı

Peki, üyeler neden size oy vermeli?

 Mesleki ve örgütsel tecrübemle hem mesleğin içinde hem de meslektaşlarımızın arasında olduğum için oy vermeliler. Kendime güvenim tam. Ayrıca gerek yöneticilikte gerekse meslekte büyük deneyim ve dostluk biriktirdim. Bu birikimler dahi oy vermek için yeterli bir sebep… Mesleğimin ve deneyimlerimin bana verdiği sorumlukları keyifle taşıyor, gençlerin Halil abisi, kıdemli meslektaşlarımızın da öğrencisi olmaktan mutluluk duyuyorum.  En önemlisi de ilk günkü heyecanımı hiç kaybetmedim. Aidiyet duygum bana güç verdi. Şimdi birikimlerimi paylaşma, taşın altına elini koyma zamanı. Herhangi bir konuda karar alırken meslektaşlarımıza danışarak, fikirlerini alarak karar verdik. Başkan olduğumda da aynı sistemde çalışacağız. 

Yani ekibim hazır diyorsunuz…

 Hayır, hazır değil ancak çok iyi bir ekip çıkacağına inancımız tam. Mesleğine sahip çıkan herkese ve her projeye kapımız açık.  Tabii belli bir mesleki birikim ve tecrübesi olması şart.

Haberin Devamı

‘İnsana yatırım servettir’

Peki, kadınların meslekte ve meslek örgütünde durumu nedir?

 Eşim yıllarca iş hayatının içindeydi. Bir yandan da iki pırıl pırıl kız çocuk yetiştirdi. 2021 yılı verilerine göre şu an odamızda kadın meslektaş sayısının oranı %36 iken stajyerlerimizin %58’i kadın meslek adaylarından oluşuyor. Bu dengelerin elbette yönetim kadrosuna yansıması şu an için yeterli değil. Çağdaş Grup olarak her ne kadar seçimlerde kurullarımızın ilk sırasında kadın adayların yer almasını önemsiyor olsak da mevcut durumda seçimli ve atamalı kurumlarda yer alan 51 yöneticinin ancak 14’ ü kadın meslektaşımız. Grup meclisinde bile oran ancak %26. Bu durumun düzeltilmesi en önemli hedeflerimiz arasında. 

Nasıl bir yönetim planlıyorsunuz?

  Bizim yönetim anlayışımız sadece yönetim kurulundan oluşmuyor. Doğru yönetim ekip çalışması ile olur. Hedefimiz kurullarımızın yanı sıra düzenli olarak bir araya gelen Danışma Meclisimiz ile dinamik ve ortaklaşa bir yönetim gerçekleştirmek. Biz farklılıklardan beslenen bir grubuz. Bizi çağdaş yapan da bu. Beraber çalışacağımız kurullarımızda da donanımlı arkadaşlarımız olacak. Odamızın kurullarında, komitelerinde genç, kıdemli, kadın, erkek ayrımı yapılmadan tüm meslektaşlarımız kendilerinin doğru temsil edildiğini bilecek. 

Haberin Devamı

Seçim sürecinde sizi etkileyen neler yaşadınız?

 Beni en mutlu eden şey 9 yıldır kurullarda olmasam da meslektaşlarımın beni unutmaması oldu. Sahada iken öyle anılar anlattılar ki, hatırladıklarına bile inanamadım. Anladım ki insana yapılan yatırım en büyük servetimiz. Çağdaş Gruplu olmak alınan görevlerle özdeş değil. Halil Kırlı ve arkadaşları Çağdaş Grup’ta dün de vardı bugün de var. Yarın da olacak. 

Yazarlar